Cocoşul de Hurez, măiestrie, artă, dăruire

02 Iun 2013

cocosul-de-hurezi-copyEVENIMENT. Cocoşul de Hurez a ajuns la cea de-a 43-a ediţie, reunind şi în acest an meşteri ceramişti din întreaga ţară, evenimentul fiind onorat şi de prezenţa ceramiştilor din mai multe ţări europene: Italia, Spania şi Serbia. Politicienii vâlceni nu au stat departe de Târgul de la Horezu, dincolo de valenţele tradiţionale şi artistice ale manifestării, „Cocoşul de Hurez” fiind un prilej foarte bun de imagine publică. Ei au fost prezenţi în număr mare, de pe tot eşichierul politic actual. Cei care au admirat cele peste 120 de standuri, s-au bucurat de frumuseţea vaselor de lut, de măiestria meşterilor, de diversitatea formelor şi culorilor, fiecare plecând acasă cu cel puţin un obiect care să-i amintească de zona Horezu şi de oamenii săi talentaţi.

Ziua de sâmbătă a debutat cu turul oficial al standurilor cu ceramică, degustarea produselor tradiţionale de Horezu, apoi un program folcloric susţinut de Rapsodia Vâlceană, Mariana Anghel, Dumitru Miuţă şi invitaţii, iar în intervalul 9.00-21.00, a avut loc un program de prezentare şi desfacere a produselor de ceramică. Între orele 15.30- 18.00, Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” a găzduit reuniunea juriului concursului de creaţie, fiind evaluate piesele înscrise în acest concurs. Apoi, timp de o oră şi jumătate, mai exact până la ora 19.30 în Sala de Conferinţe a Centrului de Informare Turistică a avut loc un Simpozion cu tema „Ceramica Horezu- Patrimoniu Universal”. Festivitatea de premiere a acestui concurs de creaţie a avut loc la Palatul Domnesc- Mânăstirea Hurez, iar la ora 21.00, în satul de vacanţă „Stejari” a avut loc recepţia oferită de Primăria Horezu pentru meşterii ceramişti. În ziua următoare, tot în acest sat de vacanţă între orele 9.00-21.00, a fost program de prezentare şi desfacere a produselor de ceramică, iar între orele 10.00- 13.00, concurs de olărit pentru amatori intitulat „Strâmbă roata”.

„Avem potenţial artistic şi turistic” – Ilie Fîrtat

Primarul Ilie Fârtat, cel care s-a ocupat îndeaproape de organizare, ne-a declarat că au fost ocupate 120 de standuri cu obiecte din ceramică, iar 47 s-au înscris în concurs. „Imaginea cu cocoşul se regăseşte şi pe pomul vieţii, cât şi în alte obiecte de ceramică, gen ulcior, clopoţel etc., nu numai pe farfurii. Speranţele noastre se leagă de faptul că avem mulţi tineri din Horezu care au îmbrăţişat această meserie, iar în acest mod vom menţine brandul pentru multă vreme. În anul 1971 a avut loc prima expoziţie la Călimăneşti, la „Cântecele Oltului”, iar apoi, oameni de bine ai acestui judeţ, gen domnul Gheorghe Diaconu, s-au gândit să facă acest festival chiar aici, la Horezu. Este cea mai mare sărbătoare a ceramiştilor din ţară, noi fiind înscrişi ca membrii fondatori ai ceramiştilor din Europa. Este o perioadă propice turismului, iar această zonă va avea un număr mare de turişti, rivalizând cu Govora sau cu alte oraşe balneoclimaterice din judeţ sau din ţară. Dorim să dezvoltăm acest segment pe cât de mult posibil deoarece avem potenţial turistic şi oameni de mare valoare la Horezu, care continuă şi respectă tradiţia” a menţionat primarul Ilie Fârtat.

MAGDA POPESCU

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...