Bătălia de la Posada, comemorată la Perişani alături de Cristian Buican şi Dan Niţu

12 Noi 2012

EVENIMENT. Zi de sărbătoare pentru locuitorii comunei Perişani, ei comemorând duminică, 11 noiembrie a.c., 682 de ani de la Bătălia de la Posada, bătălie care, conform săpăturilor arheologice de acum câţiva ani, a avut loc chiar în Ţara Loviştei. Evenimentul a fost unul emoţionant, primarul Ion Sandu, alături de deputatul Cristian Buican şi de omul de afaceri Daniel Remus Niţu, dezvelind o statuie impunătoare a lui Basarab I în aplauzele sutelor de oameni prezenţi. Printre invitaţii de marcă s-au mai numărat: prefectul de Vâlcea – Mircea Nadolu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea – Dumitru Persu, primarul Râmnicului – Emilian Frâncu, primarul oraşului Brezoi – Robert Schell, primarul Berislăveştiului – Ion Buşagă, primarul comunei Dăeşti – George Popolan, primarul localităţii Boişoara – Nicu Gheorghe, primarul localităţii Vaideeni – Achim Băluţă, precum şi primarul localităţii Păuşeşti – Măglaşi – Alexandru Dediu. Chiar dacă suntem la începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, autorităţile locale au dorit ca în această zi specială să nu se facă politică, cei doi candidaţi ai USL în colegiile din nordul judeţului, Cristian Buican şi Remus Daniel Niţu, îndreptându-şi atenţia către importanţa momentului.

Locuitorii din Ţara Loviştei sunt singurii din ţară care aniversează de 12 ani încoace bătălia de la Posada, având certitudinea că în comuna Perişani – Poenari, în perioada 9-12 noiembrie 1330, s-au dus luptele dintre ostaşii lui Basarab I şi armata regelui Ungariei, Carol Robert d’Anjou. Anul acesta, pentru a marca momentul într-un mod cu totul şi cu totul special, primarul din Perişani, Ion Sandu, a dezvelit statuia lui Basarab I, în faţa a peste 300 de oameni.  „În urmă cu 12 ani de zile, nu se gândea nimeni că ne putem întâlni atâţia oameni pentru a comemora eroii căzuţi în luptele de la Posada din anul 1330. Mulţi istorici au spus cu certitudine că Posada a avut loc în localitatea Perişani, din Ţara Loviştei. Aici în faţa statuii pe care azi am dezvelit-o, peste râu, se află un loc pe care noi l-am denumit «La cimitir», pentru că acolo se află osemintele eroilor căzuţi în bătălia de la Posada. La nici 300 de metri de aici, în partea estică a localităţii, se află Valea Frumuşiţei, pe care Carol Robert D’Anjou, deghizat în alte haine, a scăpat prin fugă, ascunzându-se de oştenii lui Basarab. Localnicii vechi au ştiut dintotdeauna că aici a avut loc marele eveniment din anul 1330. Tocmai de aceea, cred că această statuie pe care am inaugurat-o îşi are un loc bine meritat în localitatea noastră” – a spus primarul localităţii Perişani, Ion Sandu.

„Am venit aici din respect pentru ostaşii români” – Remus Daniel Niţu

Aşa cum menţionam, alături de primarul din Perişani au venit şi candidaţii USL în colegiile din nordul judeţului, Daniel Remus Niţu şi Cristian Buican, care au lăsat politica deoparte pentru o zi şi au comemorat un moment istoric de mare însemnătate pentru poporul român. „Am venit aici din respect pentru ostaşii români care acum 682 de ani au făcut ca România să fie aşa cum este acum. În al doilea rând, am venit aici pentru că, la doar 12 kilometri distanţă, străbunicul meu a murit în Primul Război Mondial, luptând tot pentru binele acestei ţări. Mai mult decât atât, prezenţa mea la acest eveniment se datorează şi oamenilor din Ţara Loviştei, care de-a lungul timpului s-au străduit să-i dea acestui eveniment o strălucire aparte şi chiar au reuşit. Îi felicit pe această cale şi sunt alături de ei” – ne-a declarat Daniel Remus Niţu, candidatul USL în Colegiul Uninominal Senatorial Brezoi – Horezu.

Născut şi crescut în localitatea Perişani, despre deputatul Cristian Buican se poate spune că a fost unul din amfitrionii acestui eveniment important. Cu această ocazie, el le-a arătat oamenilor din Ţara Loviştei că nu a uitat nicio clipă de unde a plecat şi că va fi alături de ei tot timpul. „Un eveniment deosebit azi în localitatea Perişani. Iată că oficialităţile şi oamenii de istorie au venit aici pentru a sărbători o zi importantă din istoria României, bătălia de la Posada din 1330, bătălie care a pus bazele statului feudal român. Ne bucurăm că atâta lume bună a venit la Perişani şi vreau să îl felicit pe domnul primar pentru eveniment. Le mulţumesc tuturor celor care au fost aici şi îi asigur, încă o odată, pe locuitorii Ţării Loviştei, că sunt alături de ei” – a spus Cristian Buican, candidatul USL în Colegiul Uninominal Brezoi.

Evenimentul organizat pentru comemorarea bătălie de la Posada s-a încheiat cu onoruri militare, dar şi cu o serie de concursuri de tăiat lemne şi cărat de stânci.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...