Realitatea din spatele manipulărilor finanțate de PCC

08 Dec 2010

Precizări referitoare la advertorialul PCC SE din data de 06.12.2010, intitulat "Suspiciunile de corupție cu privire la activitatea directorului general Oltchim, Constantin Roibu, trebuie investigate"

Reprezentanții PCC își continuă campania agresivă prin care mint, dezinformează și manipulează, fiind disperați că, deși au folosit toate pârghiile pentru blocarea activității Oltchim SA, în scopul reducerii valorii companiei și cumpărarea acesteia pe un preț derizoriu, am reușit să menținem Oltchim în funcțiune și chiar să realizăm profit în ultimele luni. Acest lucru îi nemulțumește și chiar îi duce la disperare pe cei de la PCC, deoarece funcționarea pe profit va duce în mod sigur la creșterea valorii de piață a acțiunilor pe bursă, în condițiile în care PCC și-a făcut publică intenția de a cumpăra pachetul majoritar de acțiuni de la statul român.

Înainte de Adunarea Generală a Acționarilor din data de 27 septembrie 2010, ședință la care cei de la PCC au solicitat înlocuirea mea de la conducerea Oltchim, reprezentanți ai acestui acționar ostil au avut o ultimă încercare de a mă atrage să colaborez cu ei. Am refuzat orice întâlnire și mi-au transmis că mă vor distruge ca persoană. Ca atare, mă așteptam la aceste atacuri, care au un dublu scop: 1. discreditarea și distrugerea mea ca persoana și 2. blocarea activității Oltchim. Pentru blocarea activității Oltchim, reprezentanții PCC au folosit în ultimii trei ani mai multe mijloace, printre care:

Blocarea majorării capitalului social, deși și-au dat acordul scris pentru această acțiune a statului român. Însă, în momentul în care acțiunile cumpărate pe bursă de PCC s-au transformat din cota de 1% cât reprezentau la data cumpărării, în 12,9%, ca urmare a reducerii capitalului social, aceștia au depus imediat plângere la Comisia Europeană pentru ca statul să nu își mai poată converti creanța în acțiuni. În urma blocării majorării capitalului social, capitalurile proprii ale Oltchim au devenit negative iar costurile de finanțare a companiei au crescut substanțial, continuarea activității Oltchim fiind posibilă doar prin eforturi proprii.

Acționarea în instanță împotriva Comitetului Interministerial de Finanțări Garanții și Asigurări (CIFGA) pentru intenția de a acorda o garanție pentru un credit pe care trebuia să îl ia Oltchim în vederea achiziționării și repornirii activității de petrochimie de la Arpechim Pitești. Acționarea în instanță a EXIMBANK pentru blocarea unui credit pe care această bancă urma să îl acorde Oltchim. Reclamație la Comisia Europeană ca posibil ajutor de stat acordat Oltchim ca urmare a acordării companiei a unui credit de către CEC Bank.

Cu toate aceste blocaje, împreună cu echipa mea am reușit să asigur funcționarea Oltchim, spre disperarea celor de la PCC. Funcționarea a fost posibilă ca urmare a încrederii pe care furnizorii de materii prime și clienții o au în companie, precum și în mine ca persoană, ceea ce a permis să obținem finanțări și plăți în avans de la partenerii Oltchim ca să putem asigura materiile prime.

Eforturile pe care reprezentanții PCC le fac pentru a mă compromite, fabricându-mi un dosar la DNA, încercând să îmi păteze numele și să îmi distrugă reputația, au ca scop subminarea încrederii partenerilor Oltchim și stoparea acordării de finanțări și sprijin pentru funcționarea companiei. Se vede clar că specializările celor de la PCC în fostele structuri ale securității poloneze au fost dezinformarea și manipularea, deoarece toate articolele la care aceștia fac referire în plângerea lor penală la DNA au fost comandate și finanțate de PCC. Acuzațiile care mi se aduc sunt false și nu au niciun temei. Ele se bazează doar pe informații apărute în articole din presă, fără a avea însă la bază probe reale. Ca exemplu de manipulare și dezinformare, este suficient să vedem cum în comunicatul PCC din 03 decembrie 2010, reprezentanții PCC mă acuză că am săvârșit așa-numite "infracțiuni" pentru că, în opinia lor, am încălcat ceea ce ei denumesc "principii de afaceri, decizii guvernamentale și norme sociale". Cu alte cuvinte, sunt acuzat că am săvârșit infracțiuni pentru că nu am aceleași opinii și principii cu cei de la PCC. Nici nu îmi doresc să am opiniile și principiile lor, pentru că nu îmi doresc să distrug Oltchim, așa cum vor ei.

Nu am încălcat niciun principiu corect de afaceri, nicio decizie guvernamentală și nicio normă socială aplicată în conduita corectă de afaceri. Am respectat, respect și voi respecta toate legile și principiile de afaceri și voi face în continuare toate eforturile pentru a asigura funcționarea în continuare a Oltchim, eficientizarea activității și apărarea intereselor acționarilor, ale statului român și ale salariaților companiei. Voi lupta cu toate forțele pentru a apăra aceste interese împotriva oricăror atacuri ale oricăror persoane ostile care își doresc blocarea Oltchim și transformarea acestei companii de vârf într-un obiect de târguială ieftină.

Pentru a arăta că acuzațiile PCC sunt doar acțiuni de dezinformare și de manipulare, voi răspunde punctual la toate afirmațiile din comunicatul lor din 3 decembrie 2010. 1. "Decapitalizarea Oltchim prin intermediul unei rețele de firme"

Tot ce s-a prezentat în Ziarul de Vâlcea în edițiile din 04.11.2010 și 11.11.2010 sunt acuzații neadevărate. 90% din firmele enumerate în aceste articole nu sunt parteneri de afaceri ai Oltchim, iar afirmațiile că ar exista exclusivități acordate unor firme pentru activitatea de export a companiei sunt aberații. De altfel, aceste lucruri au mai fost verificate de către diverse organisme ale statului în decursul anilor și nimic nu s-a confirmat.

În numărul din 11.11.2010 al Ziarului de Vâlcea, autorul articolului confundă firmele care au garantat cu contracte de export creditele Oltchim și care se obligă să cumpere produse, prefinanțând practic compania, cu firme care ar fi, în opinia autorului, datoare către Oltchim. Practic, în realitate Oltchim are obligații față de aceste firme. Precizez că lipsesc cu desăvârșire probele, acuzațiile fiind lipsite de suport. 2.    "Mita pe care dl. Constantin Roibu ar fi primit-o" Ca urmare a acțiunilor întreprinse de mine, ca Director General al Oltchim, pentru recuperarea unui prejudiciu creat de firmele lui Mihai Ion companiei Mentchim SA la care Oltchim deține 25% din acțiuni, acest individ a fost trimis în judecată de către procurori în vederea pedepsirii pentru infracțiunile săvârșite și recuperarea prejudiciului creat de el prin aceste infracțiuni. În urma trimiterii în judecată a lui Mihai Ion, acesta mi-a adus mai multe acuzații, depunând plângere la DNA. Am fost anchetat și procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva mea deoarece au constatat că acuzațiile sunt false și nefondate. 3.    "Posibil conflict de interese în cazul domnului Constantin Roibu"

Ziarul de Vâlcea din 18.11.2010, în mod total abuziv și neîntemeiat, mă acuză de conflict de interese, fără niciun argument pertinent. Sunt acționar la Ciprom SRL, firmă care are ca obiect de activitate producția de cărămizi tip BCA, însă Oltchim nu produce niciun fel de materii prime pentru această companie. Materiile prime pentru activitatea Ciprom sunt cimentul și nisipul, produse care nu sunt în gama de fabricație a Oltchim.

Compania Chempro Chemicals SRL este o societate mixtă româno-spaniolă, în care este asociat și fiul meu. Această companie produce vopsele. Oltchim nu produce materii prime pentru industria vopselurilor. Însă, chiar și în situația în care Oltchim ar fi produs materii prime pentru industria vopselurilor, nu este interzisă încheierea unor contracte comerciale între Oltchim și această firmă, respectându-se pe deplin condițiile comerciale în care s-ar vinde asemenea produse și către alți clienți.

4.    "Legături cu Ion Mihai Stelică, cercetat pentru spălare de bani"

În anul 2006, la solicitarea Direcției mecano-energetice a Oltchim, compania a cumpărat materiale metalurgice de la o firmă deținută de Ion Mihai Stelică. Materialele au fost cumpărate în urma analizei de oferte prezentate și susținute de către Directorul Mecano-Energetic, acestea fiind folosite în activitatea de revizii și reparații.

5.    "Costul energiei" Oltchim a avut contract cu Energy Holding pentru cumpărarea de energie electrică. În urma acestui contract, Oltchim a economisit zeci de milioane de euro deoarece energia furnizată de acest distribuitor s-a făcut la un preț mult sub prețurile cu care achiziționăm înainte energie. Nu este problema mea de unde și cum își procură Energy Holding energia pentru a putea practica aceste prețuri. 6. "Folosirea funcțiilor de Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al Oltchim in beneficiul personal" Numai un om bolnav mintal poate să facă afirmația că eu am avut posibilitatea să mă implic în numirea unui Prim-Procuror al Județului Vâlcea. De asemenea, orice afirmație că eu aș fi fost avantajat de Procuratura din Vâlcea în anumite dosare este falsă. Toate plângerile penale făcute de mine, în numele Oltchim, la procuratura din Vâlcea, inclusiv cele împotriva reprezentanților PCC, au fost respinse. În situația în care aș fi avut influență la acest organism, probabil că s-ar fi dat câștig de cauză Oltchim în aceste plângeri penale. Eu, personal, nu am avut niciun dosar instrumentat de procurorii din Vâlcea, cel puțin de când a fost numit actualul Prim-Procuror al județului și ca atare, informațiile sunt false. 7. "Încălcarea unei Hotărâri de Guvern" Întotdeauna am respectat Hotărârile de Guvern și, ca atare, informația este falsă. Nu există nicio Hotărâre de Guvern privind interdicția de a încheia contracte media. Guvernul României a emis însă Memorandumul cu nr. 5/1119/18.02.2010 (care însă nu reprezintă o hotărâre de Guvern) prin care solicită ministerelor și unităților din subordinea acestora să nu încheie niciun fel de cheltuieli de publicitate și promovare. Oltchim și-a însușit această solicitare și a întrerupt orice contracte de publicitate, chiar dacă acestea au fost încheiate în anul 2009, anterior Memorandumului menționat. Informația din ziarul Curentul din data de 18.11.2010 potrivit căreia Oltchim ar fi încheiat în 30.11.2010 un contract cu Media Casa Press SRL și încercarea de a induce opinia că acest contract are legătura cu scrutinurile pentru alegerile prezidențiale este incorectă. Oltchim a avut un contract cu Media Casa Press SRL, însă acesta a fost încheiat abia în data de 12.12.2009, după alegerile prezidențiale și fără nicio legătură cu acestea. După ce Guvernul a aprobat Memorandumul cu nr. 5/1119/18.02.2010, acest contract a fost întrerupt începând cu data la care Ministerul Economiei a transmis către Oltchim informația respectivă. Astfel, din acest contract s-au derulat servicii doar pentru valoarea de 30.000 EUR, respectiv până în luna februarie 2010. Plata serviciilor respective s-a făcut de către Oltchim abia în august 2010. Așa cum am arătat, am respectat întocmai Memorandumul Guvernului. Orice insinuare pe care încearcă să o promoveze PCC că acest contract a fost încheiat între cele două tururi ale cursei electorale prezidențiale este falsă. În încheierea comunicatului de presă din 03 decembrie 2010, PCC menționează că este interesat de salvarea Oltchim prin restructurarea și dezvoltarea companiei și că este foarte îngrijorat de faptul că subsemnatul, ca Director General și Președinte al Consiliului de Administrație, poate fi implicat în infracțiuni de corupție împotriva intereselor companiei. Mă intrigă în totalitate afirmațiile reprezentanților PCC, care susțin că sunt interesați de salvarea Oltchim, deși, în realitate, de la cumpărarea pachetului de acțiuni de pe piața bursieră în 2007 s-au ocupat în permanență de blocarea activității companiei și de reducerea valorii acesteia. Cei de la PCC afirmă că sunt interesați de dezvoltarea Oltchim, însă au votat împotriva aprobării oricăror investiții de modernizare și reducere a costurilor de operare ale instalațiilor companiei, atât în adunările generale ale acționarilor, cât și în pozițiile exprimate pe vremea când făceau parte din Consiliul de Administrație al Oltchim. În România, trimișii PCC declară că sunt interesați de preluarea Oltchim, iar în 2009 în presa din Polonia au declarat că nu sunt interesați de preluarea companiei. Ultima acțiune de blocare a funcționarii Oltchim întreprinsă de PCC a avut loc în noiembrie 2010, prin contestarea în instanță a hotărârii Adunării Generale a Acționarilor din 27.09.2010 prin care s-a aprobat contractarea unui credit de 100 milioane EUR pentru capitalul de lucru al companiei, strict necesar în vederea reînceperii activității la întreaga capacitate și integrat. Toate aceste afirmații pot fi probate, spre deosebire de dezinformările și manipulările răspândite de PCC prin toate canalele plătite la care au acces. PCC nu a prezentat niciodată probe pentru acuzațiile formulate deoarece acestea nu există și tot ceea ce se spune împotriva mea sunt doar afirmații calomnioase. Domnilor de la PCC, știți foarte bine că nu sunt corupt și nu lucrez împotriva intereselor Oltchim. Am demonstrat acest lucru inclusiv în fața voastră atât în anul 2008, cât și înainte de Adunarea Generală a Acționarilor din 27 septembrie 2010, când am refuzat oferta voastră de a colabora cu PCC pentru preluarea pe ușa din dos a Oltchim. Am conștiința împăcată și sunt mulțumit că întotdeauna am avut în vedere să reprezint interesele tuturor acționarilor companiei, în calitatea mea de Președinte al Consiliului de Administrație și întotdeauna am lucrat pentru interesele și pentru dezvoltarea Oltchim SA. Oltchim este singurul Combinat Petrochimic din România rămas în viață, care a reușit să își crească cifra de afaceri de la 78 milioane EUR, în 1992, ajungând la 528 milioane EUR în 2008, ritm de creștere care s-ar fi menținut dacă PCC nu ar fi demarat acțiunile ostile. Am convingerea că, în ciuda opoziției PCC, Oltchim se va dezvolta și își va crește cifra de afaceri, ajungând într-un timp relativ scurt să valoreze pe bursă peste un miliard de EUR, așa cum valora în 2007, când PCC a intrat în acționariat cumpărând 1% din companie, procent care, prin blocarea inițiativelor acționarului majoritar, respectiv statul român, s-a transformat artificial în 12,9% fără ca PCC să mai investească un leu. De asemenea, îmi rezerv dreptul de a acționa în instanță pe cei care în mod repetat m-au denigrat și care au dezinformat opinia publică, prin publicarea și preluarea de informații false, fără suport real. Constantin Roibu, 07.12.2010

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...