Invazia farmaciilor în Vâlcea îmbolnăveşte grav populaţia

21 Mar 2013

farmaciePUZDERIE. În 1990, Râmnicu Vâlcea avea o populaţie mai mare decât cea de astăzi. Iar din cea de astăzi, din scripte, lipsesc foarte mulţi vâlceni plecaţi la muncă în străinătate, emigraţi, plecaţi la studii sau aiurea prin ţară. În 1990, în fiecare cartier din oraş exista o farmacie. Şi mai era una în centru. Foarte puţine localităţi din afara municipiului aveau farmacii. Lumea din comune şi din sate venea în Râmnic când avea nevoie şi îşi lua medicamentele pe reţete. Medicamentele erau ieftine şi majoritatea oamenilor aveau reţete compensate sau chiar gratuite. Ţinem minte cozile de la Hală, de la lapte, de la pâine, de la unt, de la pui, dar trebuie să fim sinceri, la farmacie nu era coadă. Şi 90% din marfa vândută era produsă la fabricile interne din Iaşi şi Bucureşti. Acum s-a ajuns ca pe fiecare stradă din oraş să fie cel puţin o farmacie. Zona centrală colcăie de ele, iar Bulevardul Tineretului din Ostroveni are nu mai puţin de 11 farmacii. Toate vând. Toate au profit. Toate au clienţi. Culmea este însă existenţa a două farmacii private în faţa spitalului de Urgenţă. Spunem culmea, pentru că este la mintea cocoşului că un spital pentru a obţine venituri suplimentare putea deschide o farmacie în interior, putea practica adaosuri minime şi vinde chiar şi alte articole de igienă necesare bolnavilor internaţi. Spitalul nu are farmacie. Nu are nici medicamente. Uneori nici aspirină sau comprese. Aşa că farmaciile fac profit.

Înainte de 1990 nu orice vizită la medic se încheia cu prescrierea unui tratament pe bază de medicamente. Acum este obligatoriu. Orice doctor ştie că te duci la el ca să îţi dea o reţetă. Doctorii, mulţi dintre ei, sunt pe mână cu farmaciştii. În multe oraşe simpozioanele medicilor sunt sponsorizate, ca şi alte acţiuni, de companii farmaceutice. S-a creat un lanţ pentru a mulge banul public, banul destinat Ministerului Sănătăţii, dar şi banul cetăţeanului. Unele medicamente dau dependenţă. Odată ce ai apucat să le iei trebuie să le iei o viaţă întreagă. Mulţi dintre vâlceni ar rămâne şocaţi dacă ar afla că preţul de producţie al unei pastile poate fi chiar şi de 50 de ori mai mic decât preţul plătit de el la farmacie pentru acea pastilă. „Drogajul” începe deja la vârste fragede. Bebeluşi şi copii care ar putea fi trataţi cu frecţie, cu ceaiuri medicinale, cu sucuri naturale sau de legume sunt îndopaţi sau injectaţi la cea mai mică simptomă de răceală, de tuse. În lupta pentru obţinerea capitalului electoral, primarii vâlceni s-au zbătut pentru a încuraja deschideri de farmacii în localităţile rurale. Acum fiecare comună are farmacie. Cu toate acestea farmaciile din Râmnic se înmulţesc ca ciupercile după ploaie.

Boala a devenit o sursă de profit

Populaţia cade şi victimă reclamelor agresive. Pe posturile TV curg reclame destinate la fel de fel de medicamente. Modul lor de prezentare parcă sugerează obligativitatea unui consum. Nu exişti dacă nu iei medicamente pentru ceva. Vei avea necazuri cu inima, cu hemoroizii, cu potenţa, cu răceala, cu migrenele, cu fertilitatea, cu protezele dentare etc. dacă nu iei medicamente. Artişti renumiţi sau vedete TV au fost angrenate în această mojicie a reclamelor la farmacii. Culmea este că sunt destui oameni care cumpără din farmacii exact produse care acolo au cel mai mare tarif. Produse de igienă intimă, şerveţele, ceaiuri, săpunuri, scutece pentru copii care nu  trebuie cumpărate niciodată din farmacii. Acestea au tarife mult mai mari decât alte magazine la aceste produse. Multe farmacii sunt deschise acum non stop. Cele mici au probleme însă datorită reţelelor mari care au început să elibereze carduri de fidelitate. Carduri, care cică îţi aduc bonusuri. Nesimţirea vânzătoarelor din farmacii, nu le putem spune farmaciste pentru că majoritatea sunt doar simple vânzătoare, este când după ce te servesc îţi spun: „Multă sănătate!”. Cu cinism. Sănătatea populaţiei le-ar băga în faliment patronii şi le-ar lăsa fără loc de muncă. Legislaţia este din ce în ce mai ciudată. În curând vor putea vinde medicamente toate buticurile. În timp ce pentru un algocalmin sau un antinevralgic ţi se cere reţetă, poţi lua la liber medicamente destinate unor afecţiuni cardiace care sunt deosebit de periculoase consumate excesiv şi nu după o prescripţie medicală (cum ar fi Aspacardinul, Aspenterul sau Lokrenul). Invazia farmaciştilor aduce însă profit. Statul câştigă de pe impozitele pe salarii, impozitele pe dividende, pe taxa de firmă. Unii câştigă din chirii. Statul mai câştigă din TVA. Boala a devenit o sursă de profit. Acesta creşte proporţional şi atrage noi investitori în domeniu. Televiziunile câştigă din publicitate. O populaţie din ce în ce mai bolnavă, mai dependentă de medicamente aduce venituri din ce în ce mai mari unora. Medicamentele au devenit produse de larg consum. Invazia farmaciilor din Râmnicu Vâlcea nu arată neapărat o populaţie mult mai bolnavă decât cea din 1990. Ci una mult mai manipulabilă, mai stresată, mai drogată, mai dependentă. Mii de oameni iau medicamente când nu ar avea nevoie sau unele de care chiar nu ar avea nevoie. De vină sunt şi foarte mulţi medici. Dar de vină este şi publicitatea agresivă şi lipsa de informare şi teama nejustificată de boală. Când treceţi pe lângă o farmacie, nu vă lăsaţi tentaţi să intraţi în ea dacă nu aveţi nevoie. Nu e o modă. Nu e o necesitate. Poate fi un pas spre o dependenţă mai periculoasă decât cele pe care le aveţi deja.

RADU DUMITRESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...