Icoane de 200 de mii de euro au fost recuperate

13 Dec 2012

FURT. În perioada august-septembrie 2011, 80 de icoane, pictate pe lemn sau pe sticlă, au fost furate din mai multe biserici din ţară. Este vorba de câteva lăcaşe de cult din Mureş, Hunedoara şi Vâlcea. Zilele trecute, 14 dintre aceste obiecte de cult, furate în august 2011 din două biserici din judeţul Mureş şi valorând în total 200.000 de euro, au fost recuperate de poliţişti, în urma unor percheziţii făcute marţi în Capitală, din casele a doi colecţionari care le-au cumpărat cu bună-credinţă.

Reamintim cititorilor noştri că în perioada august-septembrie 2011, 80 de icoane, pictate pe lemn sau pe sticlă, au fost furate din mai multe biserici din ţară. Este vorba de câteva lăcaşe de cult din Mureş, Hunedoara şi Vâlcea.  Din fericire, icoanele au fost recuperate de poliţiştii din cadrul inspectoratelor de poliţie mai sus menţionate, care, în colaborare cu ofiţeri specialişti din IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi al D.G.I.P.I  au efectuat şase percheziţii domiciliare: cinci pe raza judeţului Sibiu şi una în judeţul Mureş.

În luna septembrie a anului trecut, în judeţul Hunedoara, au fost sparte trei biserici de lemn, de unde au fost furate 31 de icoane vechi, în timp ce din judeţele Mureş şi Vâlcea au fost furate 61 de icoane. Până acum, oamenii legii, în urma percheziţiilor, au ridicat 80 de icoane, reuşindu-se astfel recuperarea a aproximativ 90 % din prejudiciul creat prin spargerea celor 7 biserici ortodoxe. În toamna anului 2011, au fost furate 43 de icoane din bisericile vâlcene din satele Chituci şi Olteanca, 30 dintre ele fiind, din fericire, recuperate.

Cercetările în acest caz sunt efectuate în cadrul mai multor structuri, printre care Direcţia de Investigaţii Criminale a IGPR şi Inspectoratul de Poliţie Hunedoara, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Două dintre obiectele prezentate - de mari dimensiuni, pictate pe lemn - sunt icoane bizantine, datate 1539 şi provenind din ateliere moldoveneşti, în valoare de 50.000 de euro fiecare. Alături de acestea, se mai află o icoană de mari dimensiuni, tot pictată pe lemn, care este însă o copie de la începutul secolului al XVIII-lea după o icoană bizantină. Celelalte sunt icoane de Nicula (din atelierele Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj), pictate pe sticlă, potrivit Margaretei Arsenescu.

Mai trebuie spus că la acţiunile de recuperare a obiectelor de cult au participat peste 90 de poliţişti din judeţele de unde au fost furate icoanele, precum şi luptători ai structurilor de intervenţie rapidă. Percheziţiile au vizat locuinţele unor suspecţi de furt calificat, complicitate la furt calificat şi tăinuire, dar şi pe cele ale unor colecţionari de artă.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...