Oferta prealabilă pentru privatizarea Oltchim a fost publicată

05 Iun 2013

oltchim-cladire-(3)-copyCERINȚE. Potențialul investitor de la combinatul Oltchim trebuie să activeze în industria chimică sau petrochimică și să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort, emise de bănci cu renume.

Ministerul Economiei a publicat, la începutul acestei săptămâni, oferta prealabilă de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicul Vâlcea. Cu toate acestea, ministrul Varujan Vosganian a anunțat că Oltchim trebuie să obțină contracte ferme pentru a putea acoperi producția pe anul 2014, pentru a fi atractivă pentru un investitor strategic. Negocierile pentru noile contracte privind producția pe 2014 la Oltchim vor avea loc în lunile septembrie-noiembrie. Așadar, termenul pentru privatizarea combinatului vâlcean ar putea fi stabilit pentru finalul anului sau chiar mai târziu. Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a explicat că prețul la care va scos la licitației Oltchim va fi stabilit de creditori, iar dacă aceștia nu vor accepta să recupereze un procent mai mic din datorii, atunci și prețul Oltchim-ului va fi mult mai mare. Conform ultimelor informații, actualele datorii ale Oltchim se ridică la 793 de milioane de euro, din care 200 de milioane sunt creanțe chirografare, 250 de milioane sunt datorii către Finanțe, iar alte 150 sunt datorii către Electrica.

Conform ofertei prealabile, ca să intre în cursa pentru Oltchim, potențialul investitor trebuie să aibă o bonitate probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort, emise de bănci cu renume, și să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat. Totodată, investitorul trebuie să aibă experiență în domeniul chimiei sau al petrochimiei. "Vor putea participa la negocieri persoanele juridice interesate, care întrunesc, cel puțin, următoarele condiții: activează în industria chimică sau petrochimică sau, după caz, sunt ori reprezintă fonduri de investiții sau instituții financiare cu experiență managerială și/sau investițională în industria chimică sau petrochimică; prezintă cel puțin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de prim-rang și scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experiență bonitate similară de pe piața de profil; depun scrisoare de intenție pentru participare la negocieri" – se arată în oferta prealabilă întocmită de cei doi administratori judiciar Rominsolv și BDO.

Conform declarațiilor administratorilor judiciari și ministrului Vosganian, nu mai puțin de opt companii sunt interesate de Oltchim, iar cinci dintre acestea vor semna în curând un contract de confidențialitate, în baza căruia vor primi informații financiare detaliate despre Oltchim. Totodată, s-au primit scrisori de intenție de la încă trei companii. Pe lista companiilor interesate să preia Oltchim se numără și rușii de la TISE, dar și companii din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...