Casa de Pensii Vâlcea, luată cu asalt de peste 3000 de pensionari

22 Apr 2012

ISTERIE. Peste 3.000 de pensionari vâlceni  au luat cu asalt Casa de Pensii Vâlcea cu scopul de a-şi recupera banii reţinuţi de Guvern drept cotizaţie la fondul de sănătate. Nemulţumiţii au trecut peste gardieni şi au intrat în birourile instituţiei, fără acces pentru externi. Pensionarii au refuzat dialogul şi au intrat peste angajaţii din birouri în speranţa că solicitările lor vor fi rezolvate pe loc. Directorul Gabriel Andreescu este convins că acţiunea are în spate o formaţiune politică şi a cerut ajutorul Poliţiei. Contribuţia de 5,5% plătită de cei peste două milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei a adus la bugetul statului  aproximativ un miliard de euro pe an.

Timp de o săptămână, angajaţii Casei de Pensii Vâlcea au trăit un adevărat coşmar, pensionarii din Vâlcea obligaţi să plătească cotizaţia la CAS au intrat peste ei în birouri şi i-au ameninţat cu bătaia dacă nu le returnează banii opriţi ilegal. Pensionarii s-au dus înarmaţi cu formulare tipizate, cumpărate de la persoane necunoscute. Conducerea instituţiei a încercat să dialogheze cu pensionarii furioşi, dar fără succes. Aceştia au trecut peste gardieni şi au intrat în birourile instituţiei declanşând un adevărat haos. Depăşit de situaţie, directorul Gabriel Andreescu a cerut ajutorul Poliţiei pentru depistarea celor care-i incită pe pensionari la violenţă, cât şi a celor care au comercializat formularele tipizate pentru depunerea solicitărilor. Acesta a declarat că pensionarii sunt folosiţi ca manevră de către partidele  politice, altfel incidentele nu ar fi izbucnit în toate judeţele ţării în acelaşi timp. Isteria s-a declanşat imediat după decizia Curţii Constituţionale, cu privire la ilegalitatea contribuţiei de sănătate  plătită de  pensionarii cu venituri mai mari de 750 lei.

Gabriel Andreescu a declarat că până la finele săptămânii trecute fuseseră depuse la sediul instituţiei  peste 3.000 de cereri. Acesta a  precizat  că demersul depunerii solicitărilor la sediul Casei de Pensii  este inutil, deoarece  Casa de Pensii nu are nicio atribuţie în acest sens, iar legea nu se aplică retroactiv. „Nu ştiu cine i-a trimis la noi,  pentru că i-a trimis greşit. Nu noi am reţinut banii respectivi. Casa de Pensii este obligată să primească orice solicitare, dar le primim degeaba. Până la această dată am primit peste 3.000 de solicitări, nu ştim ce să mai facem şi cât vom mai rezista, pentru că nu vor să înţeleagă. Le-am explicat tot ce era de explicat, dar degeaba. Le-am explicat că deciziile Curţii Constituţionale produc efecte numai pentru viitor, neputând fi restituite sumele reţinute până acum. Am precizat de nenumărate ori că decizia va intra în vigoare din luna mai, procentul de 5,5 urmând să fie reţinut numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei. Au apărut şi nişte formulare foarte suspecte care se vând pe terasă şi la xerox-ul de lângă instituţie, dar nu ştim cine se află în spatele lor. Este clar că este o acţiune politică. Am cerut ajutorul Poliţiei atât pentru depistarea celor care-i incită, cât şi a celor care au vândut formularele tipizate. Unii spuneau că le-au cumpărat de pe terasă, alţii de la xeroxul de lângă noi, să vedem ce va constata Poliţia”, a precizat directorul Casei de Pensii Vâlcea. Andreescu a precizat că  noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...