Dramele de lângă noi, etnobotanicele şi liceele vâlcene

24 Ian 2013

Le putem denumi simplu drame de lângă noi. Şi care trec neobservate la scară, dar în realitate sunt de un dramatism aparte. Este vorba de consumul de etnobotanice, fenomen care a pătruns în România în ultimii 4 ani şi care, pentru autorităţi, a devenit doar simple comunicate de presă şi demersuri de cele mai multe ori populiste pentru a arăta, vezi Doamne, lupta lor cu „sistemul”.

Să fim serioşi, deja fenomenul a pătruns în şcoli, sunt profesori de la licee precum Economic, Forestier etc., care în spatele camerelor sunt îngroziţi că nu au ce face când văd în clasă „privirile tâmpe, ochii înroşiţi şi starea retardă a unui număr de 4 - 5 adolescenţi pe clasă”. Soluţii? Exmatricularea, ar spune unii, dar cu asta se rezolvă oare totul? În niciun caz, un elev trimis pe stradă este deja un produs viabil pentru a intra în marasmul interlop. Măcar în zona coercitivă a şcolii există şanse, deşi minime, pentru a-l salva de la distrugere.

Un alt element demn de luat în seamă este faptul că mare parte din consumatori nu sunt copii de oarecine, sunt acei aşa-zişi pe vremuri – copii de bani gata – adică sunt elevi care provin din familii cu venituri, chiar cu nume pe scara politicului, economicului vâlcean şi naţional. Sunt elevi care-şi permit orice de la haine noi şi scumpe, maşini şi bani de buzunar care ar face să fie invidiaţi de un slujbaş cu salariul minim pe economie.

Este un anturaj vicios al acestora pentru că provenind din familii bune distrag atenţia propriilor părinţi, în sensul că un tată, prosper om de afaceri, îşi zice „Nu are cum, băiatul meu iese cu băiatul doctorului X, al judecătorului Y, oameni pe care îi ştiu de atâta vreme”. Numai că ecuaţia este alta.

Adolescenţii de care vorbim frecventează cluburi de lux, au altă gamă de tentaţii şi de multe ori accesibile. Aşa apare consumul de etnobotanice, o formă de teribilism care, din păcate, se transformă uşor în dependenţă.

Te îngrozeşti când afli că aceste substanţe sunt mai periculoase decât drogurile clasice. Mai rău, medicii afirmă faptul că nu există antidot la etnobotanice cum este în cazul altor droguri clasice. Deci nu există un tratament de dezintoxicare. „Îţi distrug creierul, consumă celule, un astfel de consum regulat în doi ani afectează peste 50% din celulele creierului” – spun specialiştii. Da, sună groaznic, dar acesta este adevărul. Sunt părinţi care toacă zeci şi sute de milioane de lei prin tot felul de clinici (Lazaret) şi apoi pe injecţii pentru a anula sevrajul propriilor copii.

Atunci apare şocul, când celebrii părinţi de care aminteam descoperă diferite „dispariţii” ale lucrurilor din casă – bijuterii, haine de blană, obiecte de anticar etc. Sunt nelămuriţi, copilul lor nu are cum să facă asta. Dar la un moment dat află, fie că este prins de poliţie ca dealer, fie este sunat de un diriginte şi îl anunţă de „dependenţă” puştiului.

Ce mai poate fi făcut? Lucrurile sunt extrem de tardive şi şansele de însănătoşire sunt aproape nule. Lipsa unor psihologi perfomanţi în şcoala vâlceană, a unora care să identifice grupurile de risc, a unora care să monitorizeze derapajele unor astfel de adolescenţi. Din păcate, lipsa implicării active a dascălilor sunt toate un cumul de factori pe care şcoala românească trebuie să îi ia în calcul.

Apoi părinţii. Timpul lor trebuie, la un moment dat, atunci când copii se apropie de adolescenţă, să fie distribuit şi acestora. Este important de urmărit anturajul, supravegheat locul de losir al acestuia şi de multe ori chiar verifcarea informaţiilor pe care cel mic le spune. Sistemul de autoapărare azi la un adolescent inteligent este foarte bine pus la punct şi chiar verosimil.

În Vâlcea, liceele cu pretenţii, din păcate, cu riscul ca acest articol să supere conducerile lor, sunt cele unde întâlnim asemenea fenomene. Care sunt relatate de dascăli neputincioşi în a găsi soluţii pentru eliminarea acestui fenomen.

VLAD SOARE

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...