Horezu a împlinit 525 de ani de atestare documentară

09 Sep 2012

EVENIMENT. În acest weekend, Primăria Horezu a organizat câteva evenimente deosebit de interesante cu ocazia celor 525 de ani de atestare documentară a oraşului. Manifestarea a debutat cu un simpozion intitulat „Horezu, trecut şi viitor, tradiţie şi noutate”, la Casa de Cultură din Horezu, urmat de mai multe spectacole, dar şi o discotecă în are liber pentru tineri.   

Ansamblurile folclorice din judeţele Gorj, Olt şi Vâlcea, concurs de desene şi Concursul de olărit cu amatori intitulat „Strâmbă roată”, premierea cuplurilor care aniversează Nunta de aur – 50 de ani  şi 60 de ani de la căsătorie, premierea tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani la începutul lunii septembrie 2012, jocuri de artificii, defilare motociclete şi buggy, demonstraţii şi concursuri de buggy şi carturi, concursuri de biciclete şi cros, pe categorii de vârstă, concursuri de alergare în saci, trasul frânghiei, schi distractiv pe iarbă, skandemberg, acestea sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de administraţia locală celor care au venit să participe la sărbătoarea de la Horezu.

Un oraş cu tradiţie

De menţionat că în perioada 3 – 9 septembrie 2012, în diferite locaţii din oraş, au avut loc competiţii sportive la fotbal, şah, tenis de câmp şi table, iar câştigătorii au primit diplome. Horezu este unul dintre  centrele de artă populară tradiţională cele mai însemnate din România şi este cunoscut atât pentru mănăstirea ctitorită de Constantin Brâncoveanu, cât şi pentru ceramica produsă aici. Mare parte din locuitorii oraşului se ocupă cu producerea de ceramică decorată (farfurii, străchini) deosebit de căutată atât în ţară cât şi în străinătate. Prima menţiune documentară a aşezării se realizează în 1487 în timpul lui Vlad Călugărul. Mănăstirea Horezu, construită în superbul stil brâncovenesc, a avut un rol important în cultura română prin găzduirea bibliotecii ctitorului său, care cuprinde peste 300 de cărţi şi de manuscrise de o valoare inestimabilă.

O.C.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...