,,Statul incită la evaziune fiscală și la încălcarea legii"

20 Mar 2011

Șeful Vamei Vâlcea face afirmații dure:

Captură ,,istorică" la Vama Vâlcea: agenții vamali au confiscat, într-un singur an, 512.780 țigarete, 1.316 litri băuturi alcoolice, 20 kg cafea, o cantitate impresionant de mică, 99 bucăți diverse articole de îmbrăcăminte, 26 perechi încălțăminte, 172 articole cosmetice și de parfumerie, 31.780 litri produse petroliere. Deși raportul pare o glumă proastă, directorul DJAOV Vâlcea, Marius Nicolaescu, și prefectul Petre Ungureanu sunt în extaz datorită acestei victorii obținute cu greu în lupta cu evazioniștii județului. Șeful de la Vama Vâlcea recunoaște totuși că evazioniștii își fac de cap prin țară, dar nu o fac de capul lor, ci cu binecuvântarea statului.

Vameșii din Vâlcea au dat raportul prefectului. Datele oferite de directorul DJAOV Vâlcea, democrat-liberalul Marius Nicolaescu, lasă loc la multe semne de întrebare și la și mai multe supoziții negative. Ținând cont de faptul că anul trecut erau înregistrate și atestate 18 societăți comerciale ca angrouri de combustibil și 73 de societăți en-detail, numărul acestora ajunge la 30 și respectiv 92, la 1 ianuarie 2011, captura de  31.780 litri de produse petroliere pare într-adevăr o glumă proastă. Județul  a fost  tranzitat de caravane cu petrol, iar vameșii au confiscat doar câteva canistre. Situația se repetă și în cazul țigaretelor  și a băuturilor alcoolice, evaziunea fiscală fiind mai mult decât evidentă. Anul trecut, vameșii au confiscat doar  512.780 țigarete, 1316 litri băuturi alcoolice, 20 kg cafea, o cantitate impresionant de mică, 99 bucăți diverse articole de îmbrăcăminte, 26 perechi încălțăminte, 172 articole cosmetice și de parfumerie, 31.780 litri produse petroliere. Cu toate acestea raportul prezentat de directorul Marius Nicolaescu a fost foarte apreciat de prefectul Petre Ungureanu, mai mult chiar, vameșul a fost felicitat pentru activitatea prestată.

Gura păcătosului adevăr grăiește

Reacția mass-media, participantă la ședința Colegiului Prefectural, l-a făcut pe vameșul șef să-și explice impotența managerială, iar aceasta a fost amețitoare: vameșii își fac datoria, dar evazioniștii sunt mai deștepți ca ei și-și îmbunătățesc mereu sistemul de fraudare mizând pe faptul că vameșii sunt total pe dinafară, ca pregătire sau complici, cu acordul statului. "Întotdeauna, evaziunea fiscală a fost condamnată de societate. Cu toate acestea, procesul de evaziune fiscală nu a putut fi stopat, permanent remarcându-se o evidenta îmbunătățire a sistemului de fraudare. Evaziunea fiscală este capitolul cel mai aprofundat din dreptul fiscal atât de specialiști, cât și de practicieni. Cu toate acestea, și în pofida a tot ceea ce se scrie despre cauzele, modalitățile, amploarea, controlul sau sancțiunile privitoare la evaziunea fiscală, cuvintele care desemnează acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l explorează este incert. Ca atare, evaziunea fiscală este o noțiune foarte dificil de precizat, în plus, nu exista o definiție legală a fraudei fiscale. Statul, prin puterile publice, poate și să incite la evaziune fiscală, urmărind în principal două scopuri: un scop "pozitiv" argumentat de dorința de a stimula formarea capitalului și un scop "negativ" reflectat în sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecințe. Evaziunea fiscală este rezultantă logică a defectelor și inadvertențelor unei legislații imperfecte, a metodelor defectuoase de aplicare, precum și a neprevederii și nepriceperii legiuitorului a cărui fiscalitate excesivă este tot atât de vinovată ca și cei pe care îi provoacă prin aceasta la evaziune", a precizat șeful Vamei Vâlcea.

Exporturile mai mari decât importurile

Veniturile obținute prin taxele vamale și din taxele la importurile de produse agricole reprezintă circa 15% din bugetul UE. Nicolaescu a afirmat că județul Vâlcea se numără printre județele norocoase deoarece exporturile au fost întotdeauna mai mari ca importurile.

,,Se poate observa o creștere a activității de import- export reflectată prin mai mulți indicatori: numărul de declarații vamale de import a crescut de la 1.149, în anul 2009, la 1.393, în anul 2010, în timp ce exporturile au cunoscut o creștere de la 9.427 operațiuni în anul 2009, la 10.357 operațiuni în anul 2010. În ceea ce privește încasările la bugetul consolidat al statului, observăm că, de la 12.943.936 lei încasați din operațiunile derulate în cursul anului 2009, s-a ajuns la o sumă de 37.177.766 lei încasați în anul 2010.

Volumul mărfurilor care au făcut obiectul operațiunilor de import și export a crescut atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere valoric. Astfel, cantitatea mărfurilor exportate a crescut de la 236.004 tone la 253.123 tone, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,25%, iar valoarea acestor mărfuri a crescut cu aproximativ 1%. Este de precizat faptul că, întotdeauna, prin vama vâlceană s-a exportat mai mult decât s-a importat", a  mai spus Marius Nicolaescu.

În cursul anului 2010 echipele mobile din cadrul D.J.A.O.V. Vâlcea au derulat 252 de misiuni, care s-au concretizat prin aplicarea a 212 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 600.900 lei și cu confiscarea de bunuri în valoare totală de 930.221,71 lei.

În urma acțiunilor derulate de Serviciul inspecție fiscală și control ulterior au fost constatate suplimentar sume datorate bugetului de stat din operațiuni vamale în valoare de 55.692 lei și din încălcarea regimului produselor accizabile în valoare de 26.488.232 lei.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...