Hidrocentrala Lotru-Ciunget se va numi Dorin Pavel

21 Oct 2012

ANIVERSARE. Centrala Hidroelectrică Lotru-Ciunget, situată în judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, va purta numele lui Dorin Pavel, inginerul care a realizat planul general de amenajare hidroenergetică a României. Centrala Hidroelectrică Lotru – Ciunget a împlinit astăzi 40 de ani de la punerea în funcţiune a primului hidroagregat. Dorin Pavel, nepotul scriitorului Lucian Blaga, a publicat, în anul 1933, lucrarea referitoare la planul general de amenajare hidrotehnică a apelor României, în aceasta fiind inclusă şi schema de amenajare hidroenergetică a râului Lotru. Centrala subterană de la Ciunget are o putere instalată de 510 MW, iar în cei 40 de ani de exploatare a produs o cantitate totală de energie electrică de circa 30 TWh.

 Remus Borza a participat, vineri, la aniversarea a 40 de ani de când la CHE Ciunget s-a montat primul hidroagregat. Alături de administratorul judiciar, la aniversare au mai participat oficialităţi ale judeţului Vâlcea, printre care amintim prefectul Mircea Nadolu, vicepreşedintele Dumitru Persu, deputatul Aurel Vlădoiu. De asemenea, la eveniment au participat foşti angajaţi ai hidrocentralei, foşti directori, dar şi actuala conducere reprezentată de directorul Daniel Băviţă. În ciuda tensiunii existente pe fondul problemelor iscate de insolvenţă, participanţii s-au relaxat şi şi-au adus aminte de vremurile bune din anii ’70 – ’80, când centrala de la Ciunget era o perlă a energeticii româneşti. S-au spus poveşti de viaţă, vechi colaboratori şi prieteni s-au regăsit după ani de zile şi fiecare dintre ei au primit din partea societăţii o plachetă aniversară. Unul dintre cei al cărui destin este legat de centrala de la Ciunget este inginerul Gheorghe Nicolau, directorul sucursalei Vâlcea a EnergoMontaj, cel care timp de 10 ani a lucrat în cadrul acestei amenajări hidroenergetice. „Trebuie să recunosc că tinereţea mea, ca a multora dintre cei prezenţi, este legată de centrala de la Ciunget. Am lucrat 10 ani aici, tot aici mi-am cunoscut soţia şi au apărut pe lume cei doi fii ai mei. Am numai motive de mândrie şi bucurie atunci când mă gândesc la centrala de la Ciunget” – a spus celor prezenţi Gheorghe Nicolau. În numerele viitoare, vom reveni cu mai multe amănunte despre acest subiect.

 „După insolvenţă, Hidroelectrica va arăta diferit”

 Administratorul financiar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, cu ocazia aniversării a 40 de ani a CHE Ciunget că nu poate avansa o dată pentru ieşirea din insolvenţă, dar că, cu siguranţă, societatea va arăta diferit. „Nu ştiu când se va sfârşi perioada de insolvenţă. Poate la 31 decembrie sau poate la 31 martie 2013. Dar vă pot spune că la sfârşitul acestei perioade Hidroelectrica va fi o societate nouă, curăţată de contracte păguboase, contracte cu "băieţii deştepţi", contracte cu societăţi căpuşă, va fi cu totul diferită de ceea ce este în prezent. De exemplu, Hidroserv, cele opt sucursale din ţară care au activat ca şi companii căpuşă vor fi restructurate, din opt vom face una singură, şi vor participa de la 1 ianuarie 2013 la orice licitaţie, ca orice altă companie de profil pentru lucrările Hidroelectrica", a declarat Borza. Ceea ce n-a putut garanta administratorul judiciar a fost faptul că după acest proces de curăţare nu vor apărea alţi băieţi deştepţi.

Remus Borza nu s-a sfiit să vorbească şi despre procesul de restructurare de la Hidroelectrica, adăugând că fiecare om care va pleca va fi în acord cu Sindicatul. "Trebuie urmărită schema de personal pentru că avem o proporţie discutabilă a personalului TESA raportat la cei din producţie efectiv. Procentul este de 39% personal TESA. Deci, e clar că va trebui să facem o operare în acest sens, fie prin disponibilizare, fie prin reconversie profesională. În orice caz s-au luat măsuri financiare cu privire la primele de vacanţă, primele de Crăciun, de Paşte, 1 martie, 8 martie, Ziua Energeticianului, toate acestea vor fi reduse substanţial deoarece costurile salariale pe 2011 la Hidroelectrica s-au ridicat la 110 milioane euro. Vor fi reduse diurnele, se vor plăti doar delegaţiile de la serviciu acasă şi nu multe alte facilităţi inutile", a mai spus Borza. Întrebat de onorariul său, Remus Borza a precizat că primeşte 0,22% din ceea ce „aduce el în Hidroelectrica”, însă nu a putut nega faptul că câştigă 50.000 euro/lună de la Hidroelectrica.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...