Ionuţ Budişteanu, un geniu vâlcean recunoscut şi în SUA

INTELIGENŢĂ. Elevul vâlcean a fost răsplătit pentru invenţiile sale cu trei premii pentru că a creat o interfaţă care să ajute nevăzătorii să vadă cu ajutorul limbii. De asemenea, tânărul de 18 ani s-a ales şi cu o bursă de 10.000 de dolari, dar şi cu posibilitatea să studieze la orice universitate din SUA.

Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnic, a dus cu succes numele municipiului şi a judeţului Vâlcea şi în SUA. Cunoscut ca un geniu al informaticii, Ionuţ Budişteanu a reuşit să-i impresioneze pe americani, care i-au acordat trei premii pentru că a creat o interfaţă care să ajute nevăzătorii să vadă cu ajutorul limbii. De asemenea, tânărul de 18 ani s-a ales şi cu o bursă de 10.000 de dolari, dar şi cu posibilitatea să studieze la orice universitate din SUA.

Ionuţ Budişteanu a participat în SUA la două concursuri internaţionale, el făcând parte din echipa de naţională de elevi informaticieni a României, compusă din alţi doi elevi bucureşteni şi doi elevi suceveni. Aşadar, la „Intel International Science and Engineering Fair" (Intel ISEF), ce a avut loc la Pittsburgh, Pennsylvania, vâlceanul nostru a concurat împotriva a 1.850 de participanţi, din 67 de ţări. Datorită abilităţilor şi ideilor sale geniale, Ionuţ Budişteanu a fost singurul informatician căruia „IEEE Foundation President's scholarship” i-a acordat o bursă de 10.000 de dolari pe an, timp de patru ani, pe care o poate folosi la orice universitate americană. Proiectul prezentat de el i-a impresionat pe americani, considerându-l a fi unul revoluţionar, care le va schimba lumea nevăzătorilor. „Am creat o interfaţă om -  calculator care să ajute persoanele nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii. Softul ia o imagine de la camera web, o procesează cu inteligenţa artificială şi generează un curent electric direct proporţional pe o matrice-senzor care este pusă pe limbă. Deci, pe limbă va primi o matrice electrică, în foarte scurt timp nevăzătorul se obişnuieşte şi reuşeşte să înţeleagă informaţia primită pe limbă şi să o asocieze lumii înconjurătoare” - a spus Ionuţ, al venirea sa din delegaţie.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...