Chestorul Stoica a fost amendat cu 1.000 de lei

02 Feb 2012

• Inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea a contestat amenda primită pentru că o consideră incorectă.  

În luna august a anului trecut, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Poliţiei Vâlcea, chestorul Ion Stoica, a făcut o serie de declaraţii discriminatoare la adresa femeilor poliţist, susţinând că ar trebui modificată legislaţia pentru ca locurile pentru doamne să fie limitate la Academia de Poliţie. Inspectorul – şef este de părere că poliţistele nu pot fi expuse riscului de a fi trimise să patruleze pe stradă, susţinând ca posturile de la Ordine Publică să fie ocupate numai de bărbaţi. „Voi avea o discuţie cu şeful Poliţiei Române ca vâlcenii din această ultimă promoţie să fie lăsaţi să vină la Vâlcea în ideea suplimentării schemei poliţiei vâlcene. Sunt destul de mulţi, deoarece atunci când au venit în practică am observat că era sala plină. Problema este aceeaşi pe care am ridicat-o şi în videoconferinţă, dar care nu s-a putut pune în practică pentru că trebuia modificată legea. Este vorba de reducerea numărului de locuri pentru femei de la Academia de Poliţie. Nu am nimic cu femeile, din contră îmi plac femeile, dar dacă vom merge pe ordine publică ne trebuie bărbaţi. Ori fetele sunt foarte silitoare şi deştepte, iar la examen, şansele fiind egale, reuşesc mai mult fetele. Eu am spus-o mereu că ori trecem la locuri limitate pentru femei, ori începem să dăm probele egale pentru că şi salariile şi competenţele sunt egale” – susţinea atunci şeful Poliţiei Vâlcea. Declaraţiile considerate misogine le-au deranjat enorm în special pe doamnele din politica autohtonă. Primele care au reacţionat au fost femeile liberale care i-au cerut demisia de onoare şefului IPJ Vâlcea. Mai apoi însă, democrat – liberala Sulfina Barbu a luat atitudine şi i-a făcut chestorului Stoica plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), pentru atitudinea sa discriminatorie la adresa poliţistelor, dosarul nr. 297/2011 fiind înregistrat imediat.

Ca urmare a acestei plângeri, şeful IPJ Vâlcea, chestorul Ion Stoica, s-a ales cu o frumoasă amendă de 1.000 de lei, colegiul director al CNCD considerând, cu şase voturi pentru şi o abţinere, că declaraţiile inspectorului – şef constituie fapte de discriminare. Din câte se pare totuşi, chestorul Stoica este nemulţumit de amenda primită şi refuză să o plătească, susţinând că a contestat-o în instanţă. El îşi motivează decizia prin faptul că până în anul 2006 examenele la Şcolile de Poliţie erau date pe un număr limitat de locuri, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete. Mai mult decât atât, el dă exemplu altor ţări europene, unde posturile din instituţiile de ordine publică şi structurile speciale sunt limitate pentru femei. Trebuie să reamintim că, la ora actuală, în judeţul Vâlcea sunt nu mai puţin de 119 femei din 843 de poliţişti câţi numără unitatea, un număr considerat foarte mare de chestorul Stoica.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...