Constantin Roibu a prezentat ADEVĂRUL DESPRE SITUAŢIA OLTCHIM

25 Feb 2013

„Nu trebuia să demisionez de la Oltchim!” – susţine fostul director general al combinatului din Rm. Vâlcea

     Duminică, 24 februarie a.c., în platoul emisiunii „Criterii politice” de la postul regional de televiziune VTV, moderată de jurnalistul Gheorghe Smeoreanu, invitaţi speciali au fost Constantin Roibu, fostul director al OLTCHIM SA şi jurnalistul Romeo Popescu, editorul publicaţiei VOCEA VÂLCII. Fostul manager general al OLTCHIM a acceptat să răspundă tuturor întrebărilor venite din partea celor doi jurnalişti, întrebări menite a face lumină în cazul Oltchim. El a făcut dezvăluiri incendiare despre luptele incorecte dintre el şi acţionarul ostil minoritar PCC, despre jocurile de culise din spatele privatizării eşuate, despre situaţia actuală de la Oltchim, despre locurile de muncă, dar şi despre proiectele pe care le-a prezentat, deja, ministrului Vosganian, pentru relansarea Oltchim, în tandem cu Arpechimul. Domnul Constantin Roibu a dat asigurări  că există potenţiali investitori pentru a se realiza o privatizare corectă şi de succes la Oltchim şi repornirea instalaţiilor la capacitate maximă. În rândurile de mai jos, redăm cele mai relevante răspunsuri date de Constantin Roibu.

• „Nu trebuia să demisionez pentru că atât eu, cât şi colegii mei, eram angrenaţi în acţiuni de dezvoltare a societăţii şi într-o luptă cu un acţionar minoritar ostil care, în anul 2007, a început să facă demersuri pentru a scădea valoarea combinatului şi a-l aduce în situaţia de a-l vinde pe nimic. Valoarea Oltchim, pe bursă, la acel moment, era de peste 1 miliard de euro şi era pe profit. Toate acţiunile şi demersurile acţionarului minoritar au dus spre distrugerea societăţii”.

• „Dacă nu eram în România, probabil, acest efect nociv al acţionarului minoritar nu exista. Ne vindem pe bani puţini şi nu ne interesează ce se întâmplă după noi. Trebuie spus că demersurile la UE în defavoarea Oltchim au fost făcute de un europarlamentar român”.

• „În 2007, când a intrat PCC  în Oltchim, deja se anunţase că va avea loc o diminuare de capital social, dând posibilitatea acţionarilor minoritari să vină cu capital pentru a-şi păstra procentele. Lucru cu care acţionarii minoritari au fost de acord şi de aceea PCC a ajuns să aibă de la 1,2% la 12,5%, în urma diminuării de capital”.

• „Statul român a jucat doar o perioadă corect, după care nu a mai jucat corect. De ce nu s-a făcut majorarea de capital când am primit aprobarea de la UE?”

„L-am întrebat pe Chiţoiu dacă a bătut palma cu PCC”

• „Prima înlăturare a mea s-a încercat încă din anul 2008, când acţionarul minoritar a văzut că eu acţionez numai pentru binele Oltchim şi nu se puteau înţelege cu mine. Ei nu au fost de acord să trimitem notificarea la UE ca nefiind ajutor de stat”.

• „În momentul în care am simţit că nu mai am susţinerea acţionarului majoritar mi-am dat demisia. Am plecat din Oltchim atunci când preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a făcut o ofertă în faţa sindicatelor la Oltchim spunând că statul român va asigura 40 de milioane de euro în momentul în care conducerea îşi va da demisia. Unde sunt aceşti bani? Unde sunt promisiunile statului român? Ce se întâmplă la Oltchim?”

• „Când Chiţoiu a venit la Ministerul Economiei l-am întrebat în biroul meu dacă a bătut palma cu PCC, spunându-i că dacă este adevărat îmi dau demisia pentru că nu vreau să am tangenţe cu ei. Mi-a spus că sunt doar zvonuri şi nu este nimic adevărat”.

• „Am fost primit miercuri, săptămâna trecută, de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a fost extrem de amabil şi m-a ascultat. I-am prezentat ce se poate face pentru Oltchim şi i-am spus că se pot aduce investitori care pot ajuta la repornirea combinatului. I-am mai spus că trebuie urgent pornit Oltchimul, iar singura soluţie este funcţionarea integrată Oltchim – Arpechim. Sigur, dacă vrei un butic te poţi descurca şi fără Arpechim şi poţi funcţiona la o capacitate de 25%, dar te elimină imediat de pe piaţă cei cu capacitate mai mare de producţie.

Despre mitul Mogulului

• „Mă exasperează această denigrare împotriva mea. Este dirijată. Sunt oameni politici cu care nu am avut nicio tangenţă sau afinităţi. Ce treabă am eu cu prefectul sau cu mai ştiu eu cine? Am avut relaţii instituţionale”.

• "Despre veniturile mele, vă pot spune că toate sunt trecute în declaraţiile de avere. 80% din ce am, ca şi terenuri, sunt moştenire din partea tatălui meu. Cine vrea să mă acuze, s-o facă, dar cu dovezi”.

Operaţiunea "Spionajul economic"

• „Este total neadevărat şi o intoxicare ordinară. Voi depune plângere penală pentru denunţ calomnios. Este vorba despre un studiu, o statistică despre piaţa poliuretană 2006 – 2012, pe care directoarea de la Marketing, doamna Preoteasa, l-a luat Caă deoarece lucra la teza de doctorat. În momentul când a predat biroul, le-a spus fetelor că studiul este la ea. Mai există un exemplar al studiului, în biblioteca tehnică. Nu este un document clasificat. Este o vânătoare după diverşi oameni care au lucrat împreună cu mine. Mai ales că acest studiu îl poate comanda oricine pe Internet. Însă, nu înţeleg ce legătură am eu cu treaba asta? S-a spus că s-a sustras un studiu referitor la polieteri. Eu n-am nevoie de asemenea date, mai ales despre polieter. Aduceţi aici o tablă şi să mă verifice cine doreşte. Sunt specialist în polieteri. Aceşti polieteri sunt brevetaţi de mine. Cunosc aceste tehnologii cu ochii închişi. Situaţia concretă a fost în felul următor: cineva din conducere a întrebat unde este studiul. I s-a spus că l-a luat Preoteasa. Cosmin Diaconu a spus că o suna el pe doamna Preoteasa şi se duce la ea acasă. Ceea ce s-a şi întâmplat! S-a dus, l-a luat şi l-a predat unde trebuie, timp în care nu a fost întrebat de nimic de cineva sau controlat de paznicii sediului administrativ. Deci, unde este spionajul economic? Acum, am înţeles că vor să-l dea afară pe Cosmin Diaconu pentru că a părăsit locul de muncă. A fost o acţiune de intoxicare făcută special pentru a mi se crea o imagine falsă şi a apărut în momentul în care eu am venit cu o strategie de salvare a Oltchim”.

„Mai stau în Vâlcea, doar atât cât mai trăieşte mama mea”

• „Nimeni nu realizează dezastrul economic ce se va răsfrânge asupra întregului judeţ, dacă se alege praful de Oltchim. CET-ul îşi va reduce capacitate cu 50%, Sarea cu 50%, Calcarul rămâne cu 70% din capacitate, iar USG-ul va avea probleme. Trebuie făcute disponibilizări peste tot. Va fi rău pentru toată lumea. Nu îmi doresc ca acest acţionar minoritar ostil să penetreze în combinat pentru a lua o bucăţică. M-am luptat pentru o economie puternică judeţeană, pentru un combinat care are un cuvânt de spus în piaţă".

• „Mai stau în Vâlcea, doar atât cât mai trăieşte mama mea. M-am săturat de toate mizeriile. Îmi ajunge”.

• „Când dădeam lefurile la combinat de două ori pe lună, înflorea comerţul judeţului. Duceţi-vă şi întrebaţi ce fac acum firmele din comerţ”.

• „A fost un adevărat scandal ce caută Roibu la întâlnirea cu parlamentarii de sâmbăta trecută. Li s-a reproşat celor care m-au chemat că fac jocul lui meu. Vă spun eu, jocul lui Roibu este unul singur: să funcţioneze combinatul la capacitate maximă şi să păstrăm locurile de muncă”.

„Aş fi fost legat până la ora asta, dacă aş fi făcut ceva ilegal”

• Înainte de a demisiona, am oferit 3 soluţii de funcţionare a Oltchim-ului. Eu port responsabilitatea a tot ceea ce spun şi fac. Pentru luna august, când s-a oprit combinatul, am prezentat 3 variante. Prima, funcţionare cu 50 MW, înregistram o pierdere de 6,157 mil. euro. A doua, funcţionare cu 110 MW, înregistram profit 410 mii euro. A treia, funcţionare cu 135 MW, pentru care aveam nevoie de 40 milioane euro, într-o lună achitam datoria faţă de Electrica furnizare, realizam un profit de 2 milioane euro.

• „Am fost controlat de zeci de ori, de toate organele statului. Aş fi fost legat până la ora asta, dacă aş fi făcut ceva ilegal”.

Premierul Ponta a fost intoxicat

 • „Prim-ministrul (Ponta - n.r) a fost intoxicat împotriva mea de cine a avut interesul să intre în Oltchim ca în brânză. L-au dezinformat grosolan şi cu privire la cele 13 firme ce au cumpărat caietul de sarcini pentru privatizare. Nu au fost atâtea şi s-au grăbit şi cu privatizarea. Dacă vinzi un butic laşi oferta pe piaţă cel puţin 2-3 săptămâni ca să afle toată lumea ce se vinde. Dar cu Oltchim, o companie mare, nu s-a făcut aşa, iar firmele nu au avut timp să facă ofertele pentru cumpărare. (…) L-au minţit pe premier într-un mod ordinar. Mie îmi pare rău că s-a întâmplat aşa şi că l-au dezinformat în halul acesta. Eu am simţit că privatizarea va fi un eşec total”.

Despre „ţambalagiul” Cernev

• „Eu am spus că instalaţiile de la Oltchim trebuie pornite în condiţii de siguranţă, de oameni care se pricep la aşa ceva. Nu orice ţambalagiu poate să fie dirijor de formaţie, pentru că am înţeles că Cernev vrea acum director general al Oltchim, pentru că aşa i s-a promis. (…) După ce se pornesc instalaţiile la Oltchim, atunci se poate face conversia datoriilor în acţiuni. Dacă toată lumea nu îşi canalizează atenţia şi forţele în programul de salvare şi viabilizare al Oltchim, economia judeţului va cădea şi va fi vai de capul nostru”.

MAGDA POPESCU, CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...