Poliţist vâlcean, condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare

04 Feb 2013

HOTĂRÂRE. Această condamnare vine ca o pată pe „blazonul” poliţiei vâlcene, care s-a obişnuit în ultimii ani să denatureze adevărul şi să scoată în evidenţă doar „meritele”, iar lucrurile negative să le ascundă sub preş de ochii vâlcenilor. Condamnarea pentru fapte de corupţie a ofiţerului judiciar al IPJ Vâlcea, Sorin Văduva, este doar un prim exemplu că în poliţia vâlceană sunt destule „bube” ce au fost cosmetizate până acum.

În luna august a anului trecut, ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, Sorin Văduva, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Oradea în timp ce primea mită 500 de euro de la un agent economic. El a fost reţinut pe loc şi i s-a prelungit mandatul de arestare preventivă pe toată perioada procesului. La mai bine de o lună de când s-a făcut flagrantul, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis să-l condamne pe poliţistul vâlcean şi să-l trimită după gratii pentru doi ani şi trei luni. În data de 21 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa şi, astfel, ofiţerul IPJ Vâlcea, Sorin Văduva, a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată. „S-a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni cu executare prin privare de libertate şi la pedeapsă complementară de interzicere a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal, pe o durată de 2 ani. S-a dedus din pedeapsă durata reţinerii şi a arestului preventiv. S-a menţinut măsura arestării preventive a inculpatului şi s-a dispus obligarea acestuia la plata sumei de 5500 lei, cheltuieli judiciare” – se arată în hotărârea judecătorească. Aşadar, instanţa i-a interzis ofiţerului Sorin Văduva, timp de 2 ani după executarea pedepsei, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

2.000 de euro mită pentru a soluţiona favorabil un dosar penal

 La cei 43 de ani, Sorin Văduva era considerat un bun ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. La aflarea veştii arestării sale, întreaga suflare a poliţiştilor vâlceni a fost în stare de şoc. Aşa cum spuneam, incidentul a avut loc la începutul lunii august 2012, atunci când Sorin Văduva a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Întreaga poveste a corupţiei poliţistului vâlcean a avut loc însă în perioada decembrie 2011 – iulie 2012, când, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, Sorin Văduva i-a pretins unui agent economic din Oradea, în mod repetat, suma de 2.000 euro. În schimbul banilor, poliţistul s-a angajat să urgenteze cercetările şi să soluţioneze favorabil un dosar penal constituit în urma unei plângeri penale depuse de agentul economic, ce s-a transformat între timp în denunţător. Soarta poliţistului vâlcean Sorin Văduva s-a schimbat brusc, însă în data de 1 august 2012, când, plecat în concediu la Oradea, a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 500 de euro de la denunţător. Ulterior, Sorin Văduva şi-a dat demisia din funcţia de inspector de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, trimiţând-o prin fax.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...