OLTCHIM VA INTRA ÎN INSOLVENȚĂ

24 Ian 2013

O decizie pe care toată suflarea vâlceană o aștepta cu sufletul la gură a fost luată azi de Guvernul României, însă a provocat un val de dezamăgire în rândul alegătorilor USL din Vâlcea. Combinatul Oltchim va intra în insolvență, iar autoritățile susțin că aceasta este o soluție pentru privatizarea mai ușoară a societății, proces care va presupune însă și disponibilizări. Cererea de insolvență urmează să fie transmisă Tribunalului Vâlcea. Sindicalistul Mihai Diculoiu susține însă că dacă această insolvență nu este dublată de acordarea unui capital de lucru de 45 de milioane de euro, atunci combinatul Oltchim Rm. Vâlcea va intra în faliment. Dacă capitalul de lucru nu va fi pus la dispoziția societății vâlcene în scurt timp, angajații anunță proteste în masă. 

Este o certitudine acum, compania Oltchim Rm. Vâlcea va intra în insolvență, iar cererea în acest sens urmează să fie transmisă, în cel mai scurt timp, Tribunalului Vâlcea. Totul a fost decis în ședința de Guvern de miercuri, 23 ianuarie a.c., atunci când ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunțat intrarea Oltchimului în insolvență ca soluție ulterioară pentru privatizarea mai ușoară a societății, proces care să presupună și disponibilizări. Intrarea în insolvență presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii și să aștepte decizia judecătorului sindic. Guvernanții au avertizat însă că, în acest caz, vor exista disponibilizări și vor fi închise unele activități conexe. Trebuie precizat că, anul trecut, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schița unui plan de reorganizare a companiei, incluzând și necesarul de concedieri, iar specialiștii spun că un administrator judiciar are cele mai multe șanse de a pune pe picioare combinatul vâlcean.

Mai trebuie spus că societatea Oltchim Rm. Vâlcea a încheiat anul trecut cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei și pierderi de 383 de milioane de lei, iar potrivit calculelor Guvernului, combinatul ar avea nevoie de investiții urgente de 92 milioane euro.

Angajații Oltchim așteaptă capitalul de lucru, altfel ies din nou în stradă

Pe de cealaltă parte, angajații Oltchim Rm. Vâlcea sunt disperați și nu mai au nicio speranță. La ora actuală combinatul lucrează la doar 10% din capacitate, iar salariile nu s-au mai luat din luna decembrie a anului trecut. Prin vocea președintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, angajații au dorit să le transmită guvernanților că vor ieși din nou în stradă dacă insolvența nu va fi dublată de o infuzie de capital de lucru de 45 de milioane de lei, pentru ca Oltchim să poată funcționa la o capacitate de 65%. "Noi sperăm că de data aceasta se vor ține de cuvânt. Dacă măsura luată de a băga Oltchim în insolvență nu va fi dublată de acordarea unui capital de lucru de 45 de milioane de euro, pentru ca Oltchim să funcționeze la 65% din capacitate, atunci măsura nu este bună pentru că urmează falimentul și, implicit, pierderea tuturor locurilor de muncă. Am discutat la București acest lucru și s-a încheiat un protocol pentru acordarea capitalului de lucru la Oltchim. Sperăm să nu ne ducă cu vorba și de această dată. Dacă nu ne dau capital de lucru, noi suntem deciși să ieșim din nou în stradă" – a spus președintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

16
Ian2020
Despre morți numai de bine!

Despre morți numai de bine!

Written byRomeo POPESCU

"În singuratate înveți rugăciunea și meditația care îți arată că ea, singuratatea, nu există." - Ioan Gyuri Pascu Despre regretata Cristina Țopescu este vorba. O tragedie neașteptată. Nici nu a început bine anul și o veste dramatică a întristat România....

Opinii

06
Ian2020
Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Written byMagda POPESCU

Continentul australian se poate transforma în orice secundă într-o catastrofă climatică fără precedent, incendiile care au cuprins întreg continentul fiind în plină desfășurare și la ora când scriu aceste rânduri. Imaginile apocaliptice care ne vin de acolo, din locul în...