"Banda lui Sisoie" a băgat în sperieți oamenii din țara Loviștei

GRAV. De mai bine de un an de zile, vâlcenii din nordul județului trăiesc sub teroare, ei fiind bătuți, amenințați cu moartea și prăduiți în miezul zilei de șase inși ce străbat zona călare pe cai sau suiți în mașini de lux cu numere străine. Din păcate, șeful Postului de Poliție Racovița, Dumitru Licu, pare depășit de situație, fiind nou pus în funcție și având în subordinea sa polițiști lipsiți de vlagă și fricoși. El nu face decât să se plângă că are mașini cu kilometraj foarte mare și că nu-i merge stația radio, dar acțiuni împotriva hoților nu face deloc. În același timp, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea susține că are situația sub control în localitățile Perișani, Titești, Racovița și Boișoara, iar, în opinia lor, presa exagerează. Șefii IPJ Vâlcea sunt însă combătuți de însuși prefectul județului, Petre Ungureanu, care este conștient de situația gravă din cele patru comune, susținând că până acum a fost scoasă la iveală doar o mică parte din nenorocirile ce se petrec în acea zonă.

13 dosare penale pe numele celor șase Așa cum spuneam, țara Loviștei este de luni de zile sub teroare a șase derbedei certați cu legea și bunul simț, ce-și spun "Gașca lui Sisoie". Polițiștii au primit zeci de reclamații de furturi, distrugeri, tâlhării, amenințări cu moartea, lovituri și alte violențe. La ora actuală, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi există 13 dosare penale împotriva celor șase indivizi ce-și spun Sisoie, țarc, Adiță, Tibi, Nelu și Pioneru, în șase dintre dosare începându-se urmărirea penală. Cu toate acestea, celelalte dosare se pare că nu pot fi finalizate pentru că, spun anchetatorii, nu există martori, oamenilor fiindu-le teamă să mai vorbească. Ei au fost amenințați că li se omoară vitele, că vor fi bătuți crunt, că li se va da foc la case, iar de când i-au văzut umblând pe străzi cu topoarele în spate, oamenii abia mai ies din curte. "Nu putem să-i obligăm să facă plângeri dacă nu vor, iar după zvonuri noi nu ne putem lua și nu putem începe ancheta. Persoanele ce sunt acuzate de furt, distrugere, amenințări și lovituri sunt cercetate în stare de libertate pentru că procurorii nu au considerat că reprezintă un pericol public sau nu au indicii concludente că ar reprezenta un pericol pentru societate" – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Cristina Hănulescu. Au incendiat gospodăria familiei Vlădescu Nu mai departe de zilele trecute, în localitatea Titești, cei șase tineri teribiliști s-au dus la furat într-o noapte în gospodăria familiei Vlădescu. Din păcate, hoții au dat peste proprietar și au rupt-o la fugă, nu înainte însă de a-i da un pumn direct în față acestuia. Mai apoi, ca să se răzbune pentru că au fost deranjați de la furt, tâlharii au stropit cu benzină magazia familiei Vlădescu și i-au dat foc. "Era noaptea târziu și soțul meu a zis să iasă să mai verifice încă o dată dacă e închisă poarta că am văzut câte nenorociri s-au întâmplat pe aici. La un moment dat el a văzut o luminiță și a întrebat cine este. Ia răspuns o vocea de bărbat care a zis «hoțul, hoțul!». Bărbatul stătea lipit de zidul de la bucătărie și când soțul meu s-a apropiat de el i-a dat un pumn direct în față, după care a sărit gardul și a fugit. A doua zi ne-au dat foc la magazie și a fost nevoie să vină două mașini ale pompierilor să stingă focul. Nu am mai putut să salvăm nimic de acolo, porcii și vițeii care au rămas în viață aveau atâtea arsuri încât am fost nevoiți să îi tăiem. Am înțeles de la vecinii care l-au văzut că cel care a pus foc se numește Aurel țarc. Din câte știm acesta este un fost pușcăriaș" – susține Dorina Vlădescu.

Bătaie ca-n filme în fața Primăriei Perișani Nici localitatea Perișani nu a scăpat de teroarea "Găștii lui Sisoie", ultimul incident petrecându-se chiar sub ochii primarului Ion Sandu. Totul s-a întâmplat zilele trecute în amiaza mare când hoții s-au luat la bătaie cu câțiva tineri din comună, având de reglat conturi mai vechi. Ei s-au lovit cu bâtele și cu răngile de fier, în timp ce primarul privea neputincios. Până la urmă, edilul a chemat mascații, convins fiind că cele două tabere se vor omorî în bătaie. Primarul Sandu a negat însă zvonurile conform cărora a fost sechestrat de bătăuși, el susținând că i s-a vorbit frumos și civilizat, dar că nu a putut să-i determine pe tineri să înceteze scandalul. "Nu a fost vorba de nicio sechestrare așa cum s-a scris în ziare, dar este adevărat că s-au bătut în fața primăriei. Am chemat poliția pentru că nu te mai puteai înțelege cu ei și nu-i puteam despărți. Se omorau practic în bătaie, între ei fiind conflicte mai vechi" – ne-a declarat primarul localității Perișani, Ion Sandu.

Au omorât un bătrân în bătaie Pe la colțuri, oamenii din țara Loviștei vorbesc de nenorocirile pe care cei șase indivizi – Sisoie, țarc, Adiță, Tibi, Nelu și Pioneru le-au făcut de-a lungul timpului. Ei spun că unul dintre cele mai grave lucruri la care s-au dedat indivizii este uciderea unui bătrân. Totul s-a întâmplat acum un an de zile, când cei șase s-au dus să fure în gospodăria lui Gheorghe Stănescu de 85 de ani. Ei l-au bătut crunt, i-au furat lucruri din casă și l-au lăsat să zacă într-o baltă de sânge. Până să ajungă ambulanța de la Brezoi, chemată de vecini, bătrânul și-a dat ultima suflare în chinuri îngrozitoare. Nu se știe de ce vinovații pentru moartea bătrânului nu au fost nici până acum închiși.

Bătuți crunt și cu banii luați Un alt incident ai cărui protagoniști sunt cei șase indivizi ce au îngrozit sate întregi este legat de un rom din Câmpulung ce vindea coșuri și linguri de lemn în cele patru localități. El a fost bătut cu o rangă chiar în mijlocul drumului după ce i-au furat tot ce avea asupra lui. "L-au bătut chiar în fața porții mele. L-au lovit de mai multe ori cu o rangă, dar o lovitură puternică l-a pus la pământ pe bărbat, care a căzut peste poarta mea, rupând-o. Nu puteam să privim nepăsători la ce se întâmplă și am sărit să-l ajutăm că altfel îl omorau. Nu au pic de milă. L-au lăsat într-o baltă de sânge. I-au furat banii și coșurile și au luat-o la fugă. Am declarat la poliție tot ce am văzut, dar nu s-a întâmplat nimic nici până acum" – ne-au spus oamenii. O altă persoană ce a căzut pradă violențelor bandiților este un localnic care i-a prins când îi furau țuica din beci. Din fericire, omul s-a apărat, a luat o bâtă și i-a dat o lovitură peste spate hoțului. Numai că, legea la noi este făcută într-un fel și interpretată în alt fel de polițiști, care au găsit de cuviință să ia hoțul și să-l ducă la Medicină Legală pentru a-i scoate certificat medico-legal pentru a-l incrimina pe cel prăduit. Mai mult decât atât, din câte se pare un pădurar a fost bătut chiar în fața polițiștilor de către șeful bandei, Sisoie, care apoi a fugit călare pe un cal.

Oamenii au început să-și ia arme Deși recent pus în funcția de șef al Postului de Poliție Racovița, comisarul Dumitru Licu știe tot ce se întâmplă în țara Loviștei. Din păcate, el găsește scuze pentru a justifica neputința lui de a face ordine și disciplină în zonă. Mașinile nu mai sunt bune, stația radio nu funcționează, internetul nu este băgat, iar jumătate din agenții pe care-i are în subordine dau dovadă de o lașitate rar întâlnită la un om al legii și au fugit în concediu. "Abia ne organizăm, suntem în perioada de înregistrare și inventariere a dosarelor. Gașca lui Sisoie am audiat-o de mai multe ori însă din păcate este foarte greu să probăm faptele pentru că sătenii nu vor să depună mărturie, le este frică. În astfel de condiții nu avem cum să-i constrângem, le-am promis și protecție, degeaba" - susține comisarul Dumitru Licu. În aceste condiții, oamenii sunt hotărâți să-și facă singuri dreptate. Pe lângă camerele de supraveghere și sistemele de alarmă pe care și le-au montat, ei au început să-și cumpere arme de frica bandiților lui Sisoie, arme pe care sunt hotărâți să le folosească în legitimă apărare.

Chestorul Stoica crede că se exagerează Plecat în concediu de mai bine de o săptămână, inspectorul – șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, chestorul Ion Stoica, spune că este la curent cu tot ce se întâmplă în zona de nord a județului și este de părere că totul este o exagerare. El mai spune că a luat hotărârea de a trimite câțiva polițiști judiciari în zonă pentru a rezolva mai repede dosarele aflate în lucru și pentru a mai calma spiritele.  "Nu am luat măsuri speciale, ci doar am trimis ofițeri judiciari pentru a soluționa mai repede dosarele. Părerea mea este că s-a dat o latură de senzațional în acest caz, dar situația este sub control. Mai mult, s-au scris câteva neadevăruri în ziare referitoare la sechestrarea primarului din Perișani, Ion Sandu, lucru care este total neadevărat. Așa cum am spus situația este sub control și nu avem de ce să ne facem probleme pentru că lucrurile nu stau atât de rău în nordul județului. Județul nostru este unul ce nu prezintă foarte mari probleme. Acolo nu este Vestul Sălbatic așa cum se încearcă să se inducă, nu avem haiduci, ci doar niște nenorociți bețivi care sunt certați cu legea" – ne-a declarat inspectorul – șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, chestorul Ion Stoica.

Prefectul Ungureanu trage un semnal de alarmă Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, nu pare a fi de acord cu chestorul Stoica susținând că lucrurile în zona de nord a județului sunt mult mai grave decât se lasă să se vadă. El spune că a dorit înființarea unui post de jandarmi acolo și le transmite polițiștilor să ia măsuri urgente. "Nu eu conduc Inspectoratul de Poliție Vâlcea, dar, pentru că știu ce se întâmplă acolo, le-am recomandat polițiștilor prietenește să se mobilizeze în zonă pentru că ceea ce se scrie în presă este o mică parte din nenorocirile care au loc acolo. Cunosc foarte bine zona pentru că sunt născut în zonă și încă de anul trecut am avut inițiativa de a înființa o secție de jandarmi. Nu s-a putut atunci, iar acum abia am reușit să înființăm o secție de poliție" - a declarat Petre Ungureanu.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...