APEL AL SALARIAȚILOR DIRECȚIEI PETROCHIMICE BRADU - OLTCHIM S.A.

25 Mar 2013

protest_sindicat-oltchimCĂTRE PRESA LOCALĂ DIN JUDEȚELE ARGEȘ ȘI VÂLCEA ȘI PRESA CENTRALĂ

Domnilor reprezentanți ai presei locale din județele Argeș și Vâlcea și din presa centrală,

Lansăm următorul apel având în vedere situația incertă în care se află în continuare Petrochimia Oltchim fosta Arpechim Pitești și de asemenea pentru a trage un ultim semnal de alarmă legat de soarta acestor capacități de producție înainte de o posibilă lichidare.

Până în data de 19.03.13 noi salariații Direcției Petrochimice Bradu aparținând S.C. OLTCHIM S.A. (- fosta petrochimie Arpechim) am trăit cu speranța și convingerea că se vor face toate demersurile necesare de către conducerea societății și mai ales de către administratorii numiți la conducerea S.C. OLTCHIM S.A. respectiv domnul Gheorghe Piperea și domnul Nicolae Bălan vor face absolut toate demersurile în vederea asigurării premiselor repornirii capacităților de producție de la Petrochimia Pitești (de altfel ultima Petrochimie/Piroliză din România care mai poate funcționa în condiții de siguranță).

În data de 19.03.12 ca urmare a dezamăgirilor legate de modul de abordare al strategiei de restructurare propusă de cei doi administratori amintiți anterior, respectiv domnii Piperea și Bălan, și în contextul neachitării salariilor restante despre care oficialii Ministerului Economiei afirmau că sunt plătite la zi, am hotărât să protestăm public la sediul Oltchim Râmnicu Vâlcea pentru a semnala, de fapt, că soluțiile propuse de cei doi domni administratori în raportul prezentat săptămâna trecută opiniei publice din România nu au în vedere și soluții reale de salvare a Petrochimiei piteștene, ci numai simple promisiuni nesustenabile financiar în prezent.

Când am lansat interpelări legate de șansele de repornire reală a Oltchim și implicit a capacităților Petrochimiei piteștene tot timpul ne-au fost date speranțe, ba mai mult, domnul Ministru Vosganian indica în cadrul conferințelor de presă din ultimele luni că a avut contacte reale cu investitori potențial interesați de Oltchim și Petrochimie.

Din păcate, în cadrul raportului întocmit de către companiile ROMINSOLV SPRL și BDO Business Restructuring SPRL privind cauzele care au determinat insolvența Oltchim se menționează numai lucruri negative despre Petrochimia piteșteană și angajații de aici fiind prezentați ca o piatră de moară care ar fi determinat, de fapt, insolvența Oltchim.

Am fost și suntem extrem de deranjați de o astfel de abordare a conceptului de revitalizare a Petrochimiei românești parte integrantă a Oltchim.

Cum poți revitaliza și prezenta un plan de repornire/salvare a unor capacități de producție când tu însuți, ca administrator, prezinți achiziția respectivelor capacități de producție drept cauzele intrării în insolvență a societății mamă Oltchim.

Nu noi angajații am decis strategia de achiziție a Petrochimiei piteștene în anul 2010 de către Oltchim de la OMV ci a fost o strategie guvernamentală însoțită de aprobările de rigoare.

Nu este vina noastră că am fost preluați și ne-am implicat pentru revizuirea echipamentelor în vederea readucerii lor în stare de funcționalitate în condiții de siguranță.

Mai mult decât atât domnul Piperea folosea recent într-un interviu acordat presei argeșene apelativul de "dar otrăvit" pentru Petrochimia preluată de Oltchim de la OMV Petrom în anul 2010.

Suntem total surprinși de o astfel de abordare și poziție publică a administratorilor Oltchim, precum și legat de tratamentul la adresa petrochimiștilor argeșeni cărora, prin planul de restructurare propus practic de administratorii Oltchim, nu li se mai oferă mari certitudini.

