OLTCHIM ÎȘI PUNE DETRACTORII LA PUNCT

08 Sep 2010

PCC SE prin articolul publicat în Curierul de Râmnic din 01.09.2010 recunoaște că a participat în Polonia la privatizarea societăților ZAT SA și ZAK SA și că în urma ofertelor făcute statului polonez aceste societăți au rămas în continuare în proprietatea statului. Mai precizează PCC că: "Ministerul polonez al Trezoreriei este în căutare de soluții de piață pentru dezvoltarea industriei chimice din Polonia, căutând cel mai bun mod de a privatiza și în același timp de a maximiza valoarea companiilor pentru a asigura dezvoltarea acestora ". De fapt, PCC SE nu recunoaște faptul că au făcut oferte mult prea mici și Statul polonez i-a trimis la plimbare, renunțând la privatizarea societăților ZAT și ZAK. Din precizările PCC din articol rezultă că Statul polonez are dreptul să maximizeze valoarea companiilor din industria chimică și poate să le asigure dezvoltarea, dar Statul român este obligat de către PCC să privatizeze cu orice preț acum Oltchim-ul. Pur si simplu că așa vrea PCC. De ce nu face presiuni și în Polonia pentru privatizarea ZAT, ZAK și a altor societăți în care PCC este interesat? De ce nu spune PCC că ZAK este concurent direct al Oltchim producând oxo-alcooli și plastifianți? De ce nu spune numitul Zaremba de ce a fost dat afară din funcția de Director General la ZAK în anul 2006? De ce se luptă PCC ca să blocheze activitatea Oltchim?

Răspunsurile sunt foarte simple:

- blocarea activității Oltchim duce la scăderea valorii acesteia pe bursă sau chiar la închiderea producției. Cu ce ajută acest lucru PCC? Foarte logic: a) dacă cumpără ZAK, prin închiderea Oltchim, scapă de concurență; b) dacă nu cumpără ZAK la prețul dorit, va cumpăra Oltchim-ul la un preț derizoriu.

Las pe numitul Zaremba să spună singur de ce a fost dat afară de la ZAK.

Mai spune PCC în articolul din Curierul de Râmnic: "Ministerul Economiei nu a început nici măcar o dată privatizarea bazată pe principii de piață, în ciuda faptului că o astfel de privatizare a fost anunțată de numeroase ori în ultimii 15 ani". Acuzațiile aduse de PCC sunt false și dezinformează opinia publică. Adevărul este că Statul român a scos la privatizare de două ori societatea Oltchim, o dată în 1997 și a doua oară în 2003.

În anul 1997 pachetul de acțiuni a și fost vândut societății canadiene Exall care a și semnat contractul de preluare a pachetului majoritar. Societatea Exall a renunțat la contract și a și pierdut garanția depusă în procesul de privatizare, deoarece și-a dat seama că nu poate funcționa cu instalațiile din Oltchim atâta timp cât etilena și propilena – materiile prime necesare – erau în proprietatea altei societăți. Tot din lipsă de etilenă și propilenă s-a blocat și privatizarea demarată în anul 2003.

PCC mai face în articol altă afirmație care e total neadevărată și dezinformează opinia publică și anume: " Conducerea Oltchim refuză să înțeleagă dinamica actuală a pieței mondiale și faptul că actuala concurență mondială în afacerile cu PVC nu dă Oltchim o șansă de a supraviețui dacă Oltchim se axează pe producția de PVC pe platforma din Rm.Vâlcea, bazată pe piroliza de la Arpechim."

PCC mai spune: "Piața de PVC este caracterizată de supra-capacitate și o concurență acerbă, al cărei rezultat este o cursă între toți producătorii de PVC pentru a obține cele mai mari capacități și cea mai mare eficiență și a se distanța de pierderile cauzate de producția de PVC pe scară mică."

Bineînțeles că PCC dezinformează și manipulează opinia publică, lucru pe care-l face pentru că asta este specialitatea "directorului de dezvoltare Zaremba". Eu cred că dezinformează și pentru faptul că nu are nici cea mai vagă cunoaștere a pieței PVC-ului sau pieței produselor petrochimice, și anume:

- Oltchim nu se axează pe producția de PVC și PVC-ul nu este produsul cheie sau de bază . PVC-ul a reprezentat 32% din cifra de afaceri a Oltchim în 2008, iar după integrarea cu Petrochimia Pitești, ponderea PVC-ului în cifra de afaceri a Oltchim scade la 20%.

