Şcolile vâlcene, lăsate în paragină

26 Ian 2012

DEZASTRU. De curând, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că judeţele unde numărul absenţelor la elevi depăşeşte limita bunului simţ, nu vor mai primi bani pentru modernizarea sau reabilitarea şcolilor. Aşa se face că, judeţul Vâlcea va fi din nou sărit din schemă, pentru că, un ultim raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea arată că, numai în primul semestru al acestui an, elevii vâlceni au adunat 600.000 de absenţe.

Sistemul de învăţământ din judeţul Vâlcea a fost uitat anul trecut de Ministerul Educaţiei, mai marii conducători nealocând nicio sumă de bani pentru modernizarea şi reabilitarea unităţilor de învăţământ. La ultima sa conferinţă de presă, şefa învăţământului vâlcean, Gabriela Ene, a recunoscut că judeţul nostru nu a beneficiat în anul 2011 de niciun leu pentru efectuarea de lucrări la şcoli sau grădiniţe, în ciuda faptului că sunt multe unităţi care ar mai avea nevoie de reparaţii sau modernizări. Singurii bani primiţi sunt circa 15 miliarde lei vechi pe care, susţine inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, i-a alocat pentru plata unor lucrări efectuate în perioada 2007 – 2008.  Gabriela Ene recunoaşte însă că mai sunt şcoli şi grădiniţe în judeţ care ar avea nevoie urgent de reabilitări, copiii învăţând în aceste momente în condiţii mizere. „Anul trecut ne-au fost alocate peste 15 miliarde lei vechi, bani cu care au fost plătite lucrările finalizate şi neachitate din anul şcolar 2007-2008. Pentru anul acesta nu am făcut încă o socoteală a sumelor necesare pentru terminarea unor lucrări sau finalizarea unor reparaţii la unităţile de învăţământ din judeţ. În ceea ce priveşte municipiul, vreau să vă spun că Primăria Râmnicului ne ajută cu modernizarea şcolilor şi cu reparaţiile ce mai sunt necesare. Dar, sunt probleme în mediul rural, unde consiliile locale au foarte puţini bani pentru lucrări mari de reabilitare a şcolilor. De exemplu, în aceşti ani, doar Consiliul Local Bălceşti a alocat 70.000 de lei pentru a se moderniza localul de lângă grădiniţa din Bălceşti, pentru ca acoperişul să nu cadă pe elevi şi profesori. Dar, mai avem probleme la Rusăneşti, unde canalizarea la şcoală are nevoie de fonduri pentru reparaţii. Şi Şcoala de la Bălceşti are nevoie de reabilitare în totalitate pentru că s-a cam degradat în aceşti ani. De asemenea, mai sunt destule şcoli din zona de nord a judeţului care au nevoie de bani pentru retuşări şi alte reparaţii, iar dacă stau să fac o listă, fiecare unitate de învăţământ din judeţ are nevoie de fonduri şi aş putea aproxima la suma de cel puţin zeci de mii de lei pentru a fi puse la punct” – a declarat şefa învăţământului vâlcean Gabriela Ene.

Ameninţările ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a mai găsit însă o modalitate de a stopa alocarea fondurilor către anumite judeţe. De curând, el a anunţat că judeţele unde numărul absenţelor la elevi depăşeşte limita bunului simţ nu vor mai primi bani pentru modernizarea sau reabilitarea şcolilor. Aşa se face că, judeţul Vâlcea va fi din nou sărit din schemă, pentru că, un ultim raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea arată că, numai în primul semestru al acestui an, elevii vâlceni au adunat 600.000 de absenţe. De asemenea, anul trecut, Vâlcea a fost printre locurile fruntaşe într-un clasament al chiulangiilor, având peste 1 milion de absenţe.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...