Cinci turişti şi trei muncitori au rămas izolaţi de nămeţi în munţii vâlceni

13 Dec 2012

IRESPONSABILITATE. An de an ne confruntăm cu aceleaşi probleme. Ne loveşte iarna pe neaşteptate, iar autorităţile sunt întotdeauna nepregătite. Mai grav este însă că cetăţenii sunt atât de iresponsabili încât fac drumeţii în munţi chiar în perioadele în care toate televiziunile centrale şi locale anunţă, neîncetat, tot felul de coduri galbene, portocalii sau roşii de ninsori abundente şi viscole, ei rămânând blocaţi pe te miri unde.

Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute în judeţul Vâlcea, când în data de 4 decembrie, doi turişti din Bucureşti au rămas izolaţi la Cantonul Cheia. Ei nu au mai putut pleca de acolo din cauza stratului mare de zăpadă şi au chemat ajutoare. Astfel că, imediat o echipă formată din trei salvamontişti ai Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Vâlcea a plecat în  căutarea turiştilor, acţionând pentru aducerea acestora în satul Cheia şi de acolo în staţiunea Băile Olăneşti. Echipa de salvamontişti a plecat luni la ora 12.00 şi a reuşit să ajungă la cei doi turişti izolaţi abia seara la ora 22.15. Numai că, din cauza condiţiilor extrem de grele, salvamontiştii şi turiştii nu au mai putut pleca de acolo decât în cursul zilei de 11 decembrie.

Tot zilele trecute, alţi trei turişti din Bucureşti au fost surprinşi de căderile mari de zăpadă de la Cabana Cozia şi nu au mai putut coborî de acolo. Ei au sunat după ajutor, iar salvamontiştii au plecat în căutarea lor. Din fericire, turiştii au fost găsiţi în perfectă stare de sănătate şi au fost coborâţi din munţi în scurt timp.

Mai mult decât atât, un alt incident unde angajaţii Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Vâlcea au fost nevoiţi să intervină a fost în Valea Călineşti, unde trei muncitori au rămas izolaţi din cauza nămeţilor. După câteva ore, s-a intrat cu utilaje pentru deszăpezire, iar muncitorii au fost scoşi. „Avertizăm pe amatorii de drumeţii că există riscuri de producere a avalanşelor pe toată zona montană de gradul 4, pe o scara de la 1 la 5. Toate traseele turistice de pe zona alpină a judeţului Vâlcea sunt închise din cauza stratului mare de zăpadă depusă şi a riscului de producere a avalanşelor. Consiliul Judeţean Vâlcea, prin Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Vâlcea, sfătuieşte turiştii şi alte persoane care doresc să meargă în zona montană a judeţului să evite deplasarea în această perioadă în zonele afectate de ninsori, iar dacă este absolut necesară deplasarea, să anunţe Serviciul Salvamont” – susţin salvamontiştii.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...