AMÂNARE. Luna iunie bate la uşă, iar noua lege a sănătăţii se lasă aşteptată, deşi foştii miniştri şi specialiştii Ministerului Sănătăţii au promis că va fi concepută până la finele lunii mai. Oficialii ministerului au încercat să găsească soluţii pentru reducerea coplăţii, fără succes însă. Ministerul a propus o micşorare a sumei care să fie sub nivelul venitului minim garantat pe economie, în prima variantă românii erau obligaţi să plătească anual suma de 600 lei. Medicii s-au scandalizat, românii au ieşit în stradă, iar fostul ministru Ladislau Ritli a retras legea la cererea lui Traian Băsescu, după care şi-a dat demisia în urma neînţelegerilor privind sistemul de urgenţă SMURD. Democrat liberalii susţin că USL-iştii întârzie introducerea coplăţii din motive pur electorale.
Scandalul pe legea sănătăţii i-a scăpat pe români de plata coplăţii. Rodica Mărginean, şefa CAS Vâlcea, susţine că vâlcenii au scăpat şi în acest an de plata coplăţii, aplicarea ei fiind anulată de divergenţele provocate de noua lege a sănătăţii. Pe noua lege, începând cu data de 1 ianuarie 2012, vâlcenii aveau obligaţia să plătească o taxă de 600 de lei care includea consultaţiile la medicul de familie sau la cel specialist, o parte din analize şi cheltuielile de spitalizare, dar şi o taxă de 20 lei pentru apelarea inutilă a serviciului de urgenţă. Singurele categorii exceptate de la plata acestei coplăţi erau pensionarii cu venituri sub 700 lei pe luna, minorii şi tinerii cu vârsta sub 26 ani care nu realizează venituri. ,,Coplata a rămas neclarificată. Nu se mai discută nimic de introducerea ei pentru că ar trebui să fie modificată precederea din Legea 95, iar acum dacă sunt termene scurte stabilite pentru noua lege a sănătăţii nici nu cred că ar mai prezenta importanţă pentru cineva să se ocupe de acest segment.”, a declarat Rodica Mărginean, şefa CAS Vâlcea.
Introducerea coplăţii ar fi avut ca prim efect aglomerarea Unităţilor de Urgenţe, în condiţiile în care medicii de la Urgenţe au 120 cazuri/zi, pentru evitarea acestui fenomen Ministerul a impus o taxă de 20 de lei, pentru fiecare caz ce putea fi tratat de medicul de familie. Actualul guvern a lăsat legea în stand by, deşi legea sănătăţii se numără printre legile fundamentale. Liderii PDL Vâlcea susţin că USL-iştii întârzie voit finalizarea noii legi, deoarece introducerea coplăţii le-ar reduce şansele de victorie la alegerile locale şi parlamentare din acest an, şi că cel mai probabil coplata va fi introdusă din 2013.
DANA NEDESCU