Oltchim își plătește salariații

19 Sep 2010

Comunicat de presă

Referitor la articolul "Oltchim, Templu deschis (I) – de când nu s-au mai plătit salariile la Combinat și de ce?", publicat în Curierul de Râmnic din data de 15 septembrie 2010, conducerea S.C. OLTCHIM S.A. face următoarele precizări:

Din păcate în continuare poziția acestei publicații este duplicitară și chiar răuvoitoare prin relatarea unor aspecte colaterale disputei OLTCHIM SA cu acționarul minoritar PCC SE.

Ne referim concret la afirmațiile făcute cum că domnul Roibu Constantin este înconjurat  de securiști, fiind informat atât de foști ofițeri din servicii secrete, cât și de ofițeri activi și chiar strecoară, naiv desigur, ca "acuzații nedovedite" că aceștia ar primi solda dublă.

Acest articol părea a transmite o anumită relaxare în relația ziarului cu OLTCHIM, dar în realitate este la fel de veninos ca și toate articolele precedente, făcând în continuare aluzii pline de răutate la activitatea Directorului General, a conducerii, a liderului de sindicat și, în mod surprinzător, chiar a ofițerilor din serviciile speciale.

Vom prezenta în continuare unele aspecte legate de conținutul acestui articol pentru a dovedi afirmațiile gratuite și neadevărate făcute în mod speculativ de domnul Silviu Popescu tocmai pentru a induce în eroare opinia publică:

Odată cu oprirea de către OMV PETROM SA a activității de petrochimie în noiembrie 2008, activitatea S.C. OLTCHIM S.A. s-a redus de 2,8 ori de la o cifră de afaceri de 50 milioane EUR/lună la 18 milioane EUR/lună.

Soluția pentru funcționarea la capacitate a OLTCHIM este repornirea activității de petrochimie preluată de la OMV PETROM S.A. În condiții de funcționare integrată a OLTCHIM SA cu această activitate, cifra de afaceri a OLTCHIM SA va fi de 70 milioane EUR pe lună.

Faptul că s-a reușit menținerea în viață a Combinatului în condițiile funcționării reduse o perioadă de doi ani din lipsa principalei materii prime etilenă, este o performanță a conducerii OLTCHIM, mai ales că în această perioadă s-a reușit preluarea activității de Petrochimie de la Pitești și finalizarea reviziei instalațiilor din cadrul acestei activități.

În acest moment depunem eforturi majore ca în scurt timp să procurăm banii necesari pentru capital de lucru și să repornim activitatea de petrochimie, lucru care va conduce la funcționarea la întreaga capacitate a S.C. OLTCHIM S.A.

În ceea ce privește acordarea salariilor de către S.C. OLTCHIM S.A., precizarea din articol este tendențioasă deoarece noi nu am lăsat oamenii fără salarii așa cum se insinuează în articol. Lipsa de fonduri determinată de funcționarea redusă ne-a pus în situația neplăcută de a întârzia acordarea la timp a salariilor. Funcționarea redusă se datorează atât lipsei de bani, cât și a lipsei de materii prime pe piață (etilenă, propilenă, etilenoxid).

În anul 2008, până în luna noiembrie când am funcționat la capacitate, ponderea salariilor în cifra de afaceri era de 6%, iar astăzi reprezintă 13 %. Faptul că am păstrat tot personalul pe care noi îl apreciem ca fiind capitalul cel mai prețuit al OLTCHIM, duce la cheltuieli lunare cu salariile de  peste 10 milioane lei. Salariile s-au acordat la OLTCHIM în fiecare lună. Este adevărat că avem o întârziere la plata salariilor în medie de două săptămâni, iar aceste întârzieri se întâmplă de aproximativ 5 luni. Ne pare rău pentru angajații OLTCHIM și sperăm să ajungem cu plățile la zi într-un termen cât mai scurt posibil. S.C. OLTCHIM S.A. își achită la scadență toate datoriile înregistrate față de Bugete, fiind de departe cel mai important contribuabil din județ, cu plăți anuale de 59,3 milioane lei la Bugetul de stat și 2,2 milioane lei la Bugetul local.