În acest sens, intrând de curând în posesia  memorandumului emis de Guvernul României în vara anului 2012 și citindu-l ținem să reamintim că Guvernul USL format din membri ai partidelor votate de noi cu încredere în luna decembrie 2012 ca respectivul conținut al memorandumului contravine cu poziția adoptată de către administratorii Oltchim în documentele întocmite.

Aceste documente/rapoarte ale administratorilor contrazic flagrant poziția oficială pe care au expus-o în vara anului 2012 guvernanții prin emiterea de documente oficiale privind strategiile de salvare/privatizare a Oltchim.

Astfel, în memorandumul (document oficial emis de Guvernul României)  datat 7.08.12, document aprobat de Primul ministru în funcție, se prevedeau și următoarele aspecte legate de Petrochimia piteșteană și câteva din cauzele principale care au generat pierderi majore în funcționarea Oltchim, cauze pe care nu le mai regăsim în raportul administratorilor publicat în data de 13.03.13:

- imposibilitatea asigurării cu materii prime pentru funcționarea la capacitate a instalațiilor Oltchim Râmnicu Vâlcea ca urmare a nefuncționării Petrochimiei de la Arpechim oprită de OMV în anul 2008;

- funcționarea la un grad de utilizare a capacităților de producție net inferior care generează pierderi.

Același memorandum prezintă funcționarea integrată a Rafinăriei Petrochimie Oltchim ca fiind soluția viabilă și vitală pentru funcționarea eficientă a  societății comerciale Oltchim pe viitor.

Acestea fiind spuse nu mai avem nici un comentariu cu privire la modul de abordare al viitorului Petrochimiei Piteștene de către cei doi administratori de la Oltchim, domnii Bălan și Piperea.

Noi, angajații Direcției Petrochimice nu înțelegem cum guvernul are o abordare logică și coerentă în data de 7.08.12 prin conținutul memorandumului și brusc, ulterior, Petrochimia și salariații Petrochimiei devin un "dar otrăvit".

Vă lăsăm pe dumneavoastră, reprezentanții presei să disecați în detalii conținutul memorandumului, să vedeți conținutul și măsurile pe care Guvernul României prin reprezentanții săi legali le aveau de îndeplinit (în memorandum pagina 4 pct. II) și de fapt situația în care s-a ajuns în prezent, unde au fost prezentați în raportul întocmit de către domnii administratori Piperea și Bălan ca  vinovați salariații petrochimiei,  iar una dintre cauzele principale ale insolvenței le reprezintă achiziția Petrochimiei argeșene, Petrochimie despre care Guvernul României afirma în memorandumul aprobat de premierul Victor Ponta la data de 7.08.12 (la pagina 7 pct 2): "Funcționarea integrată a celor două platforme de la Bradu (Petrochimia Arpechim Argeș) și Vâlcea (Oltchim) aduce beneficii majore atât din punct de vedere operațional cât și financiar, producerea etilenei și a propilenei de la Bradu (Petrochimia Arpechim Argeș) fiind cea mai ieftină soluție de aprovizionare pentru combinatul chimic (platforma de la Râmnicu Vâlcea)".

"Așa cum evidențiază raportul de analiză diagnostic-financiară în ceea ce privește planul de afaceri și posibilitatea de contractare de credite viitoare scenariul în care societatea funcționează integrat cu Rafinăria Arpechim reprezintă cea mai bună variantă pentru îmbunătățirea capacității Oltchim de acoperire a dobânzilor, rambursare a datoriilor și îmbunătățire a indicatorilor financiari ceruți de bănci la acordarea de noi credite".

ÎNTREBĂM RETORIC: OARE UNDE ESTE ADEVĂRUL???

Domnilor ziariști,  noi salariații Direcției Petrochimice Bradu înțelegem prin lecturarea memorandumului anexat emis de Guvernul României în 7.08.12 că Petrochimia și petrochimiștii argeșeni nu reprezintă "un dar otrăvit" cum ne numea domnul Piperea, ci o perspectivă de viitor și atunci întrebarea la adresa declarațiilor recente din presă date de domnul administrator Piperea și la formulările din raportul cauzal al insolvenței Oltchim este de ce blamează dânsul Petrochimia și aceasta este arătată cu degetul ca o piatră de moară, principala cauză a insolvenței OLTCHIM.

