Angajaţii de la USG au protestat pe străzile Râmnicului

14 Mar 2013

protest_USG-copyPROTEST. Peste 300 de salariaţi ai USG, membri ai sindicatului SODISTUL, au protestat luni şi marţi, 11 - 12 martie a.c., pe străzile Râmnicului, militând pentru respectarea drepturilor salariale, dar şi acceptarea de către patronat a peste 62 de articole în noul contract colectiv de muncă. Prin zgomotul asurzitor făcut de vuvuzelele din dotarea protestatarilor, angajaţii USG au dorit să tragă un puternic semnal de alarmă privitor la problemele care există la USG, dar şi pentru păstrarea locurilor de muncă.

Marşul salariaţilor de la USG s-a desfăşurat pe traseul: sediul Poliţiei Judeţene Vâlcea – Calea lui Traian – Prefectura Vâlcea, unde sindicaliştii şi-au strigat nemulţumirile minute în şir. Liderul sindicatului „Sodistul”, Gheorghe Mugioiu, şi alţi patru lideri sindicali au fost invitaţi de prefectul Mircea Nadolu pentru a-i fi prezentate revendicările. Sindicaliştii i-au cerut prefectului finalizarea de urgenţă a negocierii noului contract colectiv de muncă ţinând cont că perioada de negociere prevăzută de Legea nr. 62/2011, art. 129, alin.5 – nu a fost respectată, au solicitat bugetarea în noul contract colectiv de muncă a cotei minime de 16% din veniturile societăţii pentru plata drepturilor băneşti ale salariaţilor, conform prevederilor Acordului Social şi punerea la dispoziţia Sindicatului “SODISTUL” a documentelor solicitate în cadrul şedinţelor de negociere.

Ciech vrea profit imediat

Sindicaliştii de la USG sunt nemulţumiţi că patronatul tergiversează semnarea contractului colectiv de muncă pentru că nu vor să accepte ca 16 la sută din veniturile din exploatare să fie alocate cheltuielilor salariale, prevedere care există şi în acordul social agreat de ambele părţi. „Protestăm pentru că nu s-a încheiat încă contractul colectiv de muncă. Din data de 15 noiembrie 2012 am început negocierile şi nici până la ora actuală nu avem încheiat contractul colectiv de muncă. Acest contract nu este încheiat, pentru că dumnealor ţin cu tot dinadinsul ca articolul din contractul colectiv de muncă, care prevede ca 16 la sută din veniturile din exploatare să fie alocate cheltuielilor salariale, să fie scos. Aşa ceva nu se poate întâmpla deoarece această prevedere este în Acordul Social, pe care noi l-am încheiat cu patronatul şi anume acţionarul majoritar din Varşovia. Din 2006, de când ei au venit aici, în niciun an, acest 16 la sută din veniturile provenite din exploatare nu au fost acordate ca drepturi salariale. În fiecare an, am lăsat de la noi în ideea că este nevoie de investiţii, dat fiind faptul că fabrica a fost preluată în condiţii nu tocmai bune. La ora actuală, Ciech care este o compania multinaţională, după părerea mea, nu se comportă ca un producător de produse. Se vrea profit imediat. În industrie profitul nu se realizează imediat, ci se face în timp. Ei s-au angajat atunci când am încheiat Acordul Social să investească în Uzinele de Sodă Govora, astfel încât la finele lui 2010 această întreprindere să producă 510.000 de tone de sodă pe an. S-a considerat atunci că la o asemenea producţie uzina nu poate să mai aibă pierderi. Ei s-au oprit cu investiţiile undeva la 50-60 la sută, pe motivul că a venit criza, deşi, aşa cum am mai menţionat din acel 16 la sută, în fiecare an, noi am lăsat 2-3 procente. La nivel de fond de salariu, aceste sume sunt colosale. Într-o industrie beneficiile nu vin peste noapte, acestea vin dacă se fac investiţii şi într-un termen mai lung”, ne-a declarat Gheorghe Chirca, secretarul general al sindicatului „Sodistul”.

Sindicaliştii au pichetat şi Primăria Râmnicului

Primarul municipiului, Emilian Frâncu, i-a întâmpinat în faţa primăriei marţi seara pe protestatarii de la USG care se aflau în a doua zi de manifestaţii publice. În cuvântul său, liderul sindicatului ”Sodistul”, Adrian Mugioiu, a recunoscut sprijinul primit, în repetate rânduri, de la Emilian Frâncu, atât în calitate de parlamentar, cât şi de când a fost ales primar al municipiului. În intervenţia sa, edilul-şef le-a mulţumit în primul rând sodiştilor pentru că au reprezentat şi reprezintă un ”factor de stabilitate” pe Platforma Chimică, apreciind că de buna funcţionare a SC USG – CIEH SA depinde economia întregului judeţ. Primarul Frâncu şi-a mai exprimat sprijinul pentru doleanţele sindicaliştilor şi a răspuns pozitiv invitaţiei adresate de liderul sindicatului ”Sodistul” de a participa miercuri la discuţiile din Comisia de Dialog Social de la Prefectură, unde să pledeze cauza muncitorilor de la USG.

MAGDA POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...