- Oltchim nu are o capacitate mică în producția de PVC, cu 450.000 t/an este lider în Europa de Est și Centrală;

- Oltchim este al șaptelea producător în Europa fiind printre producătorii importanți, nicidecum un producător cu capacitate mică. Prin integrarea cu Petrochimia Pitești va deveni " cel mai integrat și competitiv producător din Europa de Est și Centrală" conform afirmației făcută de Tecnon Orbichem London, unul din liderii mondiali în probleme de marketing. De asemenea, în perioada 2009-2020 piața PVC-ului crește cu 17.100.000 tone, iar capacitatea producției numai cu 9.000.000 tone. Una din zonele cu creșteri importante ale consumului de PVC este Europa de Est, exact acolo unde-și desfășoară activitatea Oltchim  (rate medii anuale de creștere pentru PVC Oltchim-procente).

PCC mai face următoarele aberații în articolul din Curierul de Râmnic:

"Condițiile economice proaste au forțat deja unii operatori din Europa și Asia să-și închidă instalațiile de poroliză. Printre cele care au fost închise deja se numără instalații mai mici, precum instalațiile de piroliză cu capacități mai mici de 400.000 t/an, cum ar fi Lukoil Neftochim Burgas, o instalație cu o capacitate de 150.000 t/an sau instalația Lyondell de 300.000 t/an, care se află în Germania. Același lucru se va întâmpla și cu Oltchim dacă aceasta își va irosi resursele pe Arpechim."

Domnilor de la PCC, voi sunteți naivi, voi cu adevărat sunteți experți în manipulare și dezinformare. Intoxicați opinia publică și aveți un tupeu fantastic. Se vede disperarea cu care luptați cu orice preț pentru distrugerea Oltchim. În întreaga lume sunt foarte multe pirolize care au capacitatea sub 200.000 t/an etilenă, cât are piroliza de la Pitești. Pentru a arăta cât de rău intenționați sunteți, am să prezint opiniei publice câteva date informative: în Europa există 15 instalații de piroliză cu capacitate sub 200.000 t/an. Am să și dau câteva exemple: Polimer JSC – Belarus, 120.000 t/an, Lukoil – Bulgaria, 150.000 t/an, Dioki dd Croația, 90.000 t/an, BASF AG Germania, 200.000 t/an, Ludwigshafen, Shell & DEA Oil GmbH – Germania, 108.000 t/an, Neftechimia ZAO Rusia, 180.000 t/an, Sibur- Kimprom Rusia, 60.000 t/an, HIP – Pancevo, Serbia, 200.000 t/an, Slovnaft Slovacia, 200.000 t/an, Lonza Ltd Elveția, 35.000 t/an, Exxon Chemical Ltd – Anglia, 125.000 t/an, Shell – Anglia, 40.000 t/an. În China sunt 8 instalații cu capacitatea sub 200.000 t/an, în India 4 instalații, în SUA 6 instalații.

Oltchim va mări capacitatea la piroliza de la Pitești la 300.000 t/an etilenă și va construi alături de instalația veche o noua capacitate de etilenă de 500.000 t/an în colaborare cu un producător de produse petrochimice cu experiență majoră cu care deja suntem în tratative. Aveți idee dezinformatorilor de la PCC câte pirolize sunt în lume cu capacitatea sub 300.000 t/an? Vă spun eu. 50% din capacitățile mondiale au capacitate maximă 300.000 t/an. Faptul că aceste pirolize sunt situate numai în Rusia sau Orientul Mijlociu, cum afirmați voi, este total fals. Afirmați că: "investiția în achiziționarea Arpechim este împotriva principiilor de afaceri și a interesului Oltchim SA." Este împotriva intereselor voastre care vreți să distrugeți societatea și doriți o preluare pe ușa din dos a pachetului majoritar la Oltchim, așa cum încercați de doi ani de zile. Singura șansă pentru Oltchim este să-și consolideze sursele de materii prime să poată funcționa la capacitate cu instalațiile. Instalațiile din Petrochimia Pitești vor asigura pentru instalațiile de la Rm. Vâlcea etilena necesară funcționarii 80.000 t/an, propilenă 135.000 t/an pentru producția de polioli și oxo-alcooli, 12.000 t/an oxid de etilenă pentru polioli. De ce nu spuneți opiniei publice că etilena nu se poate transporta decât pe conductă în cazul Oltchim, de ce nu informați că este imposibil să asiguri 135.000 t/an etilenă din România și țările vecine pentru Oltchim, de ce nu informați că oxidul de etilenă este interzis să-l transporți pe distanțe mari.

