Premierul Ponta a pus coplata în stand by

27 Mai 2012

AMÂNARE. Luna iunie bate la uşă, iar noua lege a sănătăţii se lasă aşteptată, deşi foştii miniştri şi specialiştii Ministerului Sănătăţii au promis că va fi concepută până la finele lunii mai. Oficialii ministerului au încercat să găsească soluţii pentru reducerea coplăţii, fără succes însă. Ministerul a propus o micşorare a sumei care să fie sub nivelul venitului minim garantat pe economie, în prima variantă românii erau obligaţi să plătească anual suma de 600 lei. Medicii s-au scandalizat, românii au ieşit în stradă, iar fostul ministru Ladislau Ritli a retras legea la cererea lui Traian Băsescu, după care şi-a dat demisia în urma  neînţelegerilor privind sistemul de urgenţă SMURD. Democrat liberalii susţin că USL-iştii întârzie introducerea coplăţii din motive pur electorale.

Scandalul pe legea sănătăţii i-a scăpat pe români de plata coplăţii. Rodica Mărginean, şefa CAS Vâlcea, susţine că vâlcenii au scăpat şi în acest an de plata coplăţii, aplicarea ei fiind anulată de divergenţele  provocate de  noua lege a sănătăţii.  Pe noua lege, începând cu data de 1 ianuarie 2012,  vâlcenii  aveau obligaţia să plătească o taxă de 600 de lei care includea consultaţiile la medicul de familie sau la cel specialist, o parte din analize şi cheltuielile de spitalizare, dar şi o taxă de 20 lei pentru apelarea inutilă a serviciului de urgenţă. Singurele categorii exceptate de la plata acestei coplăţi erau pensionarii cu venituri sub 700 lei pe luna, minorii şi  tinerii cu vârsta sub 26 ani care nu realizează venituri. ,,Coplata  a rămas  neclarificată. Nu se mai discută nimic de introducerea ei pentru că ar trebui să fie modificată precederea din Legea 95, iar acum dacă sunt termene scurte stabilite  pentru noua lege a sănătăţii nici nu cred că ar mai prezenta importanţă pentru cineva să se ocupe de acest segment.”, a declarat Rodica Mărginean, şefa CAS Vâlcea.

Introducerea coplăţii ar fi avut ca prim efect aglomerarea Unităţilor de Urgenţe, în condiţiile în care medicii de la Urgenţe au 120 cazuri/zi, pentru evitarea acestui fenomen Ministerul a  impus o taxă de 20 de lei, pentru fiecare caz ce putea fi tratat de medicul de familie. Actualul guvern a lăsat legea în stand by, deşi legea sănătăţii se numără printre legile fundamentale.  Liderii PDL Vâlcea susţin  că USL-iştii întârzie voit finalizarea noii legi, deoarece introducerea coplăţii le-ar reduce şansele de victorie la alegerile locale şi parlamentare din acest an, şi că cel mai probabil coplata va fi introdusă din 2013.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...