Nicolae Sărdărescu a obţinut rezultate pozitive în fruntea Poliţiei Horezu

EVALUARE. La sfârşitul săptămânii trecute, şeful Poliţiei Horezu, comisar – şef Nicolae Sărdărescu, a prezentat bilanţul secţiei pe care cu succes o conduce de câţiva ani buni. Făcându-şi cunoscute abilităţile încă de pe vremea când a ocupat funcţia de inspector – şef al Poliţiei Vâlcea, Nicolae Sărdărescu şi-a demonstrat, încă o dată dacă mai era nevoie, calităţile manageriale, aducând Poliţia Horezu pe primul loc în judeţ, având rezultate excepţionale şi fiind dat ca exemplu tuturor şefilor de sub-unităţi. Astfel că, inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul Ion Stoica, a avut numai cuvinte de laudă la adresa sa, declarându-se total mulţumit de munca dusă de comisarul Nicolae Sărdărescu.

Infracţionalitatea, în scădere în zona Horezu

Pentru început, comisarul – şef Nicolae Sărdărescu a făcut o analiză pertinentă şi minuţioasă a evoluţiei infracţionalităţii din zona Horezu, dar şi a zonei rurale din arondare, în perioada 2006 – 2011. Astfel, s-a constatat că infracţionalitatea sesizată a scăzut serios de când a preluat frâiele Poliţiei Horezu. Dacă în anul 2006 în zona urbană se înregistrau un număr de 11 infracţiuni stradale, în anul 2011 acestea au scăzut la 6, iar perioadele intermediare nu au depăşit niciodată numărul de 7 infracţiuni stradale. În ceea ce priveşte zona rurală, în anul 2011 s-au înregistrat doar patru infracţiuni stradale. „Aproximativ 60% din infracţiunile sesizate au fost comise pe timpul zilei, din acestea 25% au fost comise în intervalul orar  07.00 – 12.00, 30% în intervalul orar 12.00 - 16.00 şi 45% în intervalul orar 16.00 – 20.00. Aproximativ 40% din infracţiunile sesizate au fost comise pe timpul nopţii, din acestea 30% au fost comise în intervalul orar 20.00 – 23.00, 60% în intervalul oral 23.00 – 04.00, iar 10% în intervalul orar 04.00 – 07.00. Autorii infracţiunilor sesizate sunt în general tineri, cu vârste cuprinse între 16 – 24 de ani, 55%, şi persoane cu vârstă cuprinsă între 24 – 50 ani, 30%. Persoane cu vârsta peste 50 de ani reprezintă doar 15% din autorii comiterii unor infracţiuni. După sexul autorilor, nivelul de pregătire şi ocupaţie, în proporţie covârşitoare aceştia sunt bărbaţi, cu studii minime sau medii şi fără ocupaţie” – a spus comisarul – şef Nicolae Sărdărescu.

Şi la capitolul furturi din auto, şeful Poliţie Horezu are rezultate bune, acestea cunoscând în general o scădere semnificativă. Astfel că, dacă în anul 2006 la nivelul zonei se înregistrau 27 de asemenea furturi, în anul 2011 au fost comise 24 de infracţiuni de acest gen. O scădere substanţială a fost înregistrată în mediul urban, -60%. Din raportul prezentat se constată că 64% din infracţiunile de furt din auto au fost comise prin forţarea sistemelor de închidere, 12% cu chei potrivite, 10% prin demontări şi 14% prin spargere geam. De asemenea, după categoria de bunuri sustrase se constată că sunt vizate bunuri din interiorul autovehiculului (30% - în special bani şi haine), casetofoane (30%), elemente exterioare (24%) şi alte bunuri (16%).

Deficit de personal

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Horezu a ţinut să precizeze că o nemulţumire de-a sa este deficienţa de personal, dar şi pregătirea profesională a cadrelor de specialitate care reprezintă încă o vulnerabilitate majoră pentru toţi lucrătorii de poliţie. El a precizat totuşi că cele mai bune rezultate l-au obţinut poliţiştii de la Formaţiunea Poliţiei Rutiere şi Formaţiunea de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei oraşului Horezu. A avut şi exemple negative, menţionând că o parte din lucrătorii de poliţie de proximitate din mediul rural (agent şef Mircea Nicu - Stoeneşti, agent principal Nicolae Marinel - Cernișoara, agent şef principal Gheorghe Ţuicu - Mateeşti, agent şef Gheorghe Dincă - Alunu și agent Ilie Boţocan - Tomşani) au înregistrat rezultate negative, ei fiind deficitari la prevenirea infracţionalităţii, descoperirea persoanelor care intenţionează să comită infracţiuni şi a autorilor care deja au comis astfel de fapte. „Cu regret o spun că numărul redus şi lipsa de experienţă a majorităţii lucrătorilor de poliţie, în special la ofiţerii şi agenţii de poliţie rurală, investigarea fraudelor şi investigaţii criminale au influenţat într-un mod negativ activităţile secţiei în anul 2011. Pregătirea profesională adaptată la situaţia reală şi cazuistica întâlnită este deficitară la majoritatea lucrătorilor de poliţie. Pentru anul 2012 avem în plan consolidarea, atât din punct de vedere logistic, cât şi uman, a noii concepţii de organizare a poliţiei rurale în secţii de poliţie şi monitorizarea permanentă a activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute” – a mai spus şeful Poliţiei orăşeneşti Horezu, comisarul – şef Nicolae Sărdărescu.

Şeful IPJ s-a declarat mulţumit

La finalul prezentării raportului de activitate, inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul Ion Stoica, s-a declarat mulţumit de munca pe care au depus-o poliţiştii din Horezu, în frunte cu comandantul lor Nicolae Sărdărescu, subliniind că este cea mai performantă secţie din tot judeţul. „Domnul comandant Sărdărescu a făcut o analiză complexă a situaţiei operative şi se vede experienţa managerială şi munca în poliţie. Pe lângă aceste lucruri are şi aptitudini în ceea ce priveşte activitatea de marketing şi ştie să-şi prezinte realizările. În zona Horezu nu avem probleme, însă dânsul vorbeşte de probleme de personal cu care ne confruntăm în tot judeţul. Eu am cerut Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi Poliţiei Române suplimentarea schemei în condiţiile în care se vorbeşte de reducere de personal peste tot. Vin cu plăcere la Horezu pentru că, evident, cunosc foarte bine situaţia şi ştiu că aici este o conducere performantă. Zona Horezu a dat şi va continua să dea oameni bine pregătiţi către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Este o şcoală aici, o şcoală unde agenţii au de la cine învăţa foarte bine. În zona Horezu, toţi poliţiştii şi-au făcu datoria în 2011, calificativul fiind bun, mai ales că aici avem un număr foarte mic de abateri disciplinare din partea cadrelor şi asta se datorează managerului. Am spus-o şi o repet, echipa managerială contează foarte mult” – a declarat chestorul Stoica.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...