DEZASTRU LA BAC ÎN VÂLCEA

08 Iul 2012

ÎNGRIJORĂTOR. Dacă în anul 2011, şefii învăţământului vâlcean strigau sus şi tare că procentul de promovabilitate obţinut, 54,41%, este cel mai slab rezultat al ultimilor 20 de ani, anul acesta întreaga suflare educaţională din judeţul Vâlcea crede că procentul de promovabilitate obţinut de doar 38,3% este un adevărat dezastru. Trebuie menţionat că printre liceele din judeţul Vâlcea unde s-au obţinut procente sub 10% se numără: Grupul Şcolar Brătianu din Drăgăşani, Liceul Teoretic Măciuca, Grupul Şcolar Ferdinand I Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar Nicolae Pleşoianu Rm. Vâlcea şi Grupul Şcolar Henri Coandă Rm. Vâlcea. De asemenea, de remarcat este faptul că niciun elev vâlcean nu a reuşit să ia media 10 la bacalaureat, cea mai mare notă fiind obţinută de un elev al Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea, care a luat media de 9,96.

Duminică, 8 iulie a.c., absolvenţii clasei a XII-a ce au susţinut anul acesta examenul maturităţii au aflat primele rezultate ale Bacalaureatului 2012. Dacă în anii trecuţi ne puteam mândri cu elevi studioşi, care sunt daţi exemplu în întreaga ţară, anul acesta rezultatele obţinute de tinerii liceeni sunt de-a dreptul dezastruoase. Trebuie menţionat că la nivelul judeţului Vâlcea s-au înscris la examenul de bacalaureat 4.072 de elevi, dintre care 3.313 au fost elevi din seria curentă, iar 759 au fost elevi din seriile anterioare. Din păcate, doar 1.491 de absolvenţi de liceu au reuşit să promoveze cu brio bacalaureatul, în timp ce 2.392 de elevi au picat examenul. Trebuie menţionat că în timpul probelor, nu mai puţin de 10 elevi au fost eliminaţi din examen pentru că au încercat să fraudeze. În procente, situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, ultimele statistici reflectând că doar 38,3% dintre elevi au promovat BAC-ul, iar 61,4% au picat. Anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 54,41%, diferenţa de la un an la altul fiind de 16,11 procente. „Este evident de asemănătoare cu cele de anul trecut, numai că anul acesta procentul este puţin mai scăzut. Părerea mea este că dacă nu vom institui un plan de măsuri în perioada următoare, anul viitor ne vom confrunta cu un procent de promovabilitate mult mai mic. Trebuie să ne uităm foarte atent şi la partea didactică” – ne-a declarat Remus Grigorescu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Vâlcea.

Nu puţini sunt elevii care susţin că subiectele la proba scrisă de matematică şi la limba şi literatura română au fost extrem de dificile. Potrivit elevilor, deşi exerciţiile de la M1 ar fi trebuit să fie mai dificile decât cele de la M2, a fost exact invers, iar la limba şi literatura română tinerii s-au plâns că au avut prea mult de scris. Cei care au picat sau pur şi simplu nu s-au înscris la sesiunea iunie-iulie, pot să îşi încerce din nou norocul, în sesiunea din toamnă. Înscrierea candidaţilor se face în perioada 16-20 iulie 2012.

Licee de top şi licee de toată jena

Cu toate că nu există o statistică nici măcar provizorie cu privire la procentele de promovabilitate din fiecare liceu al judeţului Vâlcea, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Vâlcea, Remus Grigorescu, ne-a mărturisit că diferenţele dintre liceele teoretice şi cele tehnice sunt extrem de mari. Prestigiul şi munca profesorilor de la marile colegii din judeţul nostru s-au văzut şi anul acesta, elevii Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnic, Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” Rm. Vâlcea, Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea şi Colegiului Naţional „Gib Mihăescu” Drăgăşani promovând în proporţie de peste 95%. Din păcate, au existat şi licee în judeţul Vâlcea unde s-au obţinut procente sub 10%, iar printre acestea se numără: Grupul Şcolar Brătianu din Drăgăşani, Liceul Teoretic Măciuca, Grupul Şcolar Ferdinand I Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar Nicolae Pleşoianu Rm. Vâlcea şi Grupul Şcolar Henri Coandă Rm. Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...