Angajaţii USG au intrat în greva foamei şi ameninţă cu greva generală

24 Apr 2013

greva-USG-(1)Angajaţii de la USG au luat-o pe urmele colegilor lor de la Oltchim. Nemulţumiţi de conducerea poloneză a companiei, oamenii au ieşit de nenumărate ori în stradă, cerându-şi drepturile salariale şi să li se respecte contractele colective de muncă. Neobţinând nimic până acum, 47 de sodişti de la Uzinele Sodice Govora au declarat, la începutul acestei săptămâni, greva foamei.  Primul care a recurs la această formă de protest a fost liderul Sindicatului „Sodistul”, Adrian Mugioiu, care a intrat în greva foamei încă de luni, 22 aprilie a.c. Marţi însă, alături de el au venit alţi 30 de angajaţi ai USG, iar miercuri li s-au alăturat alte 16 persoane. Aceştia au decis să nu plece din curtea unităţii până nu li se rezolvă problemele, ei stând în două corturi amplasate în faţa pavilionului administrativ al societăţii.

Pentru a media problema, miercuri, 24 aprilie a.c., la Uzinele Sodice Govora au ajuns reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii din Ministerul Muncii, care, împreună cu prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, au discutat cu salariaţii şi conducerea unităţii. Sodiştii şi-au răzbunat nervii pe conducerea ITM Vâlcea, prezentă la faţa locului, care, susţin ei, nu i-a amendat pe patronii lor polonezi de câte ori au încălcat contractul colectiv de muncă. Acum, angajaţii USG solicită încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru anul 2013, „în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile de exploatare”, dar cer şi menţinerea numărului de locuri de muncă, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă. „În acest moment sunt nu mai puţin de 47 de salariaţi în greva foamei. Au venit cei de la Inspecţia Muncii de la Bucureşti, de la Ministerul Muncii, şi am purtat o serie de discuţii. Dacă până la urmă nu vom ajunge la rezultate concrete, angajaţii vor continua conflictul de muncă, iar începând cu joi, de la ora 7.00, vom intra în grevă generală cu întreruperea activităţii, pe perioadă nedeterminată. Acum se lucrează la Govora, sunt comenzi, este profit, dar conducerea nu respectă legislaţia muncii” - a declarat Adrian Mugioiu, liderul Sindicatului „Sodistul”.

Trebuie menţionat că, acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora este compania poloneză Ciech Varşovia, care deţine 92,9% din acţiuni, în timp ce AVAS se regăseşte în structura acţionariatului cu doar 0,68% din titluri.

Un protestatar, luat cu ambulanţa din faţa USG

Greva foamei declarată de angajaţii USG le-a afectat sănătatea unora dintre ei. Astfel se face că, miercuri, 24 aprilie, unul din cei 47 de grevişti a fost luat de ambulanţă şi dus de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea, după ce i s-a făcut rău în faţa clădirii principale a USG. Din fericire, nu a fost vorba de nimic grav, iar cadrele medicale au reuşit să-l repună pe picioare pentru ca omul să se întoarcă la locul protestului. Asta în ciuda faptului că medicii i-au recomandat bărbatului să renunţe la greva foamei. Aşa cum menţiona liderul Sindicatului „Sodistul”, Adrian Mugioiu, oamenii sunt decişi să intre în grevă generală cu întreruperea totală a activităţii, dacă nu li se rezolvă revendicările.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...