Au ţepuit statul cu peste 1,8 milioane de lei

02 Iun 2013

evaziune-fiscalaO reţea de evazionişti a fost, zilele trecute, destructurată de poliţiştii vâlceni. Dosarul a fost finalizat şi înaintat procurorilor, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Este vorba despre Eusebiu Cristinel Tocănel, Ştefan Cătălin Perca, Vijai Costin Burtea, Marinel Cosmin Micu, Augustin Mară, Vasile Tailor Căcărează, Nicu Dima, Constanţa Negru, Vasile Bengin, Vasile Burete, Gheorghe Burete, Vasile Săndulescu, Valentin Săndulescu, Alexandru Goloşoi, Nicoleta Mihaela Ungureanu şi Gheorghe Trache care sunt acuzaţi de oamenii legii de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada august 2011 – februarie 2012, inculpaţii, Ştefan Cătălin Perca, Vijai Costin Burtea, Marinel Cosmin Micu, Augustin Mară, Vasile Tailor Căcărează, Nicu Dima, Constanţa Negru, Vasile Bengin, Vasile Burete, Gheorghe Burete, Vasile Săndulescu, Valentin Săndulescu, Alexandru Goloşoi,  cu sprijinul contabililor Gheorghe Trache şi Nicoleta Mihaela Ungureanu şi în urma convenţiei cu inculpatul Eusebiu Cristinel Tocănel – director general adjunct al unei societăţi comerciale, au realizat, în numele altor şase societăţi, achiziţii de cereale de la diferiţi furnizori, pe care le-au livrat către cea dintâi. Scopul a fost acela de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului, deşi au achiziţionat şi livrat grâu sau porumb. Astfel, ei au întocmit facturi de achiziţie şi de livrare în care au menţionat mălaiul furajer în declaraţiile fiscale depuse la organul fiscal, declarând aceste livrări fictive, dar şi achiziţii fictive ale acestor produse de la furnizori. „Prin această modalitate, cele şase societăţi comerciale au încasat fără drept sume de bani reprezentând TVA, realizând astfel venituri suplimentare pe care nu le-au declarat, iar societatea reprezentată de inculpatul Tocănel Eusebiu Cristinel a dedus în mod nelegal TVA – ul aferent facturilor de aprovizionare, prin scăderea TVA-ului plătit fictiv din TVA-ul colectat din vânzări. Mecanismul utilizat de inculpaţi prin societăţile implicate în circuitul comerţului cu triticale şi mălai furajer, constă în achiziţia, în cea mai mare parte, de grâu şi porumb, de la producători agricoli, neplătitori de TVA, înregistrarea fictivă a achiziţiilor de la firme plătitoare de TVA, plata în numerar, facturarea produsului triticale la procesator (pentru neîncadrarea în prevederile OUG nr. 49/2011 - potrivit cărora pentru grâu şi porumb se aplică măsurile de simplificare - taxare inversă), loc în care produsul dispare prin măcinare şi amestec cu alte materii prime, în compoziţia nutreţurilor, încasarea contravalorii cerealelor, inclusiv TVA, prin viramente bancare, retragerea de numerar din cont si astfel, ciclul se reia, fără plata TVA la bugetul de stat” – se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este în sumă de 1.839.703 lei, echivalentul sumei de 421.185 euro. În cauză, procurorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 1.441.877 lei, până în prezent, prejudiciul recuperat fiind în valoare de 1.568.724 lei.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...