Insolvența de la Oltchim a creat probleme și la CET

04 Feb 2013

PERICOL. Platforma chimică vâlceană este în mare fierbere, Oltchim a intrat în insolvență, iar dinspre CET Govora nu vin vești tocmai bune. Situația principalului furnizor de energie termică din Vâlcea a fost pe larg dezbătută la ultima ședință a Consiliului Județean Vâlcea, acolo unde președintele Ion Cîlea și directorul economic al CET Govora, Constantin Lepădat, au prezentat planul de acțiuni, din perioada imediat următoare, acțiuni ce au menirea de a salva CET-ul de la un iminent faliment.  

Situația financiară a CET Govora nu este prea roză. Asta pentru că, conform datelor prezentate la ședința Consiliului Județean Vâlcea, la 31 decembrie 2012, CET Govora avea de încasat de la Oltchim suma de 131 milioane lei, compusă din 88,2 milioane lei energie termică livrată, 26,3 milioane lei energie electrică livrată și 16,5 milioane lei penalități de întârziere la plată. La rândul său, CET-ul are o datorie față de Complexul Energetic Oltenia de 115,3 milioane de lei din care: 90, 6 milioane lei pentru cărbunele livrat, 12,5 milioane lei pentru energie electrică livrată până la 31 decembrie, 12,2 milioane lei penalități.

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a anunțat că va convoca o ședință extraordinară în care va cere încetarea furnizării energiei electrice a CET către Oltchim. "Am auzit că se strâng semnături să mă înlocuiască pe mine, dar pe mine este greu să mă dea cineva la o parte. Să fie foarte clar acest lucru, pentru că eu sunt ales de cetățenii acestui județ. Fac eforturi foarte mari să salvez CET-ul. Le garantez eu angajaților de la CET că, atâta timp cât sunt la conducerea CJ, nu vor avea probleme nici cu salariile, nici cu tichetele și nici cu toate drepturile de acolo. Mă voi lupta în continuare, dacă nu pentru cesiune, atunci pentru recuperarea banilor de la Oltchim. CET este pe locul III într-un top al priorităților de plată de la Oltchim. Având în vedere că a apărut această insolvență, vom convoca o ședință extraordinară, în data de 12 februarie, și luăm decizia de a nu mai livra energie electrică la Oltchim. Nu cred că mă poate acuza nimeni că nu am făcut tot ce a fost posibil și pentru salvarea Oltchim și pentru CET Govora" – a declarat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

"Trebuie să ne eliberăm de povara de a furniza energie la Oltchim" – directorul Lepădat

Prezent la ședință, directorul economic al CET Govora, Constantin Lepădat, a întărit spusele președintelui CJ Vâlcea. Mai mult, acesta a vorbit despre pericolul ce paște principalul agent de furnizare a energiei termice din județ, acela de a intra în imposibilitate de a mai funcționa. Acest lucru se poate întâmpla dacă CET mai continuă să dea energie electrică către Oltchim fără să încaseze nimic, pentru că băncile creditoare ale societății vor refuza să continue finanțările. Directorul economic Lepădat a menționat că și USG are o datorie de 27 de milioane de euro către CET, însă există deja discuții de recuperare a banilor. "Este foarte clar. Pentru a putea rezista în perioada următoare trebuie să ne eliberăm de la această povară de a furniza energie electrică și energie termică fără bani la Oltchim. În momentul în care se întâmplă acest lucru, noi vom vinde cei 28-30 megawați în sistem, vom lua banii și o să avem sursă să plătim cărbunele. Suntem obligați să facem acest lucru deoarece Complexul Oltenia, chiar dacă noi nu avem situația Oltchim-ului, ne dă cărbune cu bani, 50% în avans, 50% în 60 de zile de la livrare. În aceste condiții, nici noi nu putem să dăm marfă partenerilor noștri și aici nu discut numai despre Oltchim decât în aceleași condiții. Nu putem funcționa fără clienți, cum este spre exemplu USG-ul. Așa cum este conturat din punct de vedere tehnologic CET Govora, suntem o centrală care funcționăm în cogenerare . Din cifra de afaceri 60% reprezintă abur - 50% care se duce spre USG, spre Oltchim, 10% se duce spre populație, 40% energie electrică. Dacă dispar USG-ul și Oltchimul înseamnă că noi nu mai putem produce nici energie electrică și ne închidem. Grija noastră a fost și este să ne păstrăm clienții. Din acest motiv  am dus o politică și de creditare a USG-ului în momente grele. Este adevărat cu un credit de 27 de milioane chiar la sfârșitul anului. Am încasat în ianuarie 3 milioane de euro cu care am plătit o datorie la bancă. Suntem în discuții cu ei să-și plătească facturile curente și ratele de eșalonare. În acest an avem obligații față de investiții de 10 milioane de euro. Astăzi, nu putem lua niciun fel de credit. Mai mult decât atât, declanșându-se insolvența Oltchimului avem o problemă cu principala bancă Alfa. Am primit ieri un fax din partea băncii prin care ne-au spus că nu ne prelungesc linia de credit decât cu o lună de zile, respectiv până pe 28 februarie. Dacă noi continuăm să finanțăm Oltchimul fără bani, ei nu mai sunt dispuși să continue finanțarea cu 1 martie. În aceste condiții se va trece la o rambursare accelerată a creditului, utilizând încasările din cesiunile de creanțe. De la 1 martie noi vom fi obligați să încasăm de la USG și populație și să plătim creditul. Ceea ce înseamnă că nu mai putem finanța activitatea curentă și pericolul de oprire al activității este imediat" – a spus directorul economic al CET Govora, Constantin Lepădat.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...