Privatizarea OLTCHIM a fost amânată pentru luna septembrie

09 Mai 2012

HOTĂRÂRE. Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, a declarat, de curând, la întâlnirea cu reprezentanții FMI, precum și cei ai Comisiei Europene, că în luna septembrie a acestui an va fi reluată privatizarea companiei OLTCHIM. Tot atunci, va fi reluată licitația pentru vânzarea Cupru Min, după reevaluarea societății și obținerea avizului de mediu. "Pentru Oltchim mi-am asumat, până în iunie, management privat și, la sfârșitul lui septembrie, privatizarea", a spus ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

Trebuie spus că Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la negocierile cu delegația FMI. "Se respectă toate prevederile negociate, în condițiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a declarat Florin Georgescu, Ministrul Finanțelor.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL își propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde și atunci când privatizarea aduce responsabilitate și chibzuință în gestionarea activelor economice și a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activității Guvernului precedent și clarificarea situației reale, tehnice și economice a societăților supuse acestui proces". Acordul cu FMI prevedea vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor OLTCHIM și Cupru Min.

Reamintim cititorilor noștri că patru companii, două străine și două românești, au depus oferte  pentru privatizarea Oltchim, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Economiei, statul dorind să vândă pachetul de acțiuni pe care-l deține la societatea amintită, adică 54,8062% din capitalul social actual. Cele patru companii sunt: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiești (România), PCC SE (Germania), S.C. AISA INVEST S.A. (România) și TISE JSC (Rusia).

Cine vrea Oltchim?

TISE este producător rus de energie electrică, cu capital majoritar de stat. Înființat la Moscova în 2003, TISE are ca acționari, potrivit datelor publicate pe site-ul său, firmele Tehnopromexport, Zarubejneft și Zarubejneftegaz (subsidiară a Gazprom). Nikolai Tokarev, președintele Consiliului de Administrație al TISE, a fost șeful Transneft, operatorul național de transport a petrolului în Rusia.

AISA Invest din Cluj face parte din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Compania are 32 de angajați și administrează întreg grupul SCR, compus, în prezent, din societățile Chimcomplex Borzești, Someș Dej, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeș, Contactoare Buzău, Inav București și Iașitex Iași. Ștefan Vuza are o avere estimată de Top 300 Capital, ediția 2011, la 100-110 milioane de euro.Pegamont este o firmă de construcții-montaj, controlată în proporție de 70% de Mircea Apostolescu, care este și administratorul companiei. Societatea ploieșteană a executat lucrări de montaj conducte magistrale pentru Transgaz și lucrări de prestări-servicii pentru Conpet, Petromservice și Rominserv.Compania germană PCC SE deține, în prezent, 18,31% din titlurile Oltchim. Printre acționarii minoritari ai combinatului se mai numără fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%).

 OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...