Ziar de opinie și luptă împotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.Ziar de opinie și luptă mpotriva corupției, crimei organizate, criminalității economico-financiare și abuzurilor.
"La ce-i bună libertatea cuvântului, daca nu te poți folosi de ea?" 

Guvernul Boc nu a alocat niciun leu pentru şcolile din Vâlcea

28 Iul 2010

JENANT. Ba mai mult, guvernanţii cer cu îndârjire comasarea a 20 de unităţi de învăţământ din cele 60 care nu au personalitate juridică, susţinând că 10% din acestea nu au nici măcar autorizaţie sanitară. Cu toate acestea, deşi propunerile au fost acceptate de cei de la Minister, şefa învăţământului vâlcean se izbeşte de refuzul primarilor, care nu vor nici în ruptul capului să se supună ordinelor şi să comaseze şcolile.

Dacă în vremea guvernării liberale, care nu este atât de îndepărtată, unităţile de învăţământ din întreaga ţară se bucurau de o atenţie deosebită, fiind alocate sume imense de bani pentru modernizarea şi reabilitarea lor, ei bine, acum, pedeliştii nu numai că nu mai alocă niciun leu, dar încearcă să şi distrugă ceea ce s-a făcut. În judeţul Vâlcea, anul acesta, nicio şcoală sau grădiniţă nu a primit fonduri pentru lucrări de investiţii, deşi sunt numeroase cazuri de unităţi care sunt într-o stare jalnică. Nu mai departe de luna trecută, publicaţia noastră semnala faptul că acoperişul Grădiniţei Bălceşti este într-o stare de deteriorare avansată, copiii fiind nevoiţi să înveţe, în anul şcolar 2009-2010, în săli de clasă în care picură din tavan pe alocuri. Revenind, însă, conform declaraţiei inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, singura investiţie în învăţământul vâlcean de anul acesta este modernizarea clădirii inspectoratului.

Sediul ISJ, modernizat cu 3 miliarde de lei

Aşa cum spuneam, singura investiţie din învăţământul vâlcean de anul acesta este reabilitarea sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ani buni la rând, angajaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea şi-au desfăşurat activitatea într-un spaţiu impropriu ce aparţinea Direcţiei Judeţene pentru Tineret Vâlcea. Asta deoarece clădirea a cărui proprietar era Inspectoratul a fost lăsată în paragină, de-a lungul timpului negăsindu-se fonduri pentru reabilitarea ei. Astfel ca, inspectorii generali, ce s-au perindat în timp la conducerea ISJ Vâlcea, au încercat să închirieze spaţiile, în ideea că noii chiriaşi vor face şi investiţii. S-au înşelat însă. Asta pentru că, în urmă cu aproximativ doi ani, un întreg etaj a fost închiriat Universităţii din Piteşti, însă aceştia nu au făcut nicio modificare, plecând şi lăsând în urma lor o mizerie de nedescris. Anul acesta, însă, s-au găsit în sfârşit fonduri pentru modernizarea clădirii, Ministerul Educaţiei virând în conturile Inspectoratului Şcolar Vâlcea în jur de 3 miliarde de lei vechi, cu care noul sediu a fost reabilitat.

Desfiinţează şcoli deja modernizate

Şcolile şi grădiniţele, însă, nu au mai primit niciun leu pentru reabilitări sau modernizări. Asta cu toate că, însăşi inspectorul şef al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene, recunoaşte că în judeţ mai sunt destule unităţi de învăţământ care au nevoie de lucrări de reabilitare.  Bani nu sunt, însă cu toate acestea, din cauza aşa-zisei crize financiare, Guvernul Boc a dat tot felul de ordonanţe, prin care cere şefilor de învăţământ judeţeni să ia măsuri urgente de comasare a şcolilor. În judeţul nostru s-a făcut propunerea de desfiinţare a nu mai puţin de 20 de şcoli, din cele 60 care nu au personalitate juridică. Până acum, însă, Gabriela Ene s-a izbit de refuzul primarilor de a comasa şcolile, pentru că, spun ei, acestea au fost modernizate în anii trecuţi şi nu vor să le lase în paragină şi să-şi bată joc de investiţie.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

valoris
Pensiunea Iulia site
Pensiunea Bradul site
uzina mecanica
 
annabella