În Şuşani, mistreţii fac ravagii în culturile localnicilor

01 Aug 2012

NEPĂSARE. Localnicii din comuna vâlceană Şuşani sunt disperaţi. De ani întregi, porcii mistreţi le distrug culturile, iar ei privesc neputincioşi cum animalele le distrug munca de peste an. În ciuda faptului că primarul Gheorghe Staiu a făcut nenumărate sesizări, de-a lungul timpului, la toate autorităţile statului abilitate să rezolve această problemă, nu a primit niciun răspuns, lovindu-se, de fiecare dată, de un munte de indiferenţă. El susţine că nu va renunţa şi că e dispus să ajungă chiar şi până la Guvern, pentru a rezolva această problemă.   

În ultimii ani, cetăţenii au formulat sute de sesizări către Primăria Şuşani, solicitând, conducerii instituţiei, luarea unor măsuri în ceea ce priveşte problema majoră cu care se confruntă. Oamenii susţin că pierderile suferite în urma distrugerilor suferite de atacul mistreţilor asupra culturilor sunt foarte mari. Primarul Staiu mărturiseşte că, la rândul său, a trimis sesizări către Ocoalele Silvice din împrejurimi, însă, din păcate, nu s-a întâmplat nimic. Doar din când în când, povesteşte primarul, veneau, în comună, câţiva vânători, împuşcau câţiva porci mistreţi şi apoi plecau, nerezolvând nimic.

De altfel, situaţia ne-a fost adusă la cunoştinţă de un fost deputat PRM, cu origini vâlcene, Vasile Vasilescu care a trimis pe adresa redacţiei noastre următorul mesaj: „În comuna Şuşani, pe lângă seceta cruntă care s-a abătut asupra localnicilor, porcii mistreţi le-au distrus în totalitate culturile de porumb, aducându-i la sapă de lemn. Animalele sălbatice vin de pe dealuri, din pădurile ocolului silvic, unde de circa 8 ani s-au înmulţit necontrolat şi coboară ziua în amiaza mare în comună. Încercările localnicilor de a-i speria, alunga (căci pentru împuşcat nu există aprobare), au fost sortite eşecului. Primarul comunei, domnul Gheorghe Staiu e şi el neputincios, a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Agriculturii, la prefectura Vâlcea, fără niciun rezultat până în prezent”, se arată în mesajul trimis pe adresa redacţiei noastre.

Localnicii sunt pur şi simplu contrariaţi de cele întâmplate, susţinând că este foarte bizar că mistreţii nu simt niciun fel de teamă de om, încercările acestora disperate de a-i alunga fiind, de cele mai multe ori, în van.

Primarul Staiu e disperat

Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, susţine că în ciuda multiplelor încercări de a rezolva această situaţie, nu s-a întâmplat nimic. E decis să ia atitudine în continuare, deşi nu prea mai speră că cineva se va implica în acest sens. „În fiecare an am făcut demersuri către instituţiile statului, dar nu s-a întâmplat nimic. Până acum, zeci de hectare de culturi au fost distruse. Mai mult, am făcut nenumărate demersuri către Ocoalele Silvice din zonă, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă. De altfel, răspunsurile primite au fost de-a dreptul năucitoare: ni s-a spus că ar exista o Hotărâre de Guvern potrivit cărei localnicii au obligaţia să-şi împrejmuiască zonele cultivate, ceea ce mi se pare, sincer, o tâmpenie. În primul rând, ar fi extrem de costisitor şi nu ar fi neapărat o rezolvare a situaţiei. Oricum, situaţia aceasta trenează de ani de zile, de când sunt eu primar. Am ajuns chiar şi la cabinetul ministrului Agriculturii, dar nu s-a întâmplat nimic. Problema a rămas, în continuare, cum spuneam, fără rezolvare. Când am trimis adrese către cei de la Ocoalele Silvice, trimiteau câţiva vânători, împuşcau doi-trei mistreţi, iar, după aceea, plecau. După ce că şi aşa e secetă, bieţii oameni trebuie să mai aibă de suferit din pricina porcilor mistreţi. Ca anul acesta, parcă nu au fost niciodată. S-au înmulţit teribil”, ne-a declarat primarul Staiu.

Conducerea Romsilva nu prea ştie cum stă treaba

Contactat telefonic de redactorii publicaţiei, directorul Romsilva, Ion Oprescu, nu a răspuns la telefon. Ulterior, am aflat că e de ceva vreme în concediu medical. Am reuşit, totuşi, să vorbim cu cel care-i ţine locul Adam Jinaru, care nu prea ştia despre ce e vorba. „De o lună de când sunt eu director nu am auzit de această problemă. Când o să mă întorc la Vâlcea, pentru că acum sunt plecat într-o delegaţie într-un alt judeţ, o să discut şi eu colegii să vedem ce se poate face. În curând, începe sezonul de vânătoare, o să ducem echipe în zonă şi vom încerca să mai împuşcăm din aceşti mistreţi, dacă spuneţi că situaţia este atât de gravă. Vă promit că ne vom face datoria”, a precizat Jinaru.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...