Bisericile vâlcene au fost „călcate” de hoţii de icoane

15 Mar 2012

- reţeaua de jefuitori de lăcaşe de cult a fost destructurată

FURTURI. În perioada august-septembrie 2011, 80 de icoane, pictate pe lemn sau pe sticlă, au fost furate din mai multe biserici din ţară. Este vorba de câteva lăcaşe de cult din Mureş, Hunedoara şi Vâlcea.  Din fericire, icoanele au fost recuperate de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie mai sus menţionate, care, în colaborare cu ofiţeri specialişti din IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi al D.G.I.P.I  au efectuat şase percheziţii domiciliare: cinci pe raza judeţului Sibiu şi una în judeţul Mureş.

Activitatea de recuperare a obiectelor de cult sustrase din biserici, unele dintre ele susceptibile a face parte din patrimoniul-naţional cultural, a fost coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi a avut ca scop identificarea autorilor furturilor. Din informaţiile care ne-au parvenit, au fost deja puse sub acuzare trei persoane din judeţul Sibiu, suspectate de a fi implicate sub diferite forme la furtul şi traficarea icoanelor către colecţionari din ţară şi străinătate. Prejudiciul se ridică la peste 100 mii de euro.

În luna septembrie a anului trecut, în judeţul Hunedoara, au fost sparte trei biserici de lemn, de unde au fost furate 31 de icoane vechi, în timp ce din judeţele Mureş şi Vâlcea au fost furate 61 de icoane. Până acum, oamenii legii, în urma percheziţiilor, au ridicat 80 de icoane, reuşindu-se astfel recuperarea a aproximativ 90 % din prejudiciul creat prin spargerea celor 7 biserici ortodoxe.

În toamna anului 2011, au fost furate 43 de icoane din bisericile vâlcene din satele Chituci şi Olteanca, 30 dintre ele fiind, din fericire, recuperate.

Mai trebuie spus că la acţiunile de recuperate a obiectelor de cult au participat peste 90 de poliţişti din judeţele de unde au fost furate icoanele, precum şi luptători ai structurilor de intervenţie rapidă. Percheziţiile au vizat locuinţele unor suspecţi de furt calificat, complicitate la furt calificat şi tăinuire, dar şi pe cele ale unor colecţionari de artă.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...