ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI LA OLTCHIM

15 Mai 2013

oltchim-bunDECIZII. Cu toate că sindicaliștii strigă din toate puterile că disponibilizările lui Piperea sunt ilegale, miercuri, 15 mai, 600 de angajați de la Oltchim Rm. Vâlcea și 300 de la Arpechim Pitești au fost trimiși în șomaj. Acest lucru a declanșat un nou val de proteste, iar chimiștii au anunțat că vor manifesta pe termen nelimitat. "Din câte am înțeles noi dintr-o discuție cu domnul Piperea, oamenii ar urma să plece acasă doar cu alocația de șomaj și cu acel venit de completare care este de fapt diferența între alocația de șomaj și venitul mediu net din economie pe luna ianuarie, dar și acesta impozitat" - a spus sindicalistul Diculoiu.

Administratorul judiciar Gheorghe Piperea s-a ținut de cuvânt și a trecut la disponibilizarea angajaților combinatului Oltchim Rm. Vâlcea. Astfel se face că, miercuri, 15 mai a.c., aproximativ 600 de salariați de la Vâlcea și 300 de la Arpechim Pitești au primit deciziile de încetare a contractului de muncă. Cu această ocazie, s-au reluat și protestele în curtea combinatului vâlcean, peste 100 de angajați strigându-și nemulțumirile față de disponibilizările anunțate și de valoarea plăților compensatorii acordate la trimiterea în șomaj. Oamenii s-au adunat în fața pavilionului administrativ al combinatului, unde au scandat lozinci antiguvernamentale și împotriva administratorului judiciar al Oltchim. Protestatarii, în frunte cu sindicaliștii chimiști, au cerut ca listele de disponibilizări să fie refăcute, iar procesul de concediere colectivă să fie realizat în condițiile legii.

Președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, este de părere că angajații combinatului au fost mințiți cu privire la drepturile salariale care se acordă în cazul concedierilor colective. "Administratorul judiciar al SC Oltchim a anunțat că urmează să fie disponibilizați 900 de salariați, 600 de la Vâlcea și 300 de la Pitești, dar salariații se tem că nu vor primi salarii compensatorii și niciun drept prevăzut în contractul colectiv de muncă. Din câte am înțeles noi dintr-o discuție cu domnul Piperea, oamenii ar urma să plece acasă doar cu alocația de șomaj și cu acel venit de completare care este de fapt diferența între alocația de șomaj și venitul mediu net din economie pe luna ianuarie, dar și acesta impozitat" - a spus sindicalistul Diculoiu. Pe această cale, el a anunțat că se reiau protestele angajaților Oltchim pe termen nelimitat.

Salariile pe luna aprilie, virate de AJOFM Vâlcea

Trebuie menționat că, luni, 13 mai a.c., Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea a efectuat cea de-a doua plată a creanțelor salariale către angajații Oltchim, atât pentru cei de pe platforma Rm. Vâlcea, cât și pentru cei de la Pitești. În total, s-au făcut decontări de 5.173.951 lei, reprezentând 90,92% din valoarea drepturilor salariale restante, aferente lunii aprilie 2013, pentru 3.192 de angajați. "Suma a fost virată din Trezoreria Municipiului Rm. Vâlcea către 14 bănci comerciale, acolo unde salariații Oltchim SA își au conturile personale. Diferența de 516.486 lei va fi plătită la începutul lunii iunie anul curent. În total, suma alocată din fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale al AJOFM Vâlcea către SC Oltchim SA a fost de 16.603.810 lei, reprezentând drepturi salariale restante aferente lunilor decembrie 2012 (parțial), martie și aprilie 2013. Având în vedere anvergura acestei acțiuni care a implicat alocări bugetare semnificative și timp de lucru foarte mare pentru înregistrarea salariaților în baza de date, ANOFM și AJOFM Vâlcea au făcut toate demersurile necesare, astfel încât, plățile să fie făcute în aceeași zi în care administratorul judiciar a depus documentația prevăzută de lege" – se arată într-un comunicat de presă al AJOFM Vâlcea.

Va fi Vosganian remaniat din cauza Oltchim-ului?

După cum bine se știe, există, de ceva timp, o dispută surdă între premierul Ponta și ministrul Finanțelor, Varujan Vosganian, pe tema Oltchim. Prim-ministrul României și-a trimis consilierul onorific la Vâlcea pentru a găsi soluții de salvare a combinatului, însă ministrul Finanțelor l-a ignorat complet, dându-i mână liberă administratorului judiciar Piperea să facă prăpăd la Oltchim.

Tocmai de aceea, din ce în ce mai des, gurile rele afirmă că urmează ca Vosganian să fie remaniat. Sigur, a contat foarte mult și faptul că Vosganian s-a declarat nemulțumit de modul în care au fost împărțite atribuțiile în Cabinetul Ponta între PNL și PSD. Ieșirile publice ale ministrului liberal Varujan Vosganian i-au iritat pe social-democrați, iar premierul Victor Ponta a afirmat că, dacă nu-i place cuiva în Guvernul său, este liber să plece.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...