Doctorul Miclea conduce cu succes Direcţia Sanitar Veterinară la Vâlcea

05 Sep 2012

INTERES. Numit în fruntea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea de mai bine de două luni de zile, Mihai Miclea şi-a demonstrat din plin profesionalismul şi aptitudinile de a conduce instituţia. Dezideratul său îl reprezintă asigurarea sănătăţii animalelor, sănătăţii publice şi protecţiei mediului şi a animalelor, dar şi a siguranţei alimentelor. Recent, directorul DSVSA Vâlcea, Mihai Miclea, a decis să se implice activ în problema câinilor comunitari din municipiul Rm. Vâlcea şi, alături de primarul Râmnicului, încearcă să găsească cele mai bune soluţii atât pentru comunitate, cât şi pentru patrupede.    

• Rep.: Sunteţi directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea. Înainte de toate însă, sunteţi medic veterinar. De unde a pornit această dragoste pentru animale şi, implicit, pentru această meserie?

• Mihai Miclea: Da, sunt medic veterinar, iar pasiunea pentru această meserie şi dragostea pentru animale o am de când eram mic copil. Ideea de a deveni medic veterinar s-a conturat mai bine în liceu, atunci când mi-am dat seama că asta vreau să fac în viaţă. După terminarea liceului, am urmat paşii necesari, iar după un examen destul de greu să ajung ceea ce mi-am dorit. Îmi aduc aminte, pe când eram adolescent, că mi-am dorit enorm de mult un câine, un ciobănesc german, dar părinţii nu m-au lăsat să-mi iau pentru că stăteam la bloc şi câinele era destul de mare.

• Rep.: Aţi fost numit recent în funcţia de director al DSVS Vâlcea, care sunt obiectivele dvs. pe termen scurt şi lung?

• M.M.: Printre cele mai importante obiective ale mele pe termen scurt sunt să ridic calitatea profesională a inspectorilor sanitari din teritoriu. Aceştia, în scurt timp, vor face acţiuni de amploare în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, Protecţia Consumatorului, Poliţia şi primăria.

• Rep.: Şi pentru că tot am atins acest punct, spuneţi-ne câteva detalii despre controalele pe care inspectorii DSVSA Vâlcea le-au făcut în sezonul estival?

• M.M.: În sezonul estival am avut controale tematice începând cu data de 1 iunie 2012 şi s-au urmărit în principiu cele patru staţiuni pe care le avem, Călimăneşti, Olăneşti, Băile Govora şi Ocnele Mari, unde s-a verificat aprovizionarea, depozitarea şi comercializarea produselor de origine animală şi non-animală. Mai mult decât atât, inspectorii noştri au verificat şi taberele şcolare ce s-au organizat pe raza judeţului Vâlcea şi mă refer aici la cele de la Călimăneşti şi la cele de pe Valea Lotrului. Pot spune că aceste controale au fost, spun eu, satisfăcătoare, pentru că nu am găsit mari nereguli, iar deficienţele mici pe care le-am constatat s-au remediat într-o perioadă scurtă de timp. În mare parte au fost probleme privind depozitarea produselor şi comercializarea lor şi aici vorbim despre respectarea condiţiilor de micro-climat, iar la comercializare vorbim de deteriorarea ambalajelor. Vreau să vă spun că numai în luna august a acestui an inspectorii sanitar – veterinari au dat 25 de amenzi contravenţionale şi 74 de avertismente.

• Rep.: S-au efectuat controale şi în unităţile de învăţământ privind depozitarea produselor distribuite prin programul „Laptele şi Cornul”?

• M.M.: Da, s-au efectuat şi astfel de controale. 90% din unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea îndeplinesc condiţiile de depozitare a produselor distribuite prin programul „Laptele şi cornul”, dar mai sunt mici deficienţe în privinţa gestionării produselor. Sunt câteva unităţi de învăţământ unde frigiderele sunt stricate şi trebuie reparate, la altele este vorba de sursa de apă care a fost oprită, dar se reface. Aşadar, sunt deficienţe care se remediază.

• Rep.: Câţi medici veterinari are în acest moment judeţul Vâlcea?