Cu ce să funcționeze Oltchim-ul dacă nu vor funcționa instalațiile de la Pitești? De unde materii prime? Vorbiți de fabricarea de produse de nișă de alcooli superiori. Cu ce materii prime? De unde? Alcoolii superiori iau materia primă tot din pirolize. Prezentați și voi un studiu pe strategia voastră făcut de o firmă recunoscută internațional. Noi v-am prezentat studii realizate de experți, lideri mondiali în domeniu și anume: Roland Berger, Nexant, Technon Orbichem London, Reiffeissen Capital Investment, Linde Germania.Unde sunt studiile voastre? Cine le-a făcut? Mai faceți afirmații total neadevărate în articolul din Curierul de Râmnic și anume: " Dina Petrokemija din Croația nu este producător de PVC, ci producător de nișă de polietilenă și polistiren, de înaltă calitate, specializat pe producția de pelicule de ambalare subțiri și nu pe producția de PVC de masă, așa cum planifică conducerea Oltchim." Cum puteți să fiți așa de rău intenționați și să dezinformați opinia publică? De fapt, am uitat care vă e specializarea. Ori sunteți total aerieni și nu aveți habar de produsele fabricate de Oltchim și Arpechim, ori ați fost premianți la școala de dezinformatori. Păi marilor " specialiști " de la PCC, cum Dina Petrokemija Croația poate să fie rentabilă cu o piroliză de 90.000 t/an etilenă și Oltchim cu 200.000 t/an etilenă nu poate să fie? Oltchim va produce la Pitești polietilenă pentru pelicule de ambalare subțiri și alte specialități, sau "produse de nișă" cum le numiți voi. Da, știu, în Croația se poate, în România nu, că așa vrea PCC-ul ca România să dispară de pe harta producătorilor de produse petrochimice. Numai în concepția PCC, Oltchim fabrică numai PVC de masă. Degeaba v-ați perindat prin Consiliul de Administrație al Oltchim, că n-ați învățat nici ce produse fabricăm. Preocuparea voastră a fost să preluați alte date și informații pentru a depune petiții la Uniunea Europeană. Aflați și voi cu această ocazie că Oltchim dispune de trei instalații pentru fabricare PVC și are cea mai mare flexibilitate în fabricarea specialităților din PVC. Cu specialitățile de PVC fabricate la Oltchim Rm. Vâlcea am penetrat pe piețele din Germania, Italia, Ungaria, Austria și chiar în Polonia, la voi acasă. În acest fel, cu aceste specialități am reușit să exportăm 75% din PVC-ul fabricat. România a avut tradiție în industria petrochimică fiind în 1990 cel mai mare producător din Europa de Est și Centrală.

CAPACITĂÅ¢I DE PRODUCÅ¢IE PENTRU PRODUSELE PETROCHIMICE DE BAZĂ ÎN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST (MII T/AN)

Prin Oltchim, România va ajunge să producă într-un interval foarte scurt peste un milion de tone de produse petrochimice, reluându-și locul în rândul jucătorilor importanți din piața europeană. Conducerea Oltchim, alături de toți angajații din Rm. Vălcea și Pitești vor demasca toate manipulările și dezinformările puse la cale de PCC și vor apăra interesul tuturor acționarilor Oltchim. Statul român care deține pachetul majoritar la Oltchim își va apăra proprietatea și sunt convins că organele abilitate vor face lumină în acțiunile duse de un acționar ostil precum PCC. România își va apăra interesele și va demonta toate reclamațiile mincinoase depuse de PCC la Uniunea Europeană.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...