PCC SE forțează statul să privatizeze Oltchim înainte de integrarea cu Arpechim și creșterea valorii companiei

26 Ian 2011

PCC SE continuă campania agresivă de denigrare a Oltchim SA, societate la care deține un pachet minoritar de acțiuni. Profitând de faptul că orice declarație defăimătoare stârnește nervozitate pe bursă și are efecte directe asupra cotației acțiunilor, PCC SE face tot posibilul pentru a reduce valoarea companiei.

În calitatea sa de acționar minoritar, PCC SE își imaginează un scenariu sumbru în care conducerea Oltchim ar aduce compania în insolvență. Nu este prima dată când PCC SE își imaginează, ba chiar își dorește falimentul Oltchim, pentru a putea apoi să cumpere societatea pe nimic.

În urmă cu doi ani, reprezentanții PCC SE proroceau în presa străină falimentul inevitabil al Oltchim. Aceste declarații, făcute într-o perioadă în care toată Europa se confrunta cu haosul creat de începutul crizei financiare, au adus nervozitate în rândul partenerilor comerciali și finanțatorilor companiei, punând societatea într-o situație dificilă. Managementul Oltchim a reușit, prin eforturi susținute, să recâștige încrederea tuturor firmelor cu care societatea avea contracte de furnizare sau export dar și a băncilor finanțatoare. Astfel, în ciuda funcționării Oltchim la doar 40% din capacitate, odată cu oprirea instalațiilor de la Arpechim care furnizează combinatului principala materie primă, societatea vâlceană a reușit să își achite la zi datoriile către bugetul de stat, către bugetele locale precum și obligațiile față de băncile finanțatoare.

Managementul Oltchim, beneficiind de sprijinul statului român - acționarul majoritar al societății - precum și a celorlalți acționari minoritari în afară de PCC SE, a demarat procedurile pentru achiziția instalațiilor de petrochimie de la Arpechim în vederea integrării cu Oltchim. Din acel moment, reprezentanții PCC SE au făcut tot posibilul pentru a bloca integrarea producției Arpechim-Oltchim: au depus o serie de plângeri la Comisia Europeană, la autoritățile române, DNA și au început acțiuni în justiție pentru a stopa accesul Oltchim la finanțarea necesară finalizării procesului de integrare cu petrochimia de la Arpechim.

Strategia privind integrarea petrochimiei de la Arpechim a fost realizată pentru Oltchim de consultanți de prim rang din Europa (Tecnon Orbichem și Nexant – Anglia, Roland Berger – Germania, Raiffeisen – Austria). Toate studiile au arătat că integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim va creea cea mai puternică și competitivă societate din sud estul Europei. Această integrare va permite Oltchim să-și asigure materia primă de bază (etilenă, propilenă, oxid  de etilenă etc) în cantități suficiente funcționării la capacitate și cu economie mare la cheltuielile de transport cu materia primă. Mai mult, fracția C4 rezultată din instalația de piroliză va permite Oltchim să producă alcooli superiori și plastifianți de ultimă generație DINP și DIDP. Din surplusul de etilenă și benzen obținut din instalația de piroliză Oltchim va fabrica propenoxid și stiren ceea ce va permite creșterea capacității la polioli și diversificarea gamei acestora.

PCC SE a votat împotriva acestei strategii în 2008, iar acum repetă în fiecare machetă publicitară că dezvoltarea Oltchim trebuie să se facă pe direcția poliolilor și oxo-alcoolilor, lucru pe care Oltchim l-a făcut dintotdeauna. Vom dezvolta capacitatea de etilenoxid și vom face produse noi având la bază procese de etoxilare. Toată această strategie va duce la realizarea unei game largi de produse noi și va avea un grad ridicat de profitabilitate pentru că vom avea la dispoziție toate materiile prime necesare din instalațiile Arpechim.

Cum poți să te dezvolți și să te gândești să realizezi produse noi fără a avea bază de materii prime? Nicio țară din lume nu și-a abandonat instalațiile de piroliză – construite în aceeași perioadă cu Arpechim. Toate țările și-au modernizat aceste instalații și le-au îmbunătățit: TVK Ungaria, OMV Austria, Anvil Polonia, Slovnaft Slovacia. Toate instalațiile enumerate au fost la aceeași capacitate și au aceeași licență ca Arpechim.

Este din ce în ce mai clar că PCC SE este rău intenționat și se teme atât de concurența Oltchim cât și de creșterea valorii Oltchim. Presiunea, manipulările și dezinformările făcute de PCC SE pun în pericol funcționarea Oltchim și pot duce la dispariția unei ramuri importante din industria românească – și anume petrochimia.

În ultimii 10 ani Oltchim nu a beneficiat de nicio garanție de stat

Este o minciună ordinară că Oltchim trăiește din garanții de stat, iar pentru informarea corectă a opiniei publice și a colaboratorilor, precizăm că Oltchim a beneficiat de garanții de stat în anii 1995, 1998 și 2000, în valoare totală de aproximativ 120 milioane euro. Banii au fost investiți în totalitate în instalația de oxo-alcooli, anhidridă ftalică, plastifianți și în electroliză cu membrană, ceea ce a permis Oltchim să se dezvolte și să-și crească capacitățile și valoarea pe Bursă, atingând în 2007 un maxim de 1,5 miliarde euro. În ultimii 10 ani Oltchim nu a beneficiat de nicio garanție de stat.

Toate studiile citate, au arătat că integrarea producției Arpechim-Oltchim va face ca, în scurt timp, societatea să producă la capacitate, să înregistreze profit și să își consolideze rezultatele financiare ajungând foarte repede ca valoarea pe bursă a pachetului de acțiuni să depășească un miliard de euro.

PCC SE are două temeri majore legate de integrarea producției. În primul rând Oltchim va fi mult mai competitiv decât fabricile deținute de PCC SE în Polonia cu care și în prezent concurează pe piața UE. De asemenea, creșterea pachetului de acțiuni pe bursă nu va mai permite PCC SE să emită pretenții în achiziția Oltchim, pentru că atunci vor trebui să plătească prețul corect corespunzător valorii și potențialului Oltchim.

Acestea sunt motivele pentru care PCC forțează statul român să privatizeze Oltchim, prin declarații imaginare despre insolvența companiei.

Toate acțiunile întreprinse de PCC demonstrează clar că este un acționar ostil și că lucrează împotriva intereselor societății Oltchim și a celorlalți acționari inclusiv a statului român.

Biroul de presă Oltchim SA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...