• M.M.: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea are în subordine 104 medici veterinari, la care se adaugă şi asistenţii. Pot spune că sunt suficienţi medici veterinari în judeţul Vâlcea pentru a acoperi tot judeţul, pe toate compartimentele în ceea ce priveşte  controlul şi siguranţa alimentelor de origine animală şi non-animală, dar şi în privinţa supravegherii sanitar – veterinare privind sănătatea animalelor.

• Rep.: Simţim cu toţii efectele crizei economico-financiare. Cum i-a afectat acest lucru pe medicii veterinari?

• M.M.: Criza la noi, medicii veterinari, are o strânsă legătură şi cu vremea. Anul acesta fiind secetă, mulţi oameni nu au mai putut să-şi ţină animalele şi tocmai de aceea putem vorbi că este un fel de domino, în sensul că neavând animalele nu mai este obiectul de activitate al medicilor veterinari. Vreau să vă spun că anul acesta a fost o migrare mare de animale către abatorizare, pentru că oamenii nu au mai avut cu ce să le hrănească. În baza noastră de date apare o scădere semnificativă a numărului de animale din judeţul Vâlcea, atât la bovine, cât şi la ovine, în jur de 12-13%.

• Rep.: Spuneţi-ne, vă rugăm, care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite pe teren?

• M.M.: Consider că cea mai mare problemă este că nu există feedback-ul necesar între medicii veterinari şi crescătorii de animale, în sensul că nu se cooperează. Sunt oameni pe care nu-i interesează să declare animalele ce trebuie înregistrate, crotaliate şi băgate într-o bază de date. Tocmai de aceea spun că nu există feedback-ul. Alte probleme nu avem, pentru că este o reţea a medicilor veterinari foarte bine pusă la punct.

• Rep.: Au fost cazuri de rabie sau pestă porcină în judeţul nostru în acest an?

• M.M.: Am avut luna trecută un caz de rabie la o vulpe, la marginea unei păduri din localitatea Milcoiu. A fost un caz izolat şi s-au luat toate măsurile necesare. Putem spune că faţă de acum câţiva ani, apar tot mai puţine cazuri de rabie. Cu mulţi ani în urmă erau mult mai dese descoperite cazurile de rabie, dar acum noi vaccinăm vulpile.

• Rep.: Străzile Râmnicului sunt pline de câini comunitari care fac şi victime, zeci de oameni ajungând la spital cu muşcături. Cum trebuie, după părerea unui om avizat, rezolvată această problemă? Este de ajuns să-i băgăm în adăposturi, să-i sterilizăm sau ar trebui să ne gândim mai mult la ideea de a-i adopta, ori poate la a-i eutanasia?

• M.M.: Este o problemă delicată. Chiar zilele trecute s-a autorizat adăpostul de câini de la Feţeni, iar în cadrul unei şedinţe cu primarul Râmnicului s-a luat decizia de a face o strategie privind problema câinilor comunitari şi sper să avem rezultate bune. O să facem o strategie de sterilizare a femelelor conform unor protocoale stabilite între DSVSA Vâlcea şi Primăria Râmnicului. Zilele acestea finalizăm documentele şi apoi trecem la treabă, evident în colaborare cu mai mulţi medici veterinari din municipiu. Câinii aduşi în adăpost vor fi sterilizaţi, cei cu probleme vor fi eutanasiaţi, iar pentru alţii vom încerca să îi dăm în adopţie. Interesul nostru este să reducem numărul de câini comunitari, în primul rând pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să meargă pe stradă cu frica în sân din cauza patrupedelor. Aşa cum v-am spus, vrem să facem o echipă cu primăria şi cu medicii veterinari din municipiu pentru a fixa un preţ pentru manopera de sterilizare, dar şi de eutanasiere.

• Rep.: Mai există totuşi o problemă ce trebuie avută în vedere şi anume faptul că sunt aduşi foarte mulţi câini în oraş de oamenii de la ţară, care în acest mod consideră că scapă de ei. Ce măsuri se vor lua în acest sens?

• M.M.: Ne-am gândit şi la acest lucru şi vom face tabele cu semnătura celor ce vor să îşi păstreze câinii în jurul blocurilor. Ceilalţi câini găsiţi pe stradă, vor fi luaţi şi duşi la adăpost, iar cei bolnavi şi agresivi vor fi eliminaţi. Acum se încearcă mărirea capacităţii adăpostului la maximum 600-700 de câini şi găsirea unor sponsori pentru hrana lor.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...