Campusurile şcolare sunt lăsate în paragină

16 Mar 2011

• Bani cheltuiţi fără cap

DEGRADARE. Construirea  “campusurile şcolare” în oraşele din Vâlcea, o idee pusă în practică de Guvernul României, a intrat la apă din lipsa finanţării. La Călimăneşti campusul şcolar a ajuns o ruină ce trebuie urgent demolată, iar la Berbeşti, cele câteva ziduri ridicate se degradează pe zi ce trece.

La Colegiul Nicolae Pleşoianu din Râmnicu Vâlcea situaţia este disperată.  Investiţia în Campusul şcolar  a început în 2006 printr-un program guvernamental. Proiectul cuprindea o sală de sport, câteva ateliere şi patru săli de clasă, totalul investiţiei fiind de 60 de milioane de lei. Ministerul Educaţiei a alocat în  primii doi ani 40 de mil. lei. De doi ani lucrările au fost sistate, construcţiile au început să se degradeze şi sunt ameninţate de alunecări de teren. “S-au făcut spărturi pentru fundaţia clădirii şi s-a slăbit zidul de protecţie. De ceva timp a început să cadă. Vine tot dealul Capela peste noi. Nu au mai fost fonduri nici măcar pentru conservare”, susţine Adrian Boureci, directorul Colegiului Căpitan Nicolae Pleşoianu. Gardul de protecţie care împrejmuia şantierul deschis în curtea şcolii a fost rupt pe alocuri şi oricine poate cădea în gropile făcute pentru fundaţie.

„Constructorul n-a mai primit bani pentru a termina nici măcar fundaţia, iar  malurile au început să se surpe. La suprafaţă a rămas o pădure de fier beton care reprezintă un real pericol pentru elevi. Le-am spus să stea departe de şantier pentru că este periculos. Şi dacă se întâmplă ceva, eu răspund”, a mai spus directorul.

În şcoală învaţă peste 1400 de elevi, iar orele de sport, în absenţa unei săli adecvate, se ţin în parcul Zăvoi. “Nu pot face sport în sala de curs, aşa că îi duc în Zăvoi. Îi pun să alerge, să facă exerciţii de încălzire, mai jucăm şi câte o miuţă. Problema este că nu ne lasă poliţia comunitară să batem mingea în parc, mereu avem discuţii cu ei”, susţine profesorul de sport al colegiului.

Din fonduri proprii Primăria Râmnicu Vâlcea încercă să finalizeze până anul viitor măcar sala de sport. Pentru sălile de clasă nu vrea să aloce niciun ban. „Consider că au fost construite inutil sălile respective, motiv pentru care nu alocăm bani pentru  a fi terminate. Le vom aduce la cota zero şi atât. Sala de sport o vom termina cu bani de la buget”, spune Romeo Rădulescu, primarul Râmnicului Vâlcea. În Râmnicu Vâlcea, în alte patru unităţi de învăţământ sunt deschise şantiere, în care Ministerul Educaţiei nu a mai investit un leu de mai bine de doi ani. Lucrările deja făcute nu au fost conservate şi au început să se degradeze.

MĂDĂLINA STROESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...