Şi în acest an, ţiganii au făcut paranghelie la Costeşti

09 Sep 2012

PETRECERE. Sâmbătă, 8 septembrie 2012, ca în fiecare an de Sfânta Maria, la Costeşti, a avut loc Festivalul Internaţional al rromilor. Aici, s-au strâns peste 3.000 de rromi, veniţi din toate colţurile ţării, pentru a se ospăta cu cele mai bune mâncăruri şi a se delecta cu muzica maneliştilor în vogă. Sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru a le fi iertate păcatele.

Petrecere mare la Costeşti, unde peste trei mii de rromi s-au adunat să sărbătorească Sfânta Maria, cu mâncare din belşug, băutură şi muzică.  La festivalul, devenit, deja, tradiţie, de câţiva zeci de ani, au participat figuri proeminente ale politicii locale, din toate partidele. Rromii căldărari, argintari şi gaborii, care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică, şi-au etalat, la Costeşti, bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, femeile de etnie rromă au încins grătarele şi au organizat, ad-hoc expoziţie de bucate: sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe. „În fiecare an, de Sfânta Maria, ne adunăm la Costeşti şi facem petrecere mare de ziua rromilor. Este o tradiţie pe care o transmitem din tată-n fiu şi pe care o vom duce, mai departe, mulţi ani de acum încolo. Este singura zi pe an, când ne întâlnim cu mulţi semeni de-ai noştri şi ne veselim”, ne-a spus un rrom, venit la festivalul de la Costeşti.

Măsuri de siguranţă

Aici, ordinea a fost asigurată de 59 de poliţişti din Vâlcea, de 77 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, precum şi de 46 de jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi Craiova. „Datorită faptul că la această întâlnire au participat un număr mare de cetăţeni s-a dispus suplimentarea efectivelor de poliţie rutieră, urmând ca alături de poliţiştii vâlceni să participe şi 20 de poliţişti din 5 judeţe limitrofe, respectiv din judeţele Argeş, Gorj, Dolj, Olt şi Sibiu, care au acţionat atât pedestru cât şi cu autoturismele echipate în mod corespunzător. Activitatea a avut drept scop prevenirea faptelor antisociale, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, apărarea patrimoniului, controlul legalităţii activităţilor de comerţ efectuate în incinta şi zona limitrofă a locului unde s-a desfăşurat evenimentul, prevenirea evenimentelor rutiere, atât pe timpul slujbei din incinta Sfintei Mănăstiri Bistriţa-Olteană, cât şi pe timpul desfăşurării bâlciului propriu-zis”, aflăm dintr-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Vâlcea.

O.C.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...