Păstrăvăria de la Brădişor este pe punctul de a fi desfiinţată

18 Feb 2013

AMENINŢARE. Pericol de desfiinţare a Complexului Salmonicol Brădişor, legea nemaipermiţând funcţionarea de păstrăvării pe lacurile de acumulare ce sunt folosite ca sursă de apă potabilă. Mai mult decât atât, trebuie adus în vedere şi faptul că durata de viaţă a platformelor pe care sunt crescuţi peştii este depăşită cu mult, iar păstrăvăria funcţionează de ceva timp fără avizul Apelor Române.

La o întâlnire cu parlamentarii judeţului Vâlcea, Ion Cîlea le-a cerut acestora să încerce să schimbe Legea Apelor, menţionând că păstrăvăria de la Brădişor nu foloseşte decât alimente bio şi medicamente naturiste pentru peşti, iar apa nu este contaminată din cauza peştilor. „Ca să nu mai desfiinţăm încă o activitate deosebită, păstrăvăria de la Brădişor, trebuie să modificăm prevederile Legii Apelor Nr. 107, art. 11, alin. 1. Acolo se spune că pe lacurile de acumulare folosite ca sursă pentru alimentări cu apă potabilă se poate practica numai piscicultura în regim natural, fără furajarea peştilor şi fără aplicarea fungicidelor şi a oricăror medicamente veterinare. Fungicide nu se folosesc nici acum, iar toate alimentele care se dau la această păstrăvărie sunt bio, iar medicamentele sunt naturiste. Vreau să propuneţi modificarea textului de lege, cu o singură adăugire referitoare la medicamentele naturiste” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Numai că, parlamentarii vâlceni par a nu fi de aceeaşi părere cu şeful judeţului. Deputatul Colegiului Uninominal Rm. Vâlcea Nord, Traian Dobrinescu, susţine că mai importantă este sănătatea oamenilor decât păstrăvăria. Mai mult decât atât, parlamentarul PNL a adus în vedere că în aceeaşi situaţie se regăsesc mai multe judeţe din ţară, iar legea este extrem de dificil de modificat, ţinând cont că este făcută după legile europene. „Este foarte greu de modificat legea. Există păstrăvării pe toate cursurile de apă montană, iar legea este încălcată pentru că se interzice existenţa acestor crescătorii. Pe mine nu mă convinge această formulare a dvs. de alimente bio şi medicamente naturale. Dacă iau comparativ cele două soluţii, deşi una ţine de economie, tind să mă îndrept către cealaltă care ţine de sănătatea populaţiei oraşului. Cu toate acestea, legea aceasta a apărut ca urmare a alinierii la legislaţia europeană. Mai multe judeţe sunt în această situaţie ingrată” – a spus deputatul Traian Dobrinescu.

Preşedintele Ion Cîlea a insistat însă, mai ales că păstrăvăria de la Brădişor a rămas cel mai mare complex din ţară şi singurul unde mai sunt crescute lostriţe. Trebuie menţionat că anual, la Brădişor, se produc 100 tone de păstrăvi, complexul fiind compus din opt platforme, întinse pe un hectar, în mijlocul lacului de acumulare. Ion Cîlea este de părere că desfiinţarea păstrăvăriei va reprezenta o lovitură grea pentru administraţia din Malaia, dar şi pentru imaginea judeţului. „Păstrăvăria nu afectează în niciun fel şi nu pune în pericol sănătatea oamenilor. S-au luat analize de laborator şi se arată foarte clar că alimentele şi medicamentele date peştilor nu au efecte poluante. Ştiu acest lucru, dar eu cred că ar trebui să încercăm prin parlamentarii noştri, care pot face o iniţiativă legislativă. Vă spun că există soluţii. Este păcat să distrugem păstrăvăria de acolo, aşa cum am distrus tot ce este în judeţul acesta” – a conchis preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...