Locuitorii din Ocne urmăriţi de un continuu blestem

05 Noi 2012

DECIZIE. Potrivit informaţiilor de ultim moment primite de la Prefectura Vâlcea, de curând, au fost purtate discuţii legate de situaţia actuală a câmpurilor III şi IV de sonde pentru exploatarea sării în soluţie din oraşul Ocnele Mari, stadiul monitorizării locuințelor aflate în zona de incidență a acestora şi au fost stabilite etapele de strămutare a caselor aflate în pericol iminent. În plus, au fost puse pe tapet şi concluziile desprinse în urma analizării,,Studiului privind asigurarea capacităţii de producţie a sării în soluţie şi a documentaţiei pentru închiderea sondelor cu rezervă epuizată din câmpul III de sonde”.

Menţionăm că activitatea de extracţie a sării în soluţie, conform măsurătorilor efectuate, se va concentra în câmpul IV de sonde, aici putându-se ajunge la un procent de recuperare de 40% , adică peste 50 milioane tone. În câmpul III Lunca de sonde vor rămâne în exploatare, doar 9 sonde, în timp ce în câmpul IV, exploatarea sării în soluţie se poate derula pe o perioada de 50 de ani. „În prezent,  în câmpul IV se funcţionează cu un număr de 5 sonde, dintr-un total de 8. Câmpul IV permite o exploatare intensivă, în condiţiile stricte prevăzute în studiul din tematică. Pentru monitorizare, s-a instituit un sistem de monitorizare pe construcţii (pe picioarele şi flanşele sondelor, respectiv pe alte repere suplimentare (în număr de 19). S-au montat reperi de nivelment, amplasarea acestora efectuându-se în funcţie de acele construcţii care prezentau degradări vizibile (Goruniş, Ţeica III). Viteza maximă de scufundare măsurată nu depăşeşte 10 mm/an (în Goruniş). În zona proprietăţii Pavel, s-a constatat un fenomen de ridicare/coborâre a terenului”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Vâlcea.

Până în acest moment, nu s-au înregistrat fenomene microseismice care să pună în pericol stabilitatea zonelor monitorizate, însă, în zona câmpurilor I şi II de sonde, s-a pus în evidenţă o influenţă a conurilor de surpare formate în perioada 2001-2007, iar în Goruniş, apar influenţele lucrărilor miniere vechi (puţuri). „Regulamentul de strămutare nu a fost încă aprobat, urmând ca acest document să urmeze procedurile legale de aprobare. SNS Bucureşti a constituit provizioanele necesare operaţiunilor de strămutare, încă din anul 2011, într-o primă etapă urmând a fi strămutate locuinţele aflate în situaţii deosebite”, mai spune Prefectura.

Strămutările vor începe în luna martie a anului viitor

 Cel mai probabil, operaţiunile de strămutare vor începe în luna martie a anului 2013, deocamdată purtându-se doar discuţii în acest sens. După aprobarea Regulamentului de strămutare, operaţiunile de strămutare vor putea fi demarate, ţinându-se cont şi de contextul economic existent. „În perspectiva anului 2013, pe baza raportului de monitorizare anuală întocmit de către Universitatea Bucureşti, se va putea lua o decizie în ceea ce priveşte Programele de acţiuni derulate de SC Conversmin SA în câmpurile I şi II de sonde. Autoritatea locală susţine urgentarea lucrărilor de demolare a locuinţelor familiilor care au fost strămutate pe amplasamentul Căzăneşti, aceste construcţii conferind un aspect neplăcut pentru imaginea oraşului. Aceste lucrări de demolare nu pot fi efectuate în condiţiile în care imobilele respective nu au intrat în patrimoniul SC Conversmin SA”, ne informează Prefectura Vâlcea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...