Cu privire la protestele noastre recente de la Râmnicu Vâlcea din 19.03.13 de la sediul Oltchim Râmnicu Vâlcea vă menționăm că acestea nu s-au soldat cu o soluție certă legată de viitor ci decât cu o dezamăgire totală în relația cu patronatul și colegii de la Râmnicu Vâlcea care nu s-au implicat activ în acest protest așa cum ar fi trebuit interesul fiind comun de salvare a combinatului Oltchim.

Răspunsul la toate întrebările noastre legată de plata salariilor restante și posibilitatea de finanțare a repornirii Petrochimiei a fost în sinteza: "Nu există bani!!! Combinatul funcționează la sub 7% din capacitate!!! Se vor adopta măsuri de disponibilizare de personal curând pentru capacitățile unde nu există perspective certe de repornire".

Oare unde sunt promisiunile USL din toamna anului trecut înainte de alegeri, când zilnic eram asigurați de Guvern că bat la poarta Oltchim zeci de investitori și că se va reporni la minimum 60% din capacitate???

Spectrul viitorului este sumbru în prezent peste platforma de la Arpechim.

Contăm pe sprijinul reprezentanților dumneavoastră din presa locală a ambelor județe Argeș și Vâlcea și din presa centrală în mediatizarea stării de fapt și a celor indicate în prezentul apel precum și relativ la conținutul memorandumului comparativ cu afirmațiile administratorilor privind petrochimia piteșteană.

Avem o nedumerire pe care am strigat-o public la manifestația de la Vâlcea din 19.03.2013: Oare Guvernul a făcut blat cu PCC, firma poloneză care curtează de mult cele câteva secții de la Oltchim Vâlcea, singurele care mai prezintă interes pentru ei???

Dacă NU atunci de unde abordarea diferită a poziției administratorilor față de poziția Guvernului României din memorandum.

Dacă DA atunci de ce nu ni se spune public pentru a nu mai avea așteptări și a nu ne mai face speranțe.

Situația incertă a Oltchim Râmnicu Vâlcea și, implicit, a Petrochimiei de la Pitești, determină o stare de tensiune în continuare din ce în ce mai mare pe platforma petrochimică de la Pitești. Angajații din Petrochimie rămân extrem de deranjați legat de modul în care sunt prezentați și ei și procesul de preluare petrochimie de către Oltchim în raportul privind cauzele insolvenței Oltchim.

De la bun început după preluarea Petrochimiei de către Oltchim am privit acest proces ca o șansă de salvare a capacităților de producție de pe Platforma Arpechim - capacități pe care OMV le-a abandonat. Ne-am implicat de la bun început toți în revizia generală de amploare fiind ferm convinși că odată finalizată această revizie se va continua și procesul de preluare Rafinărie și se va reporni integrat.

Alianța USL și domnii administratori ar trebui să își amintească de promisiunile făcute în campania electorală DE CLASA POLITICĂ și să se înconjoare de oameni valoroși, oameni care nu urmăresc interese proprii sau de partide, ci care iubesc România și să își îndeplinească angajamentele pe care le-au făcut în fața poporului român, care i-a crezut și le-a acordat un imens credit, în această perioadă dificilă!

Este ușor să spui: tăiem și vindem la fier vechi! Dar cine mai poate să construiască o industrie petrochimică așa cum România mai are șansa de a o avea? Este ușor să spui: concediem 1000 – 3000 – 10.000 de oameni? Cine îi mai angajează? S-au creat alte locuri de muncă? Cine mai dezvoltă România? Nici consumatori, cum ne vrea UE, nu vom mai putea fi! Ce le lăsăm copiilor noștri? O țară pustiită, o țară fără viitor? Ne dorim și sperăm că în final veți avea în vedere în raportul privind generarea insolvenței Oltchim să prezentați soluții reale care să includă clar și Petrochimia argeșeană în care s-au investit bani și s-a făcut o revizie serioasă, nu s-au făcut decât lucrări de mântuială și spoit gardurile așa cum a reflectat o parte din presă.

• Salariații Direcției Petrochimice Bradu – SC Oltchim SA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...