Peste 1000 de vâlceni cursaţi de AJOFM

26 Ian 2012

RECALIFICARE. Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea şi Centrul Regional de Formare Profesională  cursează pe bandă rulantă şomerii aflaţi în evidenţele agenţiei de şomaj şi persoanele interesate de o altă calificare în speranţa reducerii şomajului. Din nefericire, din cei peste 1000 de cursanţi, care au făcut parte din grupul ţintă, doar 110 au reuşit să se angajeze, dar nu pe calificarea obţinută după finalizarea cursurilor, ci în meserii total diferite. Cu toate eforturile depuse de cele două instituţii pentru reintegrarea şomerilor, numărul locurilor de muncă vacante rămâne constant din cauza salariilor mici oferite de angajatori.

Vâlcenii se califică şi se recalifică în speranţa găsirii unui loc de muncă mai bine plătit. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea, în parteneriat cu municipiul Drăgăşani şi comuna Suteşti, a implementat începând cu data de 01.11.2010 proiectul de grant cu titlul „O şansă pentru fiecare – formare profesională şi ocupare”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 2 ani şi este cofinanţat din fondul social european prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa Prioritară: 5 “Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul Major de intervenţie: 5.1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”. Valoarea proiectului este de 2.107.959 lei, iar contribuţia comunitară  este de 1.698.288 lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituie combaterea sărăciei extreme în rândul grupului ţintă: şomeri de lungă durată, şomeri tineri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi persoane inactive care au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Vâlcea, supuşi riscului marginalizării sociale, prin integrarea lui pe piaţa muncii. „Obiectivul specific al proiectului este de a îmbunătăţi capacitatea de ocupare, timp de 24 de luni, pentru minimum 1000 de persoane aparţinând grupului ţintă, care au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Vâlcea, supuşi riscului marginalizării sociale. Principalele servicii oferite: mediere şi plasare în muncă, testare psiho-aptitudinală, informare şi consiliere profesională precum şi formare profesională” – a declarat directorul AJOFM Vâlcea, Dumitru Cornoiu.

Grupul ţintă al proiectului  a cuprins  un număr de 1.111 persoane structurate astfel: 716 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 113 persoane inactive, 118 şomeri de lungă durată şi 164 de şomeri tineri. De asemenea un număr de  511 persoane au beneficiat de servicii de mediere şi 927 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. În urma acestor servicii  un număr de 104 persoane aparţinând grupului ţintă au fost încadrate în muncă până la data de 20.01.2012.

Stimulaţi să se califice

În perioada septembrie 2011-decembrie 2011, s-a desfăşurat în Rm. Vâlcea programul de formare profesională în ocupaţia de competenţe antreprenoriale, furnizor de formare profesională SC DBC SRL la care au fost înscrişi un număr de 24 şomeri.

Toţi cei 24 de cursanţi au finalizat cursul la data de 19.12.2011. Examenul de finalizare a programului de formare profesională  a avut loc în  20.12.2011, fiecare participant  obţinând un Certificat de absolvire avizat de Ministerul Muncii  Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În cadrul programului de formare profesională toţi cursanţii au beneficiat atât pentru pregătirea teoretică, cât şi pentru cea practică de suport de curs, rechizite şi alte materiale didactice. Fiecare participant, cu excepţia celor care s-au încadrat în muncă, au primit lunar o bursă de merit în cuantum de  299,20 lei în funcţie de prezenţa la curs.

Directorul Dumitru Cornoiu a declarat că toţi absolvenţii acestui curs vor beneficia în continuare în mod gratuit de servicii de informare şi consiliere profesională, mediere, participare la bursele prevăzute în cadrul proiectului în vederea creşterii şanselor de ocupare a forţei de muncă. Directorul Cornoiu a precizat că integrarea şomerilor se face foarte greu, chiar dacă şomerii au obţinut mai multe calificări, din cauza salariilor mici oferite de angajatori. „Din cele peste 1000 de persoane care au urmat cursurile noastre doar 110 şi-au găsit un loc de muncă, dar nu datorită cursurilor, ci datorită insistenţei lor. Mulţi şi-au găsit un loc de muncă pe alte specializări decât în cele în care s-au calificat, unii chiar pe durata cursurilor. Pentru noi este un avantaj că muncesc, pentru că ne interesează să diminuăm numărul şomerilor, dar ideal ar fi să-şi găsească un loc de muncă pe calificarea obţinută”, a precizat Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...