Irina Brădeanu şi Anca Fuiorea au demonstrat valoarea şcolii vâlcene

16 Mai 2012

Anca Nicoleta Fuiorea, unul dintre elevii Şcolii Populare de Artă  din Rm. Vâlcea, care în timpul liber studiază pianul, a reuşit să impresioneze juriul  “Concursului Musical  de France, ediţia 2012“. În urma prestaţiei din finala găzduită de sala   Conservatorului din Saint-Maur-des-Fosses, filială a Conservatorului din Paris, din zilele de 5 şi 6 mai 2012, aobţinut singurul mare premiu acordat la secţiunea “enfantin”.  Anca are în prezent vârsta de opt ani şi studiază pianul de la vârsta de  cinci ani  la clasa profesoarei Galina Nemţanu. Până acum, a reuşit să adune mai multe trofee la concursurile  de profil din ţară. Trebuie menţionat faptul că în finala de la Pariss-au calificat aproape 500 de pasionaţi de pian la toate secţiunile din concurs, la secţiunea “enfantin”  fiind  61  de  concurenţi.

Ancuţa, aşa cum o alintă prietenii, moşteneşte dragostea pentru muzică de la mama ei, institutor  Mihaela Fuiorea, care o perioadă de timp a cântat  pe scena Filarmonicii din Rm. Vâlcea  în calitate de soprană. Destul de des, după-amiaza  îşi face lecţiile pentru şcoală împreună cu tatăl său, corespondent al unor posturi de televiziune naţionale. Pasiunile sale  din timpul liber, alături de pian, sunt limba engleză, dansul, pictura, dar şi plimbările cu bicicleta şi drumeţiile. Îi plac copiii foarte mici, cu care se poartă   protector, desenele animate şi muzica. La maturitate  îşi doreşte să devină medic dentist şi să continue un proiect al părinţilor săi - organizarea de petreceri pentru copii. Pentru viitorul apropiat, “Ancuţa” spune  că va continua cu studiul pianului, fiind interesată şi de „canto clasic”.

La 9 ani, premiată în Paris

La doar 9 ani, Irina Brădeanu, elevă a Şcolii Populare de Artă, a reuşit să obţină un onorant loc 2 la secţiunea Enfantin la acelaşi concurs care a avut loc în capitala Franţei. Irina Maria Brădeanu studiază pianul de doi ani, reprezentând cu cinste Şcoala românească de pian, la mai multe concursuri din ţară şi din străinătate, clasându-se de fiecare dată pe podium. Irina studiază pianul de la vârsta de 7 ani şi face parte din cei peste 30 de elevi pregătiţi de profesoara de pian Mihaela Manafu. Prima profesoară de pian a Irinei a fost Isabela Cernătescu, care acum predă pianulla Conservatoruldin Spania. Pregătirea a continuat-o cu profesoara Manafu, care este foarte mândră de fiecare elev al ei. „Din partea mea are tot sprijinul, la fel cum toţi elevii cu care lucrez au tot sprijinul pentru studiul de instrument. Irina este deosebită prin faptul că la ea există o combinaţie de hărnicie, temeinicie, de perseverenţă, de ambiţie. Este un început foarte bun, pentru că ritmul în care lucrează este mult mai mare decât al unui copil care este încadrat în învăţământul muzical normal” – Mihaela Manafu, profesoară de pian. Tânăra pianistă se află doar la început de drum. Pentru Irina urmează în perioada viitoare multe concursuri, unde va putea să-şi etaleze talentul.

Concurs cu tradiţie

Concursul Muzical al Franţei a fost înfiinţat în data de 20 octombrie 1979 şi este prezidat şi animat de fondatoarea concursului, celebra pianistă Ginette Gaubert. Concursul Muzical al Franţei organizează, începând din data de 20 octombrie 1979, etape eliminatorii în nenumărate oraşe din Franţa, selecţionând astfel, concurenţi din toate regiunile, de toate vârstele şi niveluri diferite. Finala este întotdeaunala Parissau în regiunea pariziană. Din 1979 în 1986, Concursul Muzical al Franţei a conţinut două secţiuni: Pian şi Canto, însă numărul din ce în ce mai mare de candidaţi la secţiunea Pian a obligat Comitetul Organizator de a reţine, începând cu anul 1986, numai secţia Pian.

MAGDA POPESCU 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...