PROTESTE LA OLTCHIM

07 Feb 2013

TENSIUNE. Timp de două zile, platforma chimică vâlceană fierbe, după ce peste 300 de angajaţi de la Oltchim au ales să protesteze pentru că nu şi-au primit salariile restante. Una din doleanţele protestatarilor este ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei să vină să discute cu ei. Protestatarii cer conducerii combinatului şi administratorului judiciar „să termine cu incertitudinea şi cu promisiunile” şi să precizeze ce prevede reorganizarea şi restructurarea unităţii.

„Aşteptăm capitalizarea, vrem banii, vrem ca Guvernul să ne sprijine financiar, tot aşteptăm cele 20 de milioane de euro de la Guvern, aşteptăm şi 25 de milioane de la bancă, dar de trei luni stăm cu ochii în soare, deşi afară e frig de ne trec fiorii. Vrem banii, ne-au spus că ne dau restanţele în 15 şi 28 februarie, lichidarea pe ianuarie şi avansul pe februarie, dar unde sunt banii noştri pe decembrie, lichidarea şi pe ianuarie, avansul. Avem rate, suntem datori, suntem nervoşi şi ne temem că vom ajunge în şomaj. De fapt, suntem în şomaj. Să vina ministrul Economiei aici, să vina domnul prim-ministru Victor Ponta, ca să se rezolve situaţia”, a declarat un protestatar.

Şi marţi, aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa Pavilionului Administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă. La un moment dat, o parte dintre protestatari au intrat în incinta Pavilionului Administrativ, revoltaţi că directorul combinatului, Mihai Bălan, discuta cu liderul sindical Mihai Diculoiu, căruia i-au cerut să plece, întrucât nu îi mai reprezintă şi „le-a înşelat aşteptările”, sindicalistul fiind nevoit să iasă de la discuţii. Mihai Bălan i-a anunţat pe angajaţi că nu există o decizie privind concedierile, iar restanţele salariale urmează să fie primite în două tranşe, la mijlocul şi la sfârşitul acestei luni.

Oltchim a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a grupului internaţional BDO.

„Oltchim nu poate funcţiona fără Arpechim” – deputatul Romeo Rădulescu

“Problemele Oltchim continuă, dar reprezentanţii Guvernului Ponta nu acţionează în niciun fel pentru a le rezolva. De această dată, Oltchim este într-un impas privind asigurarea materiilor prime necesare desfăşurării activităţii”, a declarat deputatul PDL Romeo Rădulescu.

“Cât am fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea m-am implicat în rezolvarea unei asemenea probleme, considerând că este şi datoria mea faţă de cetăţenii acestui oraş. Mi-aş dori ca actualii guvernanţi să înţeleagă faptul că restructurarea OLTCHIM cu salvarea locurilor de muncă de pe platformă,  printr-o privatizare corectă, corelată cu repornirea rafinăriei ARPECHIM, asigurându-se astfel funcţionarea integrată şi profitabilă a celor două unităţi industriale, aşa cum au fost ele proiectate de la bun început ar trebui să fie priorităţi. Aşa cum am mai spus,  prin fuziunea celor două capacităţi de producţie cifra de afaceri anuală ar ajunge la 2 miliarde de euro, iar banii ar genera taxe şi impozite, direcţionate către dezvoltarea judeţului”, afirmă Romeo Rădulescu, deputat ales să reprezinte Colegiul nr.1 Râmnicu Vâlcea.

„Eu am adresat un memoriu factorilor responsabili şi suntem în plină campanie de strângere de semnături pentru salvarea locurilor de muncă de la Oltchim. Deşi iniţial anunţasem că vom derula campania până la data de 3 februarie, am prelungit termenul până joi, 7 februarie, şi îmi doresc ca vâlcenii să ne acorde în număr cât mai mare sprijinul lor pentru ca reprezentanţii USL aflaţi la guvernare să înţeleagă faptul că oamenii trebuie să îşi păstreze locurile de muncă. Astfel, în mod democratic putem face presiuni asupra guvernanţilor pentru a evita un dezastru social în judeţul Vâlcea”, a opinat parlamentarul democrat liberal.

MAGDA POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...