Facem apel și pe această cale la salariații OLTCHIM să înțeleagă situația grea prin care trecem cu toții și-i asigurăm că principala noastră preocupare este păstrarea întregului capital uman al fabricii. La acest nivel de funcționare normal era ca 60% din personal să plece în șomaj, însă pentru că apreciem oamenii cu care lucrăm și pe care i-am specializat, am făcut eforturi deosebite ca să-i păstrăm.

Situația dificilă în care se află în prezent OLTCHIM este din cauza acțiunilor și blocajelor continue practicate de acționarul minoritar al societății PCC SE care au condus la întârzierea pornirii Petrochimiei Pitești împreună cu instalațiile de la Rm. Vâlcea.  Astfel, OLTCHIM era în negocieri pentru contractarea unei finanțări de 62 milioane EUR garantată pentru 80% din valoare cu scrisoare de garanție EXIMBANK, credit necesar pentru achiziția, revizia și repornirea activității de petrochimie. OLTCHIM nici nu a apucat să contracteze această finanțare și PCC SE ne reclamase deja la Uniunea Europeană și a dat în judecată statul român și pe Eximbank fără ca OLTCHIM să fi beneficiat de acest împrumut. Pentru creditul obținut de OLTCHIM S.A. de la CEC BANK necesar finanțării reviziei activității de petrochimie, PCC SE ne-a făcut plângere la Uniunea Europeană, dezinformând că societatea obține finanțări numai de la bănci cu capital de stat, cu toate că finanțările obținute sunt 90% din bănci cu capital privat  și 10%  de la bănci cu capital de stat. Avem cazuri de bănci care ne-au anunțat că nu finanțează activitatea societății atâta timp cât un acționar ostil precum PCC SE nu încetează atacurile și nu termină cu acțiunile continue de stopare a activității OLTCHIM.

Vizavi de colaborarea OLTCHIM cu firma Sibguard, facem precizarea că aceștia au salarii cu mult mai mici decât salariile OLTCHIM, iar prin externalizarea activității de pază s-au redus cheltuielile societății, obținându-se în același timp o reducere a numărului de personal și implicit o creștere a productivității muncii.

Referitor la insinuarea că OLTCHIM plătește solda unor ofițeri de servicii secrete, aceasta este o aberație care jignește atât conducerea OLTCHIM cât și ofițerii activi din servicii la care ne așteptăm să reacționeze la asemenea enormități.

Apreciem totuși că Silviu Popescu a recunoscut printr-un e-mail transmis la OLTCHIM că atacurile și acțiunile concentrate duse cu prietenul său Gheorghe Smeoreanu au în spate banii PCC SE. Această campanie mediatică încrâncenată împotriva Oltchim-ului este total nejustificată depășind regula bunului simț și chiar a realității. Toate articolele denigratoare la adresa OLTCHIM și a conducerii sale au fost și sunt folosite de PCC SE pentru reclamații la Bruxelles, un aviz negativ al Comisiei Europene ar însemna ca OLTCHIM să nu mai poată obține credite și implicit intrarea într-o mare dificultate financiară, precum și reducerea activității și disponibilizarea unui număr mare de personal.

Domnilor Silviu Popescu și Gheorghe Smeoreanu la ce vă folosește dumneavoastră o falimentare a OLTCHIM?

La prima vedere aceste articole pot fi calificate ca știri într-o "publicație de scandal", și poate așa ar fi rămas dacă ele nu erau preluate și folosite de PCC SE la Uniunea Europeană. Deja acest ultim aspect are implicații grave care pot aduce prejudicii majore salariaților Oltchim și a unei mari părți din populația acestui județ.

Suntem convinși că salariații OLTCHIM cât și toți cetățenii județului Vâlcea vor judeca cum se cuvine poziția acestor ziariști vizavi de OLTCHIM și conducerea acestei societăți.

ECHIPA MANAGERIALĂ OLTCHIM SA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...