Presiuni politice pentru înlăturarea directorilor şcolari

01 Sep 2010

CONSTRÂNGERI. Şefa învăţământului vâlcean spune că nu este dispusă să se supună ordinelor venite din sfera politicului, indiferent că acestea vin din partea şefilor săi politici de la PDL. Ea susţine că va lua deciziile de înlocuire a directorilor sau de menţinere a lor după ce le va verifica dosarele de evaluare, pentru că mulţi dintre şefii unităţilor şcolare şi-au acordat calificative mult mai mari decât meritau.

Posturile de directori şcolari au fost ocupate în ultimii ani de persoane al căror singur merit a fost doar că aparţineau formaţiunii politice aflate la Putere. Concursurile la care au fost supuşi au fost doar o formalitate, iar atunci când partidul lor a pierdut alegerile şi şi-au pierdut posturile. Actuala guvernare, însă, s-a mişcat destul de greu în privinţa înlocuirii directorilor şcolari care nu aveau adeziune la PDL. Anul trecut, fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, care era pe atunci şeful democrat – liberalilor vâlceni, a refuzat să impună demiterea directorilor şcolari doar pentru că erau liberali sau social-democraţi, el spunând că oamenii de valoare vor fi menţinuţi în funcţii indiferent de coloratura politică. Acum, însă, s-a declanşat vendeta la adresa şefilor unităţilor de învăţământ din Vâlcea, pedeliştii profitând de faptul că multora dintre ei le-au expirat mandatele. La ultima sa conferinţă de presă, Gabriela Ene, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, a mărturisit că în ultimul timp este supusă unor presiuni inimaginabile din sfera politicului pentru menţinerea sau înlocuirea directorilor şcolari din judeţ cărora le-au expirat mandatele. Ea, însă, susţine că nu este dispusă să se supună ordinelor venite din nicio parte, indiferent că acestea vin din partea şefilor săi politici de la PDL. Mai mult decât atât, Gabriela Ene spune că va lua deciziile de înlocuire a directorilor sau de menţinere a lor după ce le va verifica dosarele de evaluare, pentru că mulţi dintre şefii unităţilor şcolare şi-au acordat calificative mult mai mari decât meritau. „Sunt directori cărora li s-a încheiat mandatul sau directori care s-au pensionat. Numirile interimare în funcţii vor avea loc probabil în octombrie, cel mai târziu în noiembrie, iar concursurile vor avea loc când va decide Ministerul Educaţiei. Pentru concursurile de ocupare a posturilor de directori nu avem deocamdată o noua metodologie. Nu ştim dacă rămâne în vigoare vechea metodologie sau dacă până atunci va fi elaborată o alta. Vreau să mă abţin de la comentarii în privinţa presiunilor politice la care sunt supusă. Vin sugestii de la toate partidele. Ori de menţinere a directorilor pe funcţii, ori de schimbare a acestora. Vreau să fie foarte clar că nu mă interesează apartenenţa politică a unuia sau a altuia. Voi încerca doar să menţin oamenii care fac cinste sistemului educaţional, iar cei care nu vor trebui să plece din funcţiile de conducere. Aţi observat, de altfel, că o mulţime de directori de unităţi şcolare, cu apartenenţă politică PNL sau PSD, au rămas pe aceste posturi chiar după numirea mea la conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea” – a declarat Gabriela Ene, inspectorul general al ISJ Vâlcea.

În judeţul Vâlcea, până acum au activat nu mai puţin de 172 de directori şcolari, însă, în urma comasării a 28 de unităţi de învăţământ au mai rămas 144. La jumătate din aceştia le-a expirat mandatul la sfârşitul lunii august, urmând ca începând cu 1 septembrie să primească o numire interimara sau să fie înlocuiţi.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...