Cine-i mai tare: Piperea sau Blănculescu? PNL sau PSD?

12 Mai 2013

blanculescu-copyCOMPETIȚIE. Procesul de pre-privatizare al combinatului Oltchim s-a transformat într-un război politic surd între PNL și PSD, totul desfășurându-se însă la nivel înalt. Acțiunile înalților guvernanți de săptămâna trecută au fost grăitoare, iar intențiile celor două tabele useliste au ieșit la iveală mai pregnant ca niciodată. În față au fost scoși pe de-o parte administratorii financiari, iar pe de altă parte consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu. Ambele părți și-au arătat mușchii, defilând prin secțiile combinatului cu potențiali investitori strategici pentru Oltchim. În final, dacă de partea lui Ponta s-au aliniat sindicatele și conducerea județului, de partea liberalului Vosganian nu este decât actualul director al Oltchim.

Interesele economice și politice din jurul combinatului Oltchim sunt extrem de mari, iar useliștii se joacă pur și simplu cu soarta unui întreg județ. Luptele dintre Vosganian și Ponta sunt din ce în ce mai dure și va fi interesant de aflat cine va ieși câștigător din această bătălie. Săptămâna trecută ei s-au războit care aduce cei mai puternici investitori la combinat, defilând prin fața angajaților de la Oltchim cu potențiali cumpărători ai societății vâlcene. Primul a fost administratorul judiciar Gheorghe Piperea, care a sosit la Rm. Vâlcea însoțit de un grup de investitori din Israel, Fortissimo Capital, un fond de investiții interesat să preia combinatul Oltchim. Israelienii au vizitat combinatul vâlcean și au intrat, alături de conducere, sindicat și administratorul judiciar Gheorghe Piperea, într-o ședință pentru a evalua datele și situația activelor combinatului vâlcean.

Mai apoi, la o zi distanță, și-a făcut apariția și consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, care a adus cu el un alt grup de investitori din Turcia. "Am venit cu investitori puternici. Nu vă pot spune cine sunt acești investitori, pentru că sunt grupuri foarte mari care au acțiuni la bursă și nu vor să riște să le scadă valoarea pe bursă până nu se ia o decizie finală. Este o chestiune generală la toate grupurile mari. Până nu se ia o decizie finală, suportă căderi de acțiuni pe bursă dacă le apare numele. Ne vom întâlni cu conducerea și cu sindicatele și vom purta o discuție tehnică, iar mai apoi vom vizita secțiile" – ne-a declarat consilierul onorific al premierului Victor Ponta.

Declarații războinice

Rivalitatea dintre Piperea (PNL) și Blănculescu (PSD) a ieșit la iveală odată cu declarațiile pline de venin pe care și le-au adresat prin intermediul presei. Dacă administratorul judiciar i-a transmis lui Blănculescu că nu ia în calcul nicio propunere de-a sa pentru salvarea Oltchim-ului, consilierul lui Ponta a pus la îndoială inteligența și profesionalismul lui Piperea, criticând intenția acestuia din urmă de a începe disponibilizările la combinat. "O parte din viziunea mea este împărtășită și de administratorul judiciar, în special în ceea ce privește partea tehnologică. Din păcate, ne despărțim în totalitate în ceea ce privește concedierea personalului. Eu am propus introducerea oamenilor, care nu intră în primul modul operațional, într-un plan de pregătire profesională cu fonduri europene. Sunt trei miliarde de euro care așteaptă să fie folosite. Specialiștii nu trebuie trimiși acasă, nu trebuie îndobitociți și marginalizați. Problema de piață de acum în privința PVC-ului poate să dispară într-un an sau doi, mai ales că Oltchim stă bine din punct de vedere tehnic. Caracteristica omului inteligent este că se îndoiește și ia o decizie după ce o gândește de zece ori. Probabil că administratorii vor mai gândi până să concedieze personalul. Ei vor să concedieze oameni fără să fie nici măcar un plan de reorganizare, plan care se va vota abia în octombrie. Care este fundamentul prin care se fac acum disponibilizări? Se începe cu ultimul pas, e de neînțeles. Și vă mai garantez ceva: orice lucru anormal generează alte lucruri anormale. Ca o concluzie, este mai bine să folosim mai multe minți bune din România decât să folosim două, trei minți pentru a da o soluție proastă" – a declarat Ionel Blănculescu după vizita cu investitorii turci de la Oltchim.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...