Patru companii au depus oferte pentru privatizarea OLTCHIM

18 Apr 2012

INTERES. Deocamdată, patru companii, două străine și două românești, au depus oferte  pentru privatizarea Oltchim, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Economiei, statul dorind să vândă pachetul de acțiuni pe care-l deține la societatea amintită, adică 54,8062% din capitalul social actual. Cele patru companii sunt: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiești (România), PCC SE (Germania), S.C. AISA INVEST S.A. (România) și TISE JSC (Rusia).

Potrivit șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan în aproximativ două săptămâni va fi elaborat caietul de sarcini, în care va fi inclus și prețul de pornire a licitației. "După această etapă va urma o perioada de 30 de zile în care companiile vor putea depune ofertele angajante", a  spus Vlădan. Metoda de privatizare este o metoda combinată: negociere pe baza de oferte preliminare și neangajante, urmată de licitație cu oferta în plic. "Urmează ca, pe baza discuțiilor și a negocierii ofertelor preliminare și neangajante depuse de cei patru potențiali investitori, să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitației cu oferta în plic", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.  

Cine vrea Oltchim?

TISE este producător rus de energie electrică, cu capital majoritar de stat. Înființat la Moscova în 2003, TISE are ca acționari, potrivit datelor publicate pe site-ul său, firmele Tehnopromexport, Zarubejneft și Zarubejneftegaz (subsidiară a Gazprom). Nikolai Tokarev, președintele Consiliului de Administrație al TISE, a fost șeful Transneft, operatorul național de transport a petrolului în Rusia.

AISA Invest din Cluj face parte din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Compania are 32 de angajați și administrează întreg grupul SCR, compus, în prezent, din societățile Chimcomplex Borzești, Someș Dej, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeș, Contactoare Buzău, Inav București și Iașitex Iași. Ștefan Vuza are o avere estimată de Top 300 Capital, ediția 2011, la 100-110 milioane de euro.

Pegamont este o firmă de construcții-montaj, controlată în proporție de 70% de Mircea Apostolescu, care este și administratorul companiei. Societatea ploieșteană a executat lucrări de montaj conducte magistrale pentru Transgaz și lucrări de prestări-servicii pentru Conpet, Petromservice și Rominserv.

Compania germană PCC SE deține, în prezent, 18,31% din titlurile Oltchim. Printre acționarii minoritari ai combinatului se mai numără fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%).

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...