Crescătorii de animale din Horezu, premiaţi la Târgul de „Izvorul Tămăduirii”

12 Mai 2013

horezu-targ-copyHorezenii au avut parte de o sărbătoare frumoasă, vineri, 10 mai 2013, în Lunca Romanilor. Primarul Ilie Fârtat a organizat cu succes cea de-a IX-a ediţie a Târgului de „Izvorul Tămăduirii”, târg reintrat în tradiţia locală din această parte a judeţului. La eveniment au venit, cu mic cu mare, peste 1.000 de locuitori ai oraşului Horezu, dar şi meşteri populari şi turişti. Sigur, nu au lipsit nici politicienii, cap de afiş fiind senatorul Remus Daniel Niţu, deputatul Constantin Rădulescu, dar şi primarul localităţii Prundeni, Horia Horăscu.

Manifestarea a început cu o slujbă la care a participat un sobor de preoţi din parohiile oraşului, care a ţinut o slujbă pentru sfinţirea apei, agheasma fiind împărţită participanţilor la târg. Au urmat discursurile politicienilor prezenţi, senatorul PNL, Remus Daniel Niţu, asigurându-i pe horezeni că le va fi alături şi va face tot ce-i stă în putinţă pentru a le face viaţa mai uşoară. „Mă bucur că sunt alături de dvs. într-o zi aşa de importantă. Îl felicit pe domnul primar pentru că a ales, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, să pună în valoare operele folclorice şi tradiţiile locului, precum şi să promoveze rezultatele muncii meşterilor şi agricultorilor de aici. În final, vreau să vă asigur de întreaga mea disponibilitate şi de interesul meu pentru a promova tradiţiile locului” – a spus senatorul Niţu.

Cel mai interesant moment al manifestării a fost fără îndoială concursul de prezentare a animalelor. A fost pentru prima dată când Primăria oraşului Horezu a introdus în program un astfel de concurs, iar crescătorii de animale care au avut cele mai frumoase şi sănătoase animale au fost recompensaţi cu premii consistente. Juriul a fost compus din reprezentanţi ai presei vâlcene şi ai unor instituţii de la nivel judeţean. Astfel, au fost acordate următoarele premii: pentru „cea mai frumoasă mieluţă” – Asociaţia crescătorilor de animale „Horezeanca”, pentru „cel mai năzdrăvan ieduţ” –Mirela Creţu, pentru „cel mai vesel iepuraş” – Denis Istocescu, pentru „cel mai încornorat berbec” – Filimon Rachieru, „pentru cel mai gras curcan” – Cătălina Bălan. Senzaţie au făcut doi măgăruşi de numai o lună, care au atras privirile şi simpatia tuturor participanţilor la târg, iar stăpânii lor s-au ales pe această cale cu un premiu special pentru cele mai drăgălaşe animale.

Programul pregătit de organizatori a continuat cu un amplu spectacol artistic la care şi-au dat concursul ansambluri de dansuri populare şi grupuri vocale din zonă. Ne-au încântat cu talentul şi măiestria lor formaţiile artistice: „Steluţe brâncovene” de la Clubul Copiilor Horezu – instructor Mioara Văduva, „Brăduleţul” de la Casa de cultură Horezu – instructor Constantin Iovan, „Mlădiţe brâncovene” de la Liceul Horezu – instructor Adriana Chiriţă, „Moştenitorii” din Pietrari şi „Cheile Olteţului” din Polovragi. „Păstrarea tradiţiilor conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti. Mulţumesc tuturor participanţilor la această ediţie a târgului: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună cu noi, au contribuit la reuşita manifestării. Fiind un târg popular, în ediţiile viitoare, vom introduce în program noi elemente atractive, în special concursuri, care să stimuleze spiritul de competiţie în rândul crescătorilor de animale şi al agricultorilor. La Horezu, în ceea ce priveşte agricultura, două ramuri sunt de bază; creşterea animalelor şi pomicultura. Pe acestea vom încerca să le dezvoltăm. Ne propunem ca, în toamna acestui an, să organizăm un eveniment nou, un târg de prezentare a animalelor şi a produselor agricole tradiţionale zonei, târg în cadrul căruia să premiem pe cei mai vrednici gospodari” – a spus, în final, primarul Ilie Fârtat.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...