Constantin Roibu i-a mulțumit primarului Romeo Rădulescu pentru demersurile făcute în sprijinul Oltchim

19 Mar 2012

DECLARAȚII. O excelentă prezență a managerului societății Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a petrecut la finele săptămânii trecute la postul de televiziune Vâlcea 1, post apropiat senatorului Emilian Frâncu. Constantin Roibu nu a ezitat însă, deși se afla, în casa lui Frâncu, cum s-ar spune, să puncteze corect și onest meritele celor care i-au fost alături și l-au sprijinit în aducerea combinatului vâlcean pe linia de plutire după ce a fost hărțuit ani de-a rândul de PCC, jurnaliști otrăviți, politicieni etc.

Bogdan Chirițoiu, Marijean Marinescu sunt oameni despre care Roibu și-a exprimat respectul. Dar, poate cel mai important lucru a fost punctul culminat, atunci când Constantin Roibu i-a adus o laudă aparte, binemeritată lui Romeo Rădulescu. Despre acesta, Roibu a zis că, răspunsul favorabil al C.E. în cazul creanțelor creanței AVAS, i se datorează într-o bună măsură. Primarul Rădulescu, pe banii lui, sublinia managerul de la Oltchim, s-a dus la Bruxelles, a discutat cu comisarul Almunia și, mai mult decât atât, primarul Râmnicului nici măcar nu a ieșit în presă să se bată cu pumnul în piept. Cât despre patronul spiritual al postului Vâlcea 1, Emilian Frâncu, adversarul politic al lui Rădulescu, omul care nu ezită în nicio conferință de presă să împroaște cu noroi activitatea actualului primar, despre acesta, managerul Roibu nu a menționat niciun cuvânt.

"Acum, Oltchim poate fi privatizat"

Din punct de vedere economic, Oltchim din Râmnicu Vâlcea ar putea fi privatizat până la sfârșitul lunii iulie, după cum a declarat, sâmbătă seara, la Vâlcea 1, directorul general al societății. "Anunțul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care îl deține statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc să cumpere pachetul de acțiuni au la dispoziție 30 de zile pentru a-și pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Pitești trebuie să ia legătura cu Petrom-ul pentru a o cumpăra. După ce vor face documentarea, potențialii investitori vor depune ofertele, iar pe baza acestora MECMA face caietul de sarcini pentru licitația finală. În acest timp se face conversia creanței AVAS în acțiuni. Procesul de conversie poate dura deci vreo trei luni și după asta se va trece efectiv la licitația finală. La finele lunii iulie, Oltchim ar fi privatizat", a declarat,  Constantin Roibu.

Directorul general al Oltchim spune că în procesul conversiei creanțelor în acțiuni, prețul pe acțiune va avea o valoare nominală de 0,1 leu, în timp ce pe bursă valoarea unei acțiuni este de 1,2 -1,3 lei. Referitor la privatizare, Roibu a declarat că trei investitori au părut interesați de societatea vâlceană. "Este vorba de o companie din Rusia, una din Emiratele Arabe și un fond. Din punctul meu de vedere un fond de investiții intră pentru 3-5 ani de zile. Interesul lor nu este să investească mult, ci atât cât să pună societatea pe profit și apoi să vândă. Un investitor strategic din Rusia sau Emirate are rezerve de țiței proprii. Prin conductele care leagă Piteștiul de Marea Neagră intră țiței la rafinărie, prelucrezi apoi prin petrochimie produci produse petrochimice în România, adică direct în UE. Pe când dacă produci acolo în Rusia sau Emirate produse petrochimice, trebuie să plătești taxe vamale ca să intri cu ele în UE. Repet, am încredere într-un investitor care negociază cu Petrom și pentru preluarea rafinăriei, de fapt, asta este garanția că Oltchimul ar intra pe mâini bune", a subliniat Roibu.

Oltchim valorează 100 milioane euro

Potrivit managerului general, valoarea combinatului este de aproximativ 100 de milioane de euro. "Trebuie spus că în acest moment Oltchim are toate taxele către stat achitate. Dacă cineva va cumpăra Oltchim cu petrochimia de la Pitești și cu rafinăria de la Petrom ar putea ajunge la o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro, adică o creștere a PIB-ului cu 2%. Din 1992 și până acum au fost investiți la Oltchim 400 de milioane de euro. În 1992, cifra de afaceri a combinatului era de 76 de milioane de euro, în 2008 cifra de afaceri era 528 de milioane euro. Deși am funcționat în ultimul an numai cu o parte din instalații tot am avut o cifră de afaceri de 390 de milioane de euro", a mai spus Roibu. Managerul combinatului a mai declarat că între Pitești - Râmnicu Vâlcea - Craiova se poate crea un triunghi unde ar putea apărea fabrici legate de industria auto din Pitești și Craiova și de Oltchim, având în vedere că "dintre cele 75.000 de tone de mase platice pe care le folosește Renault, jumătate din ele vin de la Oltchim".

Constantin Roibu a mai adăugat că ideea cu managementul privat nu e oportună. "Ar putea fi un fiasco, mai ales că acum este deja deschis procesul de privatizare. Am auzit în presă că un manager privat ar avea un salariu de 60.000 de euro. În acest caz, cât dai salariu celorlalți directori - economic, financiar, tehnic. Rămân la fel, sau le dai și lor un 40 - 45.000 de euro. Dacă le dai lor cât le dai celor din subordinea lor... S-a gândit cineva la asta?", a mai spus acesta. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi privatizat în două etape, respectiv pe baza de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitații cu ofertă în plic, iar potențialii investitori vor putea negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinărie aflată în conservare, se arată în anunțul de vânzare a companiei, publicat pe 16 martie de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al combinatului.

RAUL POP

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...