Subiecte greşite la examenul de definitivat

18 Iul 2012

BÂLBE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost nevoiţi să rezolve situaţia din mers şi să prelungească examenul cu o oră pentru a da un nou subiect. „Conform metodologiei, în momentul în care se modifică un subiect, atunci timpul rămâne la latitudinea comisiei centrale, putându-se prelungi cu maximum o oră” – a declarat Remus Grigorescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

Cele 92 de cadre didactice din învăţământul vâlcean care şi-au dat săptămâna aceasta examenul de definitivat pentru a avansa în grad au avut surprize neplăcute când li s-au dat subiectele. Practic, ei au simţit pe pielea lor nesiguranţa pe care au simţit-o elevii lor la Evaluarea naţională: li s-a cerut să scrie despre basmul cult, care nu apare nicăieri în programă. Eroarea a fost descoperită chiar în timpul probei de Limba şi literatura română, atunci când profesorii şi-au dat seama că subiectul le este străin şi că nu s-au pregătit îndeajuns pentru el. Conform spuselor lor, basmul cult nu se regăseşte în mod explicit în bibliografia pentru concurs, iar ei nu l-au luat în seamă pentru acest examen. Astfel că, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost nevoiţi să rezolve situaţia din mers şi să prelungească examenul cu o oră pentru a da un nou subiect. Trebuie menţionat că, în judeţul Vâlcea, cei mai mulţi dintre candidaţii pentru definitivat au fost educatori, învăţători din învăţământul privat şi institutori. „A fost o modificare de bilet şi este o chestiune care s-a verificat la nivelul Ministerului Educaţiei, iar reprezentanţii acestuia ne-au transmis o notă prin care ne-au adus la cunoştinţă lucrul acesta. Conform metodologiei, în momentul în care se modifică un subiect, atunci timpul rămâne la latitudinea comisiei centrale, putându-se prelungi cu maximum o oră” – a declarat Remus Grigorescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Mulţi dintre profesorii vâlceni ce s-au prezentat la examenul de definitivat, la aflarea subiectelor la Limba şi literatura română, au declarat că vor da Ministerul Educaţiei în judecată pentru această greşeală de neiertat.

Trebuie menţionat că subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Pentru a promova examenul, cadrele didactice înscrise trebuie să obţină minimum 7.00. Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susţină de maximum trei ori, în cinci ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...