Pârtia de la Vidra - Transalpina, un domeniu de vis fără locuri de cazare

21 Feb 2013

REGRETABIL. Nu mai este nici un dubiu, domeniul schiabil de la Vidra este unul dintre cele mai frumoase din ţară, fiind amenajat într-o zonă de vis. Proiectul a fost gândit pentru un turism integrat, care să cuprindă pe lângă pârtia de schi şi locuri de cazare, restaurante, baruri, cluburi şi multe ale locuri de petrecere a timpului liber. Numai că, nimic dintre aceste lucruri nu se regăseşte în apropierea pârtiei, care se află într-o zonă izolat. Realitatea cruntă este că de la baza pârtiei trebuie să străbaţi cinci kilometri până la primul magazin de unde îţi poţi cumpăra ceva, iar turiştii nu au în acest moment unde să-şi parcheze maşinile sau, mai rău, să se cazeze.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, caută disperat soluţii pentru rezolvarea problemei locurilor de cazare, însă pentru a face acest lucru are nevoie de sprijinul şi ajutorul parlamentarilor vâlceni. În acest moment nu se poate acorda nicio autorizaţie de construcţie în zona Vidra. Asta deoarece, conform Planului Urbanistic de Zonă, tot ce se află acolo este în extravilan. Iar, pădurile, conform Codului Silvic, nu se pot trece în intravilan. Tocmai de aceea, la ultima întâlnire, Ion Cîlea le-a cerut parlamentarilor vâlceni să facă tot posibilul să schimbe Codul Silvic în Parlamentul României. „Ştiţi că s-a pus în funcţiune Complexul schiabil  de la Vidra - Transalpina, care este o minune Dumezeiască. Cine nu a ajuns acolo, trebuie neapărat să meargă. Vreau să vă spun că la ultima şedinţă a ADR Craiova, i-am dus la pârtie pe toţi preşedinţii de consilii judeţene din zona sud-vest Oltenia. Au rămas impresionaţi şi la final toţi au afirmat că nu vor mai merge în Austria la schi, ci vor veni aici pentru că este cel mai bun domeniu schiabil din Romania. Numai că, acolo întâmpinăm ceva probleme. Acolo trebuie să continuăm proiectul cu nişte construcţii care să asigure locaţiile pentru cazare şi serviciile necesare. Ca să facem treaba aceasta, ne împiedicăm de legea silvică în vigoare şi de aceea vă cer ajutorul să o modificăm. Este o problemă pe care o întâmpină  mai multe judeţe şi puteţi să cereţi ajutorul mai multor parlamentari din alte judeţe ale ţării. De exemplu, Gorjul că este în aceeaşi situaţie, la fel şi Hunedoara şi Alba. Trebuie să modificam art. 7 alin. 4 din Codul Silvic, care spune clar că este interzisă includerea pădurilor în intravilan. Ulterior a apărut Legea 526/2003, pentru aprobarea programului naţional dezvoltarea turismului de schi în România. Aceasta e legea care ne aprobă planurile urbanistice, iar pădurile sunt transformate în spaţii de recreare sau de agrement, aceste activităţi fiind cuprinse în lege la literele d,e,f şi g ale art. 3. Noi avem acest plan întocmit, l-am dat la Ministerul Dezvoltării, dar când erau ceilalţi la guvernare, nu mi-au dat niciun răspuns. Dacă susţinem acest plan urbanistic, la fiecare hectar avem câte 200 de metri pătraţi de teren în care putem să construim atât locaţii pentru cazare, cât şi locaţii pentru diferite servicii” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Deputatul Romeo Rădulescu, singurul care s-a pus pe treabă  

Primul parlamentar care a sărit în ajutorul preşedintelui CJ Vâlcea a fost, surprinzător sau nu, chiar deputatul PDL Romeo Rădulescu, care a trimis imediat o întrebare către ministrul delegat al IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului, Maria Grapini. Parlamentarul pedelist vâlcean i-a cerut ministrului să clarifice de urgenţă situaţia juridică de la Vidra – Transalpina, pentru ca, cel târziu în această vară, să înceapă construcţiile private de pensiuni şi hoteluri, rezolvându-se astfel problema locurilor de cazare. „Un nou domeniu schiabil, Vidra Transalpina, s-a deschis la sfârşitul anului 2012, la doar 100 de km de Râmnicu Vâlcea. Pornind de la o altitudine de 2000 de metri, domeniul schiabil are pârtii de peste 9 kilometri, telegondolă, teleschi şi telescaun. Toate acestea sunt avantaje care pot face ca această zonă să fie una atractivă din punct de vedere turistic. Problema cea mai mare este însă a locurilor de cazare, singurele opţiuni fiind la Obârşia Lotrului şi Voineasa. La Vidra, deşi există nişte spaţii de cazare, aceste nu sunt utilizabile din cauza degradării în care au intrat de atâţia ani în care situaţia juridică a acestora este neclară. În acest context, Ministerul Turismului ar trebui să facă o prioritate din clarificarea regimului juridic al acestei zone care să permită investiţiile în zonă. Judeţul Vâlcea are în general un potenţial turistic neexploatat încă la adevărata valoare, dar totuşi această investiţie a dus la creşterea numărului de turişti. Vidra Transalpina este o zonă de o frumuseţe rară, o noua zonă schiabilă care oferă posibilitatea dezvoltării economice a judeţului Vâlcea” – a precizat deputatul PDL Romeo Rădulescu, în întrebarea sa